Agricultură

Diana Buzoianu, după scandalul de la Lunguleţu: Agricultorii să declare exact câtă apă iau şi să plătească nişte sume absolut modice, vorbim de sub 10 lei pentru 1000 de metri cubi; Apa Nova declină orice implicare în controalele realizate de către Apele Române în comuna Lunguleţu

Legumicultorii din zona Lunguleţu, judeţul Dâmboviţa, au protestat, joi, nemulţumiţi că unul dintre ei a fost amendat pentru că a folosit o motopompă pentru a trage apă din râul Dâmboviţa cu scopul de a-şi iriga terenul. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a venit la Lunguleţu pentru a sta de vorbă cu protestatarii.

“Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public, cu privire la intervenţia poliţiştilor, pe raza comunei Lunguleţu (…), la data de 16 iulie, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Titu au fost solicitaţi să se deplaseze pe raza comunei Lunguleţu, în cadrul unui control referitor la verificarea modalităţilor de utilizare a resurselor de apă, efectuat de reprezentanţii Administraţiei Naţionale Apele Române Argeş-Vedea. Poliţiştii au fost prezenţi la faţa locului pentru a oferi sprijin şi a menţine ordinea şi liniştea publică. Totodată, la faţa locului a fost depistat un bărbat ce ar fi utilizat o motopompă pentru a extrage apă din râul Dâmboviţa în vederea irigării culturilor proprii”, se arată, joi, într-un comunicat de presă al IPJ Dâmboviţa.

Conform sursei citate, poliţiştii au efectuat verificări pentru stabilirea identităţii persoanei în cauză, nefiind aplicate însă amenzi.

Legumicultorii s-au mobilizat pe Facebook şi au spus că, dacă vor fi amendaţi că folosesc apa din râu la irigaţii, vor bloca DN 7.

Diana Buzoianu, ministrul Mediului, a declarat joi, după scandalul de la Lunguleţu, din Dâmboviţa, că agricultorii trebuie să declare exact câtă apă iau şi să plătească nişte sume absolut modice, vorbim de sub 10 lei pentru 1000 de metri cubi, ea precizând că legea va fi respectată.

Despre anunţul ministrului Agriculturii, Florin Barbu, că Apele Române nu vor mai face controale, Buzoianu a spus că va insista să fie controale făcute acolo unde sunt situaţii absolut flagrante de încălcare a legii, potrivit News.ro.

Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a fost întrebată la Antena 3 CNN cum comentează faptul că ministrul Agriculturii, Florin Barbu a anunţat, după scandalul de la Lunguleţu, că fermierii nu vor plăti nimic până la finalul anului, că inspectorii de la Apele Române nu vor mai face controale, iar de anul viitor, statul va găsi o soluţie să subvenţioneze atât combustibilul pentru motopompe, cât şi această plată pentru irigare.
”Autorităţile de control vor face controale, este evident că apa este o resursă limitată, tocmai de asta avem şi aceste probleme. În contextul schimbărilor climatice, în contextul secetelor din perioada aceasta, e foarte clar că apa devine o resursă foarte important de gestionat, corect. Intrarea în legalitate a agricultorilor, şi anume să declare exact câtă apă iau şi să plătească nişte sume absolut modice, vorbim de sub 10 lei pentru 1000 de metri cubi, pentru apa de suprafaţă. Deci este vorba de nişte sume foarte mici, dar este foarte important să ştii câtă apă este luată de acolo, tocmai pentru că avem discuţia şi despre debit. Aceste lucruri sunt o normalitate. Şi, să nu mai spun, este legea. Legea va fi respectată”, a spus Diana Buzoianu.
Ministrul Mediului a precizat că au avut loc deja întâlnirile cu reprezentanţii agricultorilor din zonă, şi cu toţi au căzut de acord că vor respecta legea şi că vor fi încheiate aceste protocoale.
Diana Buzoianu a menţionat că nu a auzit declaraţia ministrului Barbu, dacă a spus sau nu a spus că Apele Române vor mai face sau nu vor mai face controle. ”Eu vă spun că, în calitate de Ministru al Mediului, chiar voi insista să fie controale făcute acolo unde sunt situaţii absolut flagrante de încălcare de legi”, a adăugat ea.
”Ministerul Mediului va face controale, să verifice că sunt realizate şi că sunt respectate legislaţia, iar din perspectiva Ministerului Mediului, noi nu ne ocupăm de subvenţii pentru agricultură, acelea sunt deciziile luate de Ministrul Agriculturii”, a mai spus Diana Buzoianu.
  • Apa Nova declină orice implicare în controalele realizate de către Apele Române în comuna Lunguleţu

Apa Nova Bucureşti declină orice implicare în acţiunile de control realizate de către Apele Române în comuna dâmboviţeană Lunguleţu, susţinând că responsabilitatea companiei s-a limitat strict la monitorizarea calităţii apei brute destinate potabilizării.

Potrivit unui comunicat al societăţii, la 1 iulie, Apa Nova Bucureşti a solicitat către Administraţia Bazinală Argeş-Vedea asigurarea necesarului de debit pe râul Dâmboviţa de 5 mc/s, prin suplimentarea cu 0,5 mc/s. Această intervenţie a fost realizată ca urmare a constatării diminuării cantităţii de apă brută necesară producerii de apă potabilă. Apele Române a răspuns pozitiv solicitării, efectuând manevrele necesare, menţionează comunicatul.

