Categories: International

Deținerile Chinei din datoria SUA scad sub 1 trilion de dolari pentru prima dată din 2010

Deținerile Chinei din datoria SUA au scăzut sub 1 trilion de dolari pentru prima dată în 12 ani, pe fondul creșterii ratelor dobânzilor care au făcut ca titlurile Trezoreriei să fie mai puțin atractive, potrivit CNBC.

Continuând o tendință care a început la începutul anului 2021, portofoliul Chinei de datorie guvernamentală a SUA a scăzut în mai la 980,8 miliarde de dolari, potrivit datelor Departamentului de Trezorerie publicate luni. Aceasta este o scădere de aproape 23 de miliarde de dolari față de aprilie și cu aproape 100 de miliarde de dolari, sau 9%, mai puţin față de luna precedentă.

De asemenea, momentul marchează  pentru prima dată din mai 2010, când deţinerile Chinei au scăzut sub pragul de 1 trilion de dolari. Japonia este acum principalul deținător al datoriilor SUA, cu 1,2 trilioane de dolari.

Scăderea deţinerilor vine în momentul în care Rezerva Federală a S.U.A. a crescut ratele dobânzilor pentru a opri inflația să crească în cel mai rapid ritm din 1981.

Scăderea ponderii Chinei a fost, de asemenea, atribuită faptului că Beijingul lucrează pentru a-și diversifica portofoliul de datorii externe.

Perioada de raportare a avut loc înainte ca Fed să majoreze ratele de referință ale împrumuturilor overnight cu 0,75 puncte procentuale în iunie; este probabil o altă creștere de aceeași dimensiune săptămâna viitoare.

Articole recente

NATO2022Bucureşti/ Aurescu: România, rol strategic; lucrurile care se întâmplă în Marea Neagră nu rămân în Marea Neagră

Bucureştiul va fi în aceste zile capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice, ceea ce demonstrează rolul…

o oră ago

Dezvoltatorul imobiliar chinez Evergrande a vândut un teren de 10.377 metri pătraţi pentru un miliard de dolari

China Evergrande Group, cel mai mare dezvoltator imobiliar chinez, a anunţat luni că a vândut…

2 ore ago

Rezident Eforie Nord: Au început rezervările pentru vacanța 2023 pe litoralul românesc, cu tarife de la 40 de lei/noapte

Oferta de vacanțe la mare vara viitoare, cu cazare în apartamente de închiriat în regim…

2 ore ago

DNA a trimis în judecată conducerea Fundației pentru Tineret a municipiului București, care a preluat patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de…

3 ore ago

Fondul European de Investiții (FEI): Aproape 20 de aplicații primite pentru cele 400 mil. EUR alocate prin PNRR fondurilor de private-equity

În cadrul întâlnirii anuale a Asociației de Private Equity și Venture Capital din România (ROPEA),…

3 ore ago