Securitate cibernetica

Director IT din ANCOM: În România, evoluţia tehnologică nu are nicio limită de viteză

Evoluţia tehnologică în România nu are nicio limită de viteză, iar cu ajutorul Directivei NIS trebuie să putem să îmbunătăţim securitatea sistemelor informatice, a declarat, luni, în cadrul evenimentului “Cybersecurity Forum”, directorul Direcţiei IT din Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Petre Adrian Gagiu.

“Suntem responsabili în sectorul de infrastructură digitală pentru furnizorii de servicii, comunicaţii publice, internet exchange providers, inclusiv pe sectorul de comunicaţii şi de servicii poştale. În acest context, depunem eforturi deja să elaborăm o strategie de aplicare a directivei NIS. Ţinem în permanenţă legătura cu operatorii, astfel încât împreună să găsim o implementare efectivă a acestei Directive, să putem să îmbunătăţim securitatea sistemelor informatice. Legat de transformarea digitală în România, dacă ar fi să dau un exemplu, dacă în Germania, pe autostradă, se circulă fără limită de viteză, şi în România evoluţia tehnologică cumva nu are nicio limită de viteză. Practic, trebuie să ţinem pasul cu evoluţia tehnologică, pentru că acelaşi lucru fac şi atacatorii cibernetici. Noi trebuie să încercăm să fim cu un pas înaintea lor, deşi mecanismele legislative sunt puţin îngreunate. Ei au avantajul că nu joacă după nişte reguli… În ceea ce priveşte evoluţia tehnologică, practic totul este la un click distanţă, la o atingere de deget şi este important să ne asigurăm şi pe partea de rezilienţă a serviciilor oferite de operatori. În acelaşi context, inteligenţa artificială are un ritm destul de accelerat, iar Comisia Europeană încearcă o reglementare la care şi noi cumva ne vom alinia în curând, aşa cum s-a întâmplat cu serviciile digitale”, a explicat Gagiu, potrivit Agerpres.

Acesta a menţionat, totodată, că instituţia pe care o reprezintă este implicată în gestionarea serviciilor digitale, prin intermediul Regulamentului DSA.

“Pot să spun că suntem extrem de ocupaţi şi implicaţi în gestionarea serviciilor digitale. În calitate de coordonator al serviciilor digitale, ţinem legătura strâns cu autorităţile relevante şi cu Comisia Europeană pentru a încerca să implementăm, pe cât posibil, regulamentul DSA în România. În acest context, noi, ca instituţie cu rol de reglementare într-un domeniu important, ne adaptăm pentru a răspunde provocărilor şi oportunităţilor. Cred că trebuie să conştientizăm cu toţii, mai ales utilizatorii finali, importanţa schimbărilor sociale pe care le determină internetul şi noile tehnologii, dublate de inteligenţa artificială, ale cărei beneficii sunt evidente în societatea românească în perspectiva îmbunătăţirii calităţii vieţii, rezultatelor activităţii economice, funcţionării pieţei muncii. Este nevoie de o conştientizare a utilizatorilor, este important ca aceştia să verifice informaţia din mai multe surse, pentru că actorii cibernetici se bazează în primul rând pe emoţie, pe spiritul de urgenţă”, a afirmat oficialul ANCOM.

Publicaţia Financial Intelligence organizează, luni, cea de-a şaptea ediţie a evenimentului “Cybersