Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAutor: Andrei RĂDULESCU, Membru al Comitetului Bretton Woods, Cercetător Senior la Institutul de Economie Mondială din cadrul Academiei Române
În primul trimestru al anului curent am asistat la ameliorarea climatului din piețele financiare internaționale, evoluție determinată de o serie de factori, printre care se menționează: semnalele de recalibrare a politicii monetare în principalele blocuri economice ale lumii, euforia indusă de implementarea roadelor Revoluției Inteligenței Artificiale și performanța financiară solidă a companiilor listate (sezonul de raportări financiare pe trimestrul IV 2023).
Conform datelor publicate recent de Departamentul Comerțului din Statele Unite, rezultatele financiare ale companiilor listate din Statele Unite ale Americii (prima economie a lumii, cu o dimensiune nominală de aproximativ 28 mii miliarde dolari la finalul anului trecut) au crescut cu o dinamică anuală de 8,6% în trimestrul IV 2023, cel mai bun ritm din trimestrul I 2022.
La finalul trimestrului trecut indicele MSCI All country index (referință pentru indicii bursieri la nivel mondial) se tranzacționa la maxime istorice, evidențiindu-se performanța pieței de acțiuni din Statele Unite (cea mai importantă din lume, cu o capitalizare de peste 25 mii miliarde dolari).
Subliniez faptul că prima de risc pe piața de acțiuni din SUA s-a redus în luna martie spre nivelul minim din primăvara anului 2021 (conform estimărilor elaborate de profesorul Damodaran), din perioada procesului de redeschidere în urma incidenței pandemiei coronavirus, cea mai severă criză sanitară la nivel mondial din ultimul secol.
În acest context, indicatorul Price Earnings Ratio (capitalizare bursieră / profitul din ultimele 12 luni) pentru indicele bursier S&P 500 din Statele Unite s-a majorat spre maximul din luna februarie 2022 (luna declanșării evenimentelor din Ucraina), conform bazei de date Shiller.
În prezent indicatorul PER se situează peste media istorică, aspect care reflectă faptul că piața de acțiuni din Statele Unite este supraevaluată.
Climatul pozitiv din dimensiunea financiară a economiei are impact pozitiv pentru activitatea din sfera economiei reale.
De altfel, economia mondială a continuat să crească în luna martie, cu un ritm în accelerare (cea mai bună evoluție din prima jumătate a anului 2023), conform indicatorului PMI Compozit estimat de Markit Economics.
În perioada recentă am asistat la ameliorarea componentei comenzi noi, pe fondul stabilizării din sfera comerțului internațional (cu impact la nivelului industriei prelucrătoare) și climatului pozitiv din piața forței de muncă (care susține dinamica din sectorul serviciilor).
Astfel, conform statisticilor publicate recent de Biroul de Analiză a Politicii Economice din Olanda (Bureau of Economic Analysis from Netherlands) volumul comerțului internațional a revenit pe creștere în ianuarie 2024, înregistrând un avans anual de 0,4%, cea mai bună dinamică din luna martie 2023.
Cu toate acestea, economia reală continuă să evolueze cu un ritm inferior celui potențial pe plan mondial, aspect reflectat de decelerarea ritmului anual al producției industriale la 1,2% în ianuarie 2024, cel mai redus din luna octombrie 2023.
Persistența deviației activității economice mondiale (componenta ciclică) în teritoriu negativ este determinată de consecințele șocurilor suprapuse din ultimii ani, inclusiv nivelul ridicat al costurilor reale de finanțare și tensiunile geo-politice.
Dacă luăm în considerare nivelul actual al ratei de dobândă (efective de politică monetară) a Rezervei Federale și dinamica prețurilor de consum (pe indicatorul PCE (Personal Consumption Expenditure)) agreat de banca centrală din SUA ar rezulta un cost real de finanțare în prima economie a lumii (referință pentru costul real de finanțare în economia mondială) în prezent apropiat de maximul din vara anului 2007 (momentul declanșării Marii Crize Financiare, cea mai severă criză economico-financiară în perioada de după Al Doilea Război Mondial).
În acest context, riscul incidenței unei ajustări în economia americană în trimestrele următoare este ridicat, după ce PIB-ul american a crescut cu o rată anuală în accelerare la 2,5% în 2023, după cum arată statisticile Departamentului Comerțului.
Acest scenariu este susținut de persistența diferențialului de rată de dobândă (10 ani vs. 3 luni) pe piața titlurilor de stat în teritoriu negativ și de continuarea tendinței de ajustare pentru indicatorii economici avansați (din perspectiva an/an) în Statele Unite în trimestrul I 2024, după cum arată statisticile publicate de Rezerva Federală și Conference Board.
Per ansamblu, decalajul dintre sentimentul pozitiv din piețele financiare și climatul din sfera economiei reale s-a intensificat în ultima perioadă, evidențiindu-se nivelul ridicat din Europa, regiunea cea mai afectată de incidența șocurilor exogene în ultimii ani.
În acest context, probabilitatea ajustării acestui decalaj pe termen scurt este în creștere, mai ales că factorii de risc persistă, inclusiv fragmentarea indusă de tensiunile geo-politice, presiunile din perspectiva ratei creditelor neperformante, provocările din sfera finanțelor publice (mai ales nivelul ridicat al raportului datorie publică/PIB) și climatul politic (în acest an sunt programate alegeri în țări cu o pondere cumulată de peste 50% din PIB-ul mondial).
Având în vedere evoluțiile recente ale indicatorilor macro-financiari probabilitatea ajustării este ridicată pe dimensiunea financiară a economiei în lunile următoare, scenariu susținut și de perspectiva persistenței costurilor reale de finanțare la niveluri ridicate.
Cu alte cuvinte, în scenariul central piețele de acțiuni ar trebui să se ajusteze spre niveluri normale pe termen scurt, care să permită continuarea procesului de relansare economică post-pandemie și evitarea unei aterizări forțate.
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
Peste 2200 de consumatori din judeţul Bihor nu au în continuare energie electrică, după furtuna…
Premierul Ilie Bolojan a avut o primă reacție duminică, la câteva zile după ce informații…
Sâmbătă, China a lansat un plan de acțiune global pentru inteligența artificială, care solicită cooperarea…
This website uses cookies.
Read More