Sursa Pixabay
Un deficit de cupru va afecta piețele globale pe tot parcursul anului 2023 – iar un analist prezice că deficitul s-ar putea extinde pe tot restul deceniului, scrie CNBC.
Lumea se confruntă în prezent cu o penurie globală de cupru, impulsionată de fluxurile de aprovizionare din ce în ce mai dificile din America de Sud și de presiunile mai mari asupra cererii.
Cuprul este un indicator pentru sănătatea economică datorită încorporării sale în diverse utilizări, cum ar fi echipamente electrice și mașini industriale.
O penurie a cuprului ar putea fi un indicator că presiunile inflaționiste globale se vor înrăutăți și, ulterior, vor obliga băncile centrale să-și mențină atitudinea mai agresivă pentru mai mult timp.
„Previzionăm deja deficite majore de cupru până în 2030”, a declarat Robin Griffin, vicepreședintele pentru metale și minerit al Wood Mackenzie. El a atribuit-o în mare măsură tulburărilor continue din Peru și cererii mai mari de cupru în industria tranziției energetice.
„Oricand există tulburări politice, există o serie întreagă de efecte. Iar cel evident… este potențialul ca siturile miniere să fie nevoite să se închidă”, a adăugat el.
Tulburări în Peru
Peru a fost zguduit de proteste de când fostul președinte Pedro Castillo a fost înlăturat, în decembrie, într-un proces de destituire. Națiunea sud-americană reprezintă 10% din aprovizionarea globală cu cupru.
Glencore a anunțat pe 20 ianuarie că suspendă operațiunile în mina sa de cupru Antapaccay, situată în Peru, după ce protestatarii au jefuit și au incendiat sediul său.
În plus, Chile – cel mai mare producător de cupru din lume, care reprezintă 27% din oferta globală – a înregistrat o scădere de la an la an de 7%, în noiembrie.
„În general, credem că Chile va produce probabil mai puțin cupru între 2023 și 2025”, a scris Goldman Sachs într-o notă din 16 ianuarie.
Contractele futures pe cupru s-au tranzaționat luni la 4,035 USD pe livră, potrivit datelor CME.
Redeschiderea Chinei și creșterea din industria auto și a tranziției energetice au alimentat cererea pentru metalul roșu, punând și mai multă presiune asupra resurselor de cupru.
„Redeschiderea Chinei are un impact major asupra prețului cuprului, deoarece aceasta îmbunătățește perspectiva cererii și va împinge prețurile cuprului și mai sus din cauza penuriei de aprovizionare, în contextul tranziției la energie curată, care îngreunează mineritul”, a spus Tina Teng, piață, analist la CMC Markets.
Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului,…
Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, situația școlară a elevilor…
AVAX Group anunță că a semnat un contract cu Mass Group Holding (MGH) Group pentru…
Elena Maria Sava, director general al Direcţiei Generale inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere…
Ion Cupă a fost numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Vamale…
Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale…