https://cbeci.org/
Decizia lui Elon Musk de a opri Tesla să accepte bitcoin ca plată a dus la o nouă examinare a impactului asupra mediului a criptomonedei, potrivit CNBC.
CEO-ul Tesla a declarat că Tesla nu va vinde niciun bitcoin – producătorul de autovehicule stă pe moneda digitală în valoare de 2,5 miliarde de dolari – și intenționează să-i folosească pentru tranzacții „de îndată ce mineritul va trece la o energie mai durabilă”.
Comentariile lui Musk au dus la scăderi uriaşe pe piețele criptomonedelor, de până la 365,85 miliarde de dolari.
Criticii bitcoin sunt de multă vreme atenți la impactul său asupra mediului. Criptomoneda folosește mai multă energie decât țări întregi, cum ar fi Suedia și Malaezia, conform Indicelui consumului de energie electrică Cambridge Bitcoin.
Pentru a înțelege de ce bitcoin consumă atât de multă energie, trebuie să vă uitați la tehnologia sa de bază, blockchain-ul.
Registrul public al Bitcoin este descentralizat, ceea ce înseamnă că nu este controlat de o singură autoritate. Este actualizat constant de o rețea de computere din întreaga lume.
Așa-numiții mineri rulează calculatoare special create pentru a rezolva puzzle-uri matematice complexe, pentru a face o tranzacție să fie validată. Aceasta este singura modalitate de a crea noi bitcoini.
Minerii nu execută această operațiune gratuit. Ei trebuie să plătească sume uriașe pe echipamente specializate. Un stimulent cheie al modelului bitcoin, cunoscut sub numele de „dovadă a muncii”, este promisiunea de a fi recompensat cu ceva bitcoini dacă reușeşti să rezolvi un algoritm hash complex.
Este demn de remarcat faptul că dogecoinul, care a crescut extrem de mult în ultimul timp pe fondurl susținerii lui Musk, folosește, de asemenea, un mecanism de dovadă a muncii.
Carol Alexander, profesor la Școala de Afaceri a Universității din Sussex, explică faptul că „dificultatea” de a mina bitcoin – o măsură a efortului de calcul pe care îl necesită exploatarea bitcoinului – a crescut „mai mult și mai mult” în ultimii trei ani.
“Se utilizează din ce în ce mai multă energie electrică”, a declarat Alexander pentru CNBC. „Asta înseamnă că și dificultatea rețelei va crește (și) vor intra mai mulți mineri, deoarece rata de hash crește”.
Rată de hash este unitatea de măsură a puterii de procesare a reţelei Bitcoin. Reţeaua Bitcoin trebuie să facă operaţii matematice intensive pentru motive de securitate. Când reţeaua a atins o rată de hash de 10 Th/s a însemnat că poate să facă 10 trilioane de calcule pe secundă.
Prețul Bitcoin a crescut cu aproape 70% până acum în acest an. Pe măsură ce crește prețul, veniturile pentru mineri cresc, de asemenea, stimulând mai mulți participanți să extragă criptomoneda.
Între timp, Musk nu este singurul care este îngrijorat de impactul bitcoin asupra mediului. În februarie, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat că moneda digitală este „extrem de ineficientă” pentru efectuarea tranzacțiilor și folosește o cantitate „uluitoare” de energie.
Este complicat. Pe de o parte, rețeaua Bitcoin folosește o cantitate de neînțeles de energie. O mare parte din mineritul bitcoin este concentrat în China, a cărei economie depinde încă de cărbune.
Luna trecută, o mină de cărbune din regiunea Xinjiang a fost inundată și închisă. Acest lucru a scos offline aproape un sfert din rata hash a bitcoin – sau puterea de calcul -, potrivit publicației CoinDesk.
În martie, regiunea autonomă din China Mongolia Interioară a declarat că va închide operațiunile de exploatare a criptomonedelor din regiune din cauza preocupărilor legate de consumul de energie.
Pe de altă parte, investitorii în bitcoin au încercat să spună că modalitatea de extragere a criptomonedei nu este dăunătoare pentru mediu.
Deși este dificil să se determine mixul energetic care alimentează Bitcoin, unii din industria criptografică spun că minerii sunt motivați să utilizeze surse regenerabile, deoarece devine mai ieftin să producă. În China, provincia Sichuan este cunoscută pentru atracția pentru mineri datorită electricității sale ieftine și a resurselor hidroenergetice bogate.
Luna trecută, compania fintech a lui Jack Dorsey, fondatorul Twitter, a publicat o notă care susține că bitcoinul va conduce de fapt inovația în materie de energie regenerabilă. Cu toate acestea, criticii au spus că firma au un interes major în acest sens.
Carol Alexander a spus că dezbaterea privind impactul asupra mediului al bitcoinului a fost greșită, deoarece majoritatea tranzacțiilor cu activul digital nu au loc pe blockchain.
„Aproape toată tranzacționarea nu se face pe blockchain”, a spus ea. „Se face pe piețe secundare, schimburi centralizate. Nici măcar nu sunt înregistrate pe blockchain. ”
Indiferent dacă bitcoinul este de fapt un poluator sau nu, conotațiile negative din jurul consumului său de energie i-au îngrijorat pe investitori conștienți de responsabilitățile etice și de mediu ale companiilor.
ESG, sau guvernanța de mediu, socială și corporativă, a devenit o tendință în creștere pe piețele financiare, managerii de portofoliu încorporând din ce în ce mai mult investiții durabile în strategiile lor.
Unii acționari Tesla ar putea fi îngrijorați de faptul că firma pariază mult pe bitcoin, susținând totodată că este o companie de energie verde.
„Susţinătorii Bitcoin se vor întreba unde va duce această mişcare viitorul criptomonedei”, a declarat joi Laith Khalaf, analist financiar la firma de investiții AJ Bell.
„Problemele de mediu sunt un subiect incredibil de sensibil în acest moment, iar mișcarea Tesla ar putea servi ca un apel de trezire pentru întreprinderile și consumatorii care utilizează Bitcoin, care până acum nu au luat în considerare amprenta sa de carbon”, a adăugat Khalaf.
„Decizia Tesla pune cu siguranță presiune asupra altor companii mari care acceptă Bitcoin să își revizuiască practicile”, potrivit lui Khalaf.
Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…
Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…
Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…
Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…
Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…