Categories: Fără categorie

Deficitul guvernamental în zona euro şi în UE a atins un nivel fără precedent, în trimestrul al doilea

Deficitul guvernamental ajustat sezonier a explodat în trimestrul al doilea, atât în zona euro cât şi în Uniunea Europeană, atingând cea mai ridicată valoare de la debutul publicării datelor statistice în 2002, ca urmare a introducerii măsurilor de izolare pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Potrivit acestor date, în zona euro deficitul guvernamental a crescut de la 2,5% din PIB în primul trimestru al acestui an, până la 11,6% din PIB în trimestrul al doilea, în timp ce în Uniunea Europeană deficitul guvernamental a urcat de la 2,6% din PIB până la 11,4% din PIB.

În rândul statelor membre UE, cele mai ridicate deficite guvernamental în trimestrul al doilea al acestui an s-au înregistrat în: Polonia (19,8% din PIB), Austria (17,3% din PIB), Slovenia (15,8% din PIB), Belgia (14,2% din PIB), Franţa (11,6% din PIB), Olanda (11,4% din PIB), Malta (11,2% din PIB) şi România (11,1% din PIB, faţă de 7,9% din PIB în primul trimestru).

Separat, Eurostat a dat publicităţii şi o a doua estimare privind deficitul guvernamental şi datoria publică în anul 2019. Conform acestor date, pe ansamblul anului trecut doar două state membre UE au înregistrat un deficit guvernamental mai mare sau egal cu 3% din PIB: Franţa (3% din PIB) şi România (4,4% din PIB în 2019, faţă de 2,9% din PIB în 2018).

Comparativ, în zona euro deficitul guvernamental ca procent din PIB a urcat uşor de la 0,5% în 2018 până la 0,6% în 2019, în timp ce în Uniunea Europeană a urcat de la 0,4% până la 0,5% din PIB.

De asemenea, în 2019 datoria guvernamentală a României a crescut până la 35,3% din PIB, de la 34,7% din PIB în 2019, dar rămâne mult sub media din UE (77,6% din PIB) sau zona euro (84% din PIB). După acest indicator, România este printre ţările membre cu cea mai mică datorie guvernamentală ca procent din PIB, fiind devansată doar de Estonia (8,4%), Bulgaria (20,2%), Luxemburg (22%), Cehia (30,2%) şi Danemarca (33.3%), potrivit Agerpres.

Datele publicate de Eurostat, pe baza cifrelor furnizate de statele membre, sunt utilizate pentru aplicarea procedurii de deficit excesiv.

Articole recente

Reuters: Criza globală de cipuri nu se va sfârși mai devreme de primul semestru din 2023, spune CEO-ul STMicro

Deficitul global de cipuri care împiedică previziunile de producție ale companiilor gigantice precum Apple Inc…

48 de minute ago

CONSILIUL CONCURENŢEI ANALIZEAZĂ PRELUAREA ERGO ASIGURĂRI S.A. ȘI ERGO ASIGURĂRI DE VIAȚĂ S.A. DE CĂTRE SIGNAL IDUNA ASIGURARE REASIGURARE S.A.

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care SIGNAL IDUNA Asigurare Reasigurare S.A. intenționează să preia companiile…

2 ore ago

Animawings ȋncepe operarea de curse regulate din Bucureşti spre Valencia

Animawings, compania aeriană românească lansată ȋn 2020, ȋşi extinde portofoliul de rute operate. Sâmbătă, 31…

2 ore ago

Bode: Dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect pilot la Cluj-Napoca

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat, luni, începerea programului pilot privind emiterea cărţii de…

3 ore ago

Cristina Prună, USR: Demararea proiectelor de producere a energiei eoliene offshore trebuie să fie o prioritate pentru această guvernare

Demararea proiectelor de producere a energiei eoliene offshore trebuie să fie o prioritate pentru această…

3 ore ago

XTB România estimează în Q2 2021 cel mai puternic ritm de creștere a companiilor din ultimii 12 ani

Câștigurile pe acțiune sunt prognozate să se aprecieze cu peste 63% pentru companiile de pe…

3 ore ago