Update articol:

DeepSeek ajută armata chineză și a eludat controalele la export, afirmă un oficial american – Reuters

  • DeepSeek a furnizat informații despre utilizatori guvernului chinez, afirmă un oficial american

  • Compania folosește soluții alternative pentru a obține acces la cipuri AI americane, afirmă un oficial american

  • Compania are acces la „volume mari” de cipuri avansate, afirmă un oficial american

Compania de IA DeepSeek ajută operațiunile militare și de informații ale Chinei, a declarat pentru Reuters un oficial american de rang înalt, adăugând că start-up-ul chinez din domeniul tehnologiei a încercat să utilizeze companii fantomă din Asia de Sud-Est pentru a accesa semiconductori de ultimă generație care nu pot fi expediați în China în conformitate cu regulile SUA, anunţă Reuters.

Concluziile SUA reflectă convingerea tot mai puternică la Washington că capacitățile care stau la baza ascensiunii rapide a uneia dintre întreprinderile emblematice din domeniul IA din China ar putea fi exagerate și ar depinde în mare măsură de tehnologia americană.

Compania DeepSeek, cu sediul în Hangzhou, a șocat lumea tehnologică în ianuarie, afirmând că modelele sale de raționament bazate pe inteligență artificială sunt la fel de bune sau mai bune decât modelele de vârf din industria americană, la un cost mult mai mic.

„Înțelegem că DeepSeek a furnizat de bunăvoie și va continua probabil să furnizeze sprijin operațiunilor militare și de informații ale Chinei”, a declarat un înalt oficial al Departamentului de Stat într-un interviu acordat Reuters.

„Acest efort depășește accesul open-source la modelele de IA ale DeepSeek”, a spus oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a putea discuta despre informații ale guvernului SUA.

Evaluarea guvernului SUA privind activitățile DeepSeek și legăturile sale cu guvernul chinez nu a fost raportată anterior și vine în contextul unui război comercial pe scară largă între SUA și China.

Printre acuzații, oficialul a afirmat că DeepSeek partajează informații și statistici despre utilizatori cu aparatul de supraveghere al Beijingului.

Cei trei mari furnizori de servicii cloud din SUA, Amazon (AMZN.O), Microsoft (MSFT.O) și Alphabet (GOOGL.O) oferă DeepSeek clienților lor.

Legislația chineză impune companiilor care operează în China să furnizeze date guvernului la cerere. Însă sugestia că DeepSeek face deja acest lucru este susceptibilă să ridice îngrijorări legate de confidențialitate și alte aspecte pentru zecile de milioane de utilizatori zilnici ai companiei la nivel global. SUA mențin, de asemenea, restricții asupra companiilor pe care le consideră legate de complexul militar-industrial chinez.

Legiuitorii americani au declarat anterior că DeepSeek, pe baza declarațiilor sale de confidențialitate, transmite datele utilizatorilor americani către China prin intermediul unei „infrastructuri backend” conectate la China Mobile, un gigant chinez de telecomunicații deținut de stat.

DeepSeek nu a răspuns la întrebările privind practicile sale de confidențialitate.

Compania este menționată de peste 150 de ori în registrele de achiziții ale Armatei Populare de Eliberare a Chinei și ale altor entități afiliate bazei industriale de apărare chineze, a declarat oficialul, adăugând că DeepSeek a furnizat servicii tehnologice instituțiilor de cercetare ale APL.

Reuters nu a putut verifica în mod independent datele privind achizițiile.

Oficialul a mai declarat că compania folosește soluții alternative pentru a eluda controalele la export ale SUA și a obține acces la cipuri avansate fabricate în SUA.
DeepSeek are acces la „volume mari” de cipuri H100 de ultimă generație ale companiei americane Nvidia (NVDA.O), a declarat oficialul. Din 2022, aceste cipuri sunt supuse restricțiilor de export din SUA, din cauza îngrijorării Washingtonului că China le-ar putea utiliza pentru a-și îmbunătăți capacitățile militare sau pentru a avansa în cursa pentru inteligența artificială.

