Contrar așteptărilor lui Satoshi Nakamoto (presupusul inventator la Bitcoin) și ale altor creatori de monede virtuale, majoritatea participanților la piața de criptomonede sunt mai degrabă interesați de simpla creștere a prețului decât de noul sistem financiar descentralizat pe care îl reprezintă acestea.
Acest lucru nu este deloc surprinzător, având în vedere faptul că strategia de cumpărare și păstrare a monedelor digitale și-a dovedit eficiența în repetate rânduri, cu rate de rentabilitate a investițiilor pe termen lung atingând mii de procente, cum a fost cazul unor investiții în Bitcoin.
Volatilitatea prețului este cea mai atractivă caracteristică a monedelor digitale
Dar, știai că, pentru a beneficia de volatilitatea ridicată a prețului unei monede virtuale, nu este nevoie să o cumpărăm deloc? Sau că putem înregistra profituri și în perioadele de scădere a prețului?
Toate acestea sunt posibile dacă alegem să tranzacționăm folosind contracte pentru diferență (CFD) cu suport pe monede virtuale.
Să luăm drept exemplu cel mai „fierbinte” subiect din perioada aceasta: scăderea prețului Bitcoin. Acesta a scăzut de la 48.000, cât era în luna ianuarie 2022, până la valori sub nivelul de 20.000, înregistrate în luna iunie a aceluiași an.
Cei care au profitat de această oportunitate de volatilitate a prețului și au înregistrat profituri pe durata scăderii au fost cei care cunoșteau deja avantajele CFD-urilor cu suport pe Bitcoin.
Ceilalți, care aveau Bitcoin cumpărat pe un Crypto Exchange (bursă de criptomonede), fie au vândut, posibil chiar în pierdere, fie încă așteaptă temători sperând la o revenire a prețului.
Tu din ce categorie faci parte? Și, mai ales, cum ai de gând să reacționezi la următoarele scăderi?
Pentru a folosi cu succes CFD-urile cu suport pe monede virtuale este esențial să le înțelegem, să știm ce sunt și cum funcționează prin comparație cu monedele virtuale disponibile pe un Exchange.
CFD-urile sau contractele pentru diferență sunt instrumente financiare derivate care ne permit să obținem expunere pe un activ, în cazul acesta, o criptomonedă, fără a-l cumpăra.
Când tranzacționăm un CFD cu activ suport pe o monedă virtuală, nu deținem instrumentul de bază (criptomoneda), ci doar tranzacționăm „prețul” acesteia, mizând pe creșterea sau scăderea cotației în viitor.
Din perspectiva cotației, cumpărarea unui CFD are, în practică, cel puțin aceleași beneficii ca și cumpărarea activului suport pe un Exchange – pe măsură ce prețul activului crește, la fel crește și valorea CFD-ului.
Principala diferență între CFD-urile cu suport pe criptomonede și tranzacționarea clasică pe o bursă de criptomonede este posibilitatea de vânzare în lipsă (short-selling)
Aceasta este folosită în perioadele de scădere a prețului, pentru că CFD-urile ne permit să obținem profit și atunci când prețul activului suport (criptomonedei) scade.
Dacă prețul începe să scadă, putem intra într-o tranzacție short-selling (vânzare în lipsă), adică „vindem” moneda virtuală pe care practic nu o avem, și vom închide tranzacția atunci când preconizăm că mișcarea de scădere s-a încheiat. În felul acesta, diferența, dintre prețul la care am intrat în tranzacție și prețul la care am ieșit din tranzacție, se va înregistra ca profit în contul nostru de investiții.
Folosind tranzacții short-selling (vânzare în lipsă) și long (cumpărare), un investitor poate să profite de volatilitatea Bitcoin, sau a altor criptomonede, în ambele direcții. Această opțiune nu este posibilă atunci când cumpărăm tradițional criptomoneda direct de pe un Exchange. Numai instrumentele derivate, cum sunt CFD-urile, ne oferă acest avantaj.
Un alt beneficiu pe care ni-l oferă short-selling-ul este posibilitatea de a ne proteja de fluctuațiile nedorite, prin a „îngheța” temporar oscilația tranzacției, până când trece perioada de incertitudine din piață.
De exemplu, dacă am cumpărat o criptomonedă, indiferent că vorbim despre o cumpărare directă de criptomonede de pe un Exchange sau o cumpărare de CFD cu suport pe criptomonedă, în momentul în care prețul acesteia începe să scadă, putem îngheța rezultatul tranzacției deschizând o poziție de vânzare în lipsă pe CFD-ul cu activ suport pe același activ (de exemplu Bitcoin) cu un volum egal.
Astfel vom deține simultan o poziție de cumpărare și una de vânzare de volume echivalente, iar rezultatele acestora se vor anula reciproc.
Indiferent în ce direcție se va mișca prețul, ce vom câștiga pe o poziție, vom pierde pe cealaltă. Câtă vreme cele două poziții sunt deschise simultan, rezultatul portofoliului nostru este „blocat”, nu câștigăm, nu pierdem.
După ce trece perioada de fluctuații, vom închide una dintre poziții (pe cea care este opusă direcției pieței), și o vom păstra deschisă pe cea „câștigătoare”.
Această strategie este cunoscută sub numele de Hedging și este posibilă numai datorită caracteristicilor CFD-urilor.
Nu am putea „îngheța” evoluția unei tranzacții pe un Crypto Exchange. Însă, dacă am cumpărat o criptomonedă pe un Exchange și prețul începe să scadă, ne putem proteja de o posibilă pierdere prin deschiderea unei poziții pe un CFD, în direcția opusă, adică vânzare (short).
O altă diferență între crypto CFD și crypto Exchange este efectul de levier financiar, cu ajutorul căruia putem tranzacționa aceleași volume ca pe un Exchange, folosind doar o fracțiune din capitalul necesar.
Spre exemplu, în cadrul brokerului XTB, efectul de levier pentru CFD-uri cu suport pe criptomonede este de 1:2, ceea ce înseamnă că este nevoie doar de 50% din valoarea tranzacției pentru a deschide o poziție, fie ea long sau short. Tranzacționarea cu efect de levier poate amplifica profiturile, însă, amplifică, în aceeași măsură, și riscurile.
Alte diferențe ce merită amintite sunt cele care țin de siguranța fondurilor investitorilor. Când tranzacționăm pe un Exchange, ne supunem unor riscuri cauzate de lipsa unei instituții de supraveghere și reglementare. Cel mai mare risc este imposibilitatea recuperării crimptomonedelor în cazul unui colaps al Exchange-ului.
În schimb, CFD-urile sunt oferite de brokeri autorizați de instituții financiare de reglementare. Și, spre deosebire de un Exchange, brokerii sunt membrii ai unor fonduri de compensare a investitorilor, care pot garanta recuperarea totală sau parțială a capitalului, în cazul unui faliment al brokerului.
Cunoașterea acestor informații poate face diferența între succes și eșec în investițiile pe piața monedelor virtuale.
Ai în vedere riscurile:
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.