“Precizăm că debitele necesare de pe râurile Argeş şi Dâmboviţa sunt stabilite în baza contractului existent între Apele Române şi Apa Nova Bucureşti. Suplimentarea debitelor apare strict ocazional, în special în sezonul cald, din cauza reducerii debitelor cursurilor de apă şi a cererii ridicate de apă potabilă a locuitorilor din Bucureşti şi din comunele limitrofe. În alte situaţii, astfel de cereri apar ca urmare a unor factori, precum încărcarea cu alge cauzată de temperaturile ridicate sau fenomene specifice sezonului rece”, se arată în comunicat.

Apa Nova spune că necesarul de apă brută pentru potabilizare se realizează în baza unui program anual estimat agreat cu Administraţia Naţională Apele Române.

Lunar, la nivelul Ministerului Mediului, au loc întâlniri tehnice dedicate programului de exploatare a principalelor lacuri de acumulare din România. Aceste şedinţe reunesc reprezentanţi ai unor instituţii cheie de gestionare a resursei de apă (Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Energiei, Dispeceratul Energetic Naţional, Administraţia Naţională Apele Române şi Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, Agenţia Naţională de Meteorologie, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice), dar şi mari utilizatori (Hidroelectrica, Agenţia Naţională de Îmbunătăţire Funciare, Apa Nova Bucureşti).

Rolul acestor întâlniri este, conform Apa Nova, acela de a gestiona integrat şi echilibrat debitele din reţelele hidrografice naţionale, inclusiv necesarul de apă brută pentru producerea apei potabile a Capitalei şi a zonelor limitrofe.

  • ANAR: Problema captărilor de apă de pe râul Dâmboviţa, rezolvată; fermierii îşi pot iriga în continuare culturile

Situaţia generată de captările de apă de pe râul Dâmboviţa a fost deblocată, iar fermierii vor putea să-şi irige în continuare culturile agricole, după ce au fost stabilite mai multe măsuri de intrare în legalitate, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Naţionale “Apele Române” (ANAR).

“Situaţia de la Lunguleţu s-a rezolvat. A existat un dialog între reprezentanţii Apelor Române şi fermierii de acolo. S-au stabilit mai multe principii acceptate de ambele părţi. Oamenii vor putea să-şi irige în continuare culturile. Până la 15 septembrie, se va face o listă cu cei care vor să folosească apa din Dâmboviţa şi vom semna un contract cadru în care vor fi stipulate condiţiile tehnice, programul de furnizare şi tarifele. Preţurile nu sunt deloc mari şi nu vor afecta viabilitatea economică a activităţii agricole de acolo. De altfel, am avut o întâlnire în acest sens şi cu ministrul Agriculturii, domnul Florin Ionuţ Barbu, în care am explicat ce s-a întâmplat la Lunguleţu şi prezentat soluţia găsită. ANAR face eforturi ca, în această perioadă de vară, să împace ambele necesităţi: şi furnizarea de apă pentru comunităţi, dar şi pentru irigarea terenurilor agricole”, a declarat Sorin Lucaci, directorul general al ANAR, citat în comunicat.

Potrivit sursei citate, ca urmare a rezolvării situaţiei, fermierii vor putea să-şi irige în continuare culturile agricole.

“Situaţia generată de captările de apă de pe râul Dâmboviţa a fost deblocată. În urma intervenţiei structurilor teritoriale şi centrale ale Administraţiei Naţionale “Apele Române”, s-au stabilit mai multe măsuri de intrare în legalitate. În urma dialogului dintre Administraţia Bazinală de Apă Argeş-Vedea, fermieri şi autorităţile locale, s-a ajuns la un acord de principiu privind utilizarea apei din Dâmboviţa pentru irigaţii. Fermierii vor putea continua să folosească această resursă, cu condiţia încheierii unui contract legal cu Apele Române, conform legislaţiei în vigoare. În prezent, există suficientă apă atât pentru culturile agricole, cât şi pentru alimentarea cu apă potabilă a Capitalei. Nu se pune problema întreruperii alimentării Bucureştiului”, notează INHGA.

În acelaşi timp, conducerea de la “Apele Române” a iniţiat discuţii la nivel guvernamental şi a avut loc, deja, o întâlnire oficială între directorul general al instituţiei şi ministrul Agriculturii, în vederea stabilirii unui mecanism clar de reglementare a utilizărilor de apă pentru irigaţii, astfel încât să fie protejat interesul public privind alimentarea populaţiei cu apă potabilă.

 

Articole recente

Trump le-a cerut liderilor thailandez şi cambodgian să agreeze o încetare a focului

Preşedintele american Donald Trump a anunţat sâmbătă că a discutat telefonic cu liderii Thailandei şi…

6 ore ago

Macron consideră că este imperativ să se evite repetarea violenţelor în Siria

Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat sâmbătă că este ''imperativ să se evite'' repetarea episoadelor…

6 ore ago

Preşedintele Dan şi cancelarul austriac Stocker au subliniat interesul de a deschide unui nou capitol în relaţia bilaterală

Preşedintele Nicuşor Dan şi cancelarul federal Christian Stocker au subliniat, sâmbătă, interesul ambelor părţi de…

6 ore ago

Sute de persoane au manifestat în Scoția împotriva vizitei private a președintelui SUA

Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă în orașele scoțiene Edinburgh și Aberdeen în semn…

8 ore ago

This website uses cookies.

Read More