De mâine, populaţia plăteşte gaze cu 6% mai mult, în timp ce proiectul privind plafonarea preţului la gaze a fost retras de pe site-ul Ministerului Finanţelor.
Comitetul de reglementare al ANRE a decis, în luna iulie, creşterea preţului gazelor naturale pentru consumatorii finali casnici, de la 1 august, cu aproape 6% (5,83%), având în vedere cererile furnizorilor de gaze naturale și în urma analizei minuțioase a costurilor reflectate în prețul final.
Solicitările furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea prețurilor au venit, potrivit ANRE, ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziție a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat. În prezent, gazele naturale de proveniență internă se vând pe piața concurențială, inclusiv pentru clienții casnici, preţul de achiziție al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii și a ofertei.
În perioada ianuarie 2013 – aprilie 2017, prin calendarele de liberalizare stabilite prin memorandumuri şi hotărâri de Guvern, evoluţia preţului producţiei interne a cunoscut o creştere de la 45,71 lei/MWh la 60 lei/MWh, la consumatorii casnici. Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 64/2016, prețurile de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni au evoluat de la 68,5 lei/MWh, în iunie 2017, la 73,85 lei/MWh în martie 2018. De asemenea, pe lângă gazele naturale din producția internă, anual, România importă o cantitate de gaze naturale în vederea acoperirii necesarului de consum estimat pentru perioada sezonului rece.

Potrivit prevederilor legale, autoritatea de reglementare are obligația să stabilească prețul la gazele naturale la consumatorii casnici în baza achiziției gazelor naturale făcute de furnizori din piețele centralizate, la care se adaugă tarifele de transport, de distribuție, de înmagazinare și de furnizare, care sunt, în continuare, reglementate de ANRE.
Decizia ANRE a venit la câteva zile după ce consilierul premierului, Darius Vâlcov, a anunțat că pretul gazelor va creste cu 4% de la 1 august, însă, în următorul an, va urma o ieftinire cu peste 20%: “Am primit o adresă de la preşedintele ANRE – bineînţeles doamna prim-ministru şi spre ştiinţă şi mie – prin care ni se spune că situaţia nu e deloc roz. La 1 august, urmează o creştere – pentru că aşa e legislaţia – de 4% a preţului la gaze. Două mari companii, n-am să le dau numele, au peste 95% din producţia românească şi atunci îşi permit ca de la un preţ de producţie de 27 de lei să ajungă la vânzare la 81 de lei, adică un profit de 300%. O parte îşi ia şi statul român, pentru că e acţionar în amândouă. Aşa au înţeles unii manageri că trebuie mers înainte. Mărim preţul, că până la urmă cine-l suportă, e un prost care trebuie să-l plătească, decât să mărim producţia şi să diversificăm sursele, astfel încât să vindem mai mult, poate chiar şi la export, dar la un preţ mai mic”.
Acesta susţinea că legislaţia permite Guvernului să intervină pentru a regla preţul gazelor “pentru maxim trei ani”.
Proiectul care prevedea reducerea și plafonarea prețului la gaze la 55 lei/Mwh până la 30 iunie 2021 a fost postat pe site-ul Ministerului Finanţelor, dar, între timp, a fost retras.
Decizia a fost confirmată de ministrul Teodorovici, care a precizat că „vom discuta despre acest subiect când cu toții vom fi pregătiți”. Întrebat când ar putea avea loc discuția, Teodorovici a spus că nu știe și că poate să dureze și ani de zile: “Unii spun că este o practică comunistă. Da, poate la prima vedere poate părea, pentru că încerci să intri în piaţă, aşa este, până la un punct. Vorbim de concurenţă. Care concurenţă? Sunt doi operatori (n.r. OMV Petrom şi Romgaz) care cresc unul câte unul preţurile, iar celălalt se aliniază imediat. Investiţiile asumate nu s-au realizat, dar preţul creşte fără o justificare pe fond, iar dumneavoastră suferiţi şi economia are de suferit. Iar unii se reped imediat, de parcă ar fi din alta ţară, că este o practică comunistă. Eu nu am avut nicio legătură cu comunismul”.
După retragerea proiectului de pe site, deputatul PNL Florin Cîţu i-a scris pe Facebook ministrului Eugen Teodorovici: “Ai înțeles și tu că este o tâmpenie să încerci să plafonezi prețuri, o măsură comunistă, într-o economie de piață. Mai ales după ce România s-a angajat prin Tratatul de Aderare să liberalizeze toate prețurile. Eugen, doar competiția, productivitatea, oferta mai mare scad prețul unui produs. Nu statul. Ok, și criza economică scade prețurile temporar, dar nu cred că tu recunoști public că vine o criză economică de proporții. Încă.
Dar nu ajunge doar să mă citești și apoi să acționezi. Trebuie să fii mai vigilent cu Vâlcov. S-ar putea ca Vâlcov să dea drumul acestui proiect fără să te anunțe și pe tine.
Așa că, dragă Eugen, pentru că ai debutat în politică ca PNL-ist, îți dau un sfat gratuit. Ignoră telefonul și convorbirea cu Daddy, fă-ți curaj și dă-l afară pe Mișa. Nu vei mai fi așa tensionat.
P.S. Scenariu pentru ASF și chiar DIICOT. Un ministru și un consilier de stat fac declarații despre plafonarea prețului unui produs care înseamnă profit mai mic pentru companii listate la Bursă. Piața nu reacționează pentru că cei doi nu sunt credibili. Pentru că ei nu sunt convingători pun pe site-ul ministerului un proiect de lege care să susțină declarațiile publice. Acum piața îi ia în serios, reacționează și prețul acțiunilor companiilor respective se prăbușește. După ce a scăzut prețul, ministrul și consilierul de stat «se răzgândesc» și scot proiectul de lege de pe site-ul ministerului. Prețul acțiunilor începe din nou să crească.
Poate aceasta să fie o acțiune făcută pentru cineva care trebuia să vândă acțiuni și apoi să cumpere mult mai multe, dar la un preț mai mic?“