Categories: Fără categorie

Datoria globală a crescut la 244 trilioane de dolari și este de trei ori mai mare decât economia mondială

Datoria globală a ajuns la 244,2 trilioane de dolari, în cel de-al treilea trimestru al anului 2018, comparativ cu 235,1 trilioane de dolari, în perioada similară a anului anterior, și 242,5 trilioane de dolari, în al doilea trimestru din 2018, au arătat datele Institutului de Finanțe Internationale (Institute of International Finance – IIF), citate de Reuters.

Astfel, datoria globală a crescut cu 3,9% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 0,7% față de trimestrul anterior.

Recordul nominal se ridică la 247,7 trilioane de dolari și a fost atins în primul trimestru al anului 2018.

În rândul societăților nefinanciare, datoria a crescut la 72,9 trilioane de dolari în trimestrul trei al anului 2018, de la 68,6 trilioane de dolari în anul precedent, și de la o cifră revizuită la 71,8 trilioane de dolari, în al doilea trimestru din 2018. Cifra din al doilea trimestru 2018 a fost raportată inițial la un record de 75 trilioane dolari.

Ca procentaj din produsul intern brut global, datoria societăților nefinanciare a înregistrat o creștere de până la 92%, cel mai înalt nivel înregistrat, potrivit raportului.

Potrivit Business Insider, datoria globală este acum de trei ori mai mare decât economia mondială, iar asta arată îngrijorarea sporită a investitorilor cu privire la o bulă a împrumuturilor.

Altfel, nivelul datoriilor din întreaga lume a depășit 318% din produsul intern brut global, procent sub nivelul maxim de 320%, de la jumătatea anului 2016.

“Din perspectivă mai largă, nivelurile mai ridicate ale datoriei sunt în mod obișnuit legate de niveluri mai ridicate ale vulnerabilităților sistematice și de scăderea capacității statelor și companiilor să suporte șocurile în perioadele de stres financiar”, a declarat Emre Tiftik, director adjunct la IIF, citat de Business Insider.

Într-un raport separat, publicat marți, Bank of America Merrill Lynch a constatat că levierul este principala preocupare în rândul unor investitori, care au în administrare active totale de 645 miliarde de dolari.

Analiștii băncii au descris preocupările managerilor de fonduri cu privire la datoria corporațiilor ca fiind “extrem de ridicate”.

Datoriile populației reprezintă un alt indicator monitorizat îndeaproape, iar IIF a subliniat creșterea rapidă a acestora, pe piețele emergente.

Datoriile populației pe piețele emergente, inclusiv China, India, Mexic și Coreea, au depășit 12 trilioane de dolari în al treilea trimestru al anului 2018.

Mai multe piețe mai mature, inclusiv Franța, Belgia și Finlanda, au înregistrat, de asemenea, o creștere semnificativă a datoriei populației, potrivit raportului.

IIF a mai arătat că statele au datorii totale de 65 trilioane dolari, iar băncile, de 60 trilioane dolari.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

8 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

8 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

9 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

10 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

12 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

13 ore ago

This website uses cookies.

Read More