„DeepSeek a încercat să utilizeze companii fantomă din Asia de Sud-Est pentru a eluda controalele la export, iar DeepSeek încearcă să acceseze centre de date din Asia de Sud-Est pentru a accesa de la distanță cipurile americane”, a declarat oficialul.

Oficialul a refuzat să spună dacă DeepSeek a reușit să eludeze controalele la export sau să ofere detalii suplimentare despre companiile fantomă. DeepSeek nu a răspuns nici la întrebările privind achiziționarea cipurilor Nvidia sau presupusa utilizare a companiilor fantomă.

Întrebat dacă SUA vor implementa controale suplimentare la export sau sancțiuni împotriva DeepSeek, oficialul a declarat că departamentul „nu are nimic de anunțat în acest moment”.

Ministerul de Externe și Ministerul Comerțului din China nu au răspuns la solicitarea Reuters de a comenta.

„Nu sprijinim părțile care au încălcat controalele la export ale SUA sau care figurează pe listele entităților din SUA”, a anunţat un purtător de cuvânt al Nvidia într-o declarație pregătită, adăugând că „cu actualele controale la export, suntem efectiv excluși de pe piața centrelor de date din China, care este acum deservită doar de concurenți precum Huawei”.

ACCES LA CHIPURI RESTRICȚIONATE

DeepSeek a declarat că două dintre modelele sale de IA, DeepSeek-V3 și DeepSeek-R1, care au fost lăudate de directorii din Silicon Valley și de inginerii companiilor tehnologice americane, sunt la egalitate cu cele mai avansate modele ale OpenAI și Meta (META.O).

Experții în IA s-au arătat însă sceptici, susținând că costurile reale ale instruirii modelelor sunt probabil mult mai mari decât cei 5,58 milioane de dolari pe care startup-ul a declarat că i-a cheltuit pentru puterea de calcul.

Reuters a raportat anterior că autoritățile americane investighează dacă DeepSeek a avut acces la cipuri IA restricționate.

DeepSeek deține cipuri H100 pe care le-a achiziționat după ce SUA a interzis Nvidia să vândă aceste cipuri în China, au declarat pentru Reuters trei surse familiarizate cu acest subiect, adăugând că numărul era mult mai mic decât cele 50.000 de cipuri H100 pe care CEO-ul unei alte start-up-uri de IA a susținut că DeepSeek le deține într-un interviu acordat în ianuarie pentru CNBC.

Reuters nu a putut verifica numărul de cipuri H100 pe care le deține DeepSeek.
„Analiza noastră indică faptul că DeepSeek a utilizat produse H800 achiziționate în mod legal, nu H100”, a declarat un purtător de cuvânt al Nvidia, răspunzând la o întrebare a Reuters cu privire la presupusa utilizare de cipuri H100 de către DeepSeek.

În februarie, Singapore a acuzat trei bărbați de fraudă într-un caz pe care mass-media locală l-a legat de transferul cipurilor avansate Nvidia din orașul-stat către DeepSeek.
China a fost, de asemenea, suspectată că ar fi găsit modalități de a utiliza de la distanță cipuri avansate din SUA.

Deși importul de cipuri avansate Nvidia în China fără licență încalcă regulile de export ale SUA, companiile chineze au în continuare acces la aceleași cipuri de la distanță, în centre de date din țări fără restricții.

Excepțiile sunt cazurile în care o companie chineză se află pe lista neagră a comerțului american sau exportatorul de cipuri are cunoștință că firma chineză utilizează cipurile sale pentru a contribui la dezvoltarea de arme de distrugere în masă.

Oficialii americani nu au inclus încă DeepSeek pe nicio listă neagră a comerțului american și nu au afirmat că Nvidia avea cunoștință despre colaborarea DeepSeek cu armata chineză.

Ministerul comerțului din Malaezia a declarat săptămâna trecută că investighează dacă o companie chineză din țară, al cărei nume nu a fost dezvăluit, folosește servere echipate cu cipuri Nvidia pentru antrenarea modelelor lingvistice de mari dimensiuni și că examinează dacă a fost încălcată vreo lege sau reglementare internă.

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025