Gaze naturale

Din cauza celor 1000 de cutremure din zonă, producția de gaze din zăcământul olandez de gaz Groningen va fi oprită complet la 1 octombrie 2023

  • Doar în situații speciale, precum frigul extrem, va fi posibilă extragerea temporară a gazelor și, într-o măsură limitată, în iarna care vine, a decis Consiliul de Miniștri.

Gigantul zăcământ de gaz Groningen se va închide complet pe 1 octombrie 2023, a anunțat vineri ședința Consiliului de Miniștri, pecetluind definitiv soarta zăcământului după un proiect de hotărâre care a fost propus în iunie, potrivit oilprice.com

Consiliul a decis, de asemenea, că toate locațiile de extracție pentru Groningen vor fi demolate în octombrie 2024, asigurându-se astfel că toate câmpurile nu vor mai putea fi repornite după acea dată.

Vineri a fost ultima ocazie pentru oficialii guvernamentali olandezi de a-și exprima îngrijorarea cu privire la proiectul de decizie de oprire a întregii producții de gaze din domeniul controversat.

Până la data demolării, câmpul va fi însă operațional în caz de nevoie extremă. „Numai în situații speciale, cum ar fi frigul extrem, va fi posibilă extragerea temporară și într-o măsură limitată de gaz în iarna viitoare”, a scris Consiliul, adăugând că numai în aceste circumstanțe va fi posibilă pornirea temporară a unuia sau mai multor locații de producție.

Consiliul a oferit un exemplu de zile consecutive de temperaturi sub -6,5C care apar împreună cu o altă urgență, cum ar fi o defecțiune a instalației de stocare a gazelor.

Olanda a fost de acord să elimine treptat extracția de gaze din zonă din cauza cutremurelor despre care se crede că sunt asociate cu extracția gazelor naturale. Dar creșterea prețurilor la gaze pe fondul crizei energetice din ultimele două ierni a dat naștere la speculații că Olanda ar putea menține câmpurile operaționale pentru mai mult timp. Acum, o lege prevede ca toate locațiile de extracție de pe câmpuri să fie demolate din octombrie anul viitor.

Zona Groningen a avut peste o mie de cutremure în ultimele două decenii, în timp ce guvernul a strâns echivalentul a 360 de miliarde de euro veniturile din gaze. Alte 66 de miliarde de euro au fost date către companiile de petrol și gaze, Shell și Exxon. Firmelor Shell și Exxon li s-a spus încă din 2013 că trebuie să înceapă să reducă producția și să se pregătească pentru a închide complet câmpul.

View Comments

Articole recente

Angajamente propuse de Vodafone România, în tranzacția Telekom România Mobile Communications

Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…

8 minute ago

DNSC: Continuă campaniile frauduloase care promovează o aşa-zisă platformă de investiţii de stat

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…

43 de minute ago

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de către DIGI România și Vodafone România

Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…

48 de minute ago

Z.ai, cel mai recent model de IA al Chinei, spune că este mai ieftin de utilizat decât DeepSeek

Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…

52 de minute ago

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României (Concordia)

Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…

59 de minute ago

Trump avertizează Iranul că instalaţiile sale nucleare ar putea fi bombardate din nou

Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni că va ordona noi atacuri americane asupra instalaţiilor…

o oră ago

This website uses cookies.

Read More