Macroeconomie

Datoria globală a atins un nou record, de 253 de trilioane de dolari, și urmează să crească și mai mult în acest an

Datoria totală la nivel mondial s-a apropiat de un record de 253 de trilioane de dolari la sfârșitul lunii septembrie 2019, față de 250,9 trilioane de dolari, la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului 2019, în principal pe fondul creșterii împrumuturilor din partea guvernelor și a corporațiilor nefinanciare, arată CNBC. 

Raportul dintre datoria lumii și producția totală a atins nivelul record de 322%, în cel de-al treilea trimestru al anului 2019, și urmează să mai crească, a transmis Institute of International Finance (IIF), într-un nou raport de cercetare.

„Pe fondul ratelor scăzute ale dobânzii și condițiilor financiare relaxate, estimăm că datoria globală totală va depăși 257 miliarde de dolari în primul trimestru al anului 2020, determinată în principal de datoriile din sectorul nefinanciar”, se arată în raportul IIF. Grupul este o asociație de instituții financiare care s-a reunit ca răspuns la criza datoriilor din anii ’80.

Ratele scăzute ale dobânzilor, pe glob, au făcut mai ușoare și mai atractive împrumuturile corporațiilor, persoanelor fizice și guvernelor. Dar cu cât sunt mai mari împrumuturile, cu atât este mai mare riscul de neplată pentru indivizi, companii și guverne într-un mediu economic incert.

În ceea ce privește datoriile guvernamentale, Statele Unite și Australia au atins nivelurile maxime în cel de-al treilea trimestru al anului 2019, a scris IIF. De asemenea, institutul a remarcat creșterea datoriei în China.

Datoria corporativă și a gospodăriilor din China a reprezentat o preocupare pentru unii economiști, care susțin că împrumuturile din China au crescut într-un ritm nesustenabil, ceea ce ar putea duce la probleme financiare pentru a doua cea mai mare economie din lume. Alții susțin că, deoarece cea mai mare parte a datoriei Chinei este deținută de stat, este deci gestionabilă.

Datoria gospodăriilor și guvernului Chinei sunt acum la un nivel maxim de 55% din PIB-ul (produs intern brut), potrivit IIF. Raportul a arătat că, per total, datoria chineză este aproape de 310% din PIB – una dintre cele mai ridicate pe piețele emergente.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

2 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

2 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

3 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

4 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

6 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

7 ore ago

This website uses cookies.

Read More