Update articol:
Cybersecurity Forum 2024

Diana Sipos, ANIS: Educația în domeniul tehnologiei, cu elemente de securitate cibernetică, la nivelul populației generale este strategică la nivel național

Unul dintre cele mai importante grupuri de lucru la nivelul Asociației Naționale de Servicii IT din România (ANIS) este cel al securității cibernetice, a spus Diana SIPOS Board Member ANIS si Country Manager Eviden Technologies, la Cybersecurity Forum 2024, organizat de Financial Intelligence.

 

Ea a declarat: “În cadrul ANIS, companiile membre pun la dispoziție, în mod voluntar, experți care lucrează împreună pentru a stabili elementele de prioritate la nivel general ale sectorului IT pe zona de cybersecurity. Strategia pe care Asociația o are este aceea de a deveni un partener relevant de discuție cu autoritățile. Credem în nevoia unui dialog deschis, liber și constructiv în special pe partea de reglementare, dar nu numai. În acest sens, avem semnat un parteneriat strategic cu DNSC care ne permite să lucrăm împreună pe implementarea cadrului legislativ, să furnizăm feedback din partea Asociației.

Ne propunem să avem și campanii de comunicare și o comunicare în timp real a elementelor relevante pentru membri, astfel încât să putem contribui la scopul pe care DNSC îl are.”

“Educația în domeniul tehnologiei, cu elemente de securitate cibernetică, la nivelul populației generale este strategică la nivel național. Este nevoie ca fiecare cețățean să aibă măcar un nivel de bază în acest domeniu. O educație structurată, metodică privind securitatea IT ar trebui făcută din școli, încă de la nivelul ciclului primar, sigur cu elemente adaptate publicului țintă și nivelului de înțelegere.”, a afirmat Diana Sipos.

„Numai în felul acesta vom avea o creștere a conștientizării riscurilor, o reducere pe termen lung a vulnerabilităților la nivel de societate și, de ce nu, o bază cât mai largă de selecție pentru specialiștii din domeniul IT, tehnologie și securității cibernetice”, a mai spus ea.

“Dar investiția în educație și cercetare-dezvoltare necesită sume considerabile pe care nu doar sectorul privat le poate pune la dispoziție. Este nevoie ca aceste domenii să fie considerate strategice la nivel național și să aibă finanțarea necesară din partea instituțiilor de stat.”, a mai spus Diana Sipos.

Ea a mai vorbit și despre situația din piața muncii: „Există, în continuare, o parte din angajații din domeniu care aleg să plece din țară, nu mai este fenomenul așa de masiv cum era prezentat acum mai mulți ani, în schimb, există acest fenomen de brain drain, practic un exod al creierelor, sunt experți tehnici care lucrează poate în sistem de freelancing direct pentru companii din afară.

Piața este liberă, dar cumva dacă reușim să canalizăm aceste competențe în companiile din România, astfel încât să creăm valoarea adăugată mai mare și să nu exportăm doar muncă, ci servicii și produse de înaltă valoare, atunci, și la nivel economic acest lucru ne va fi favorabil.”

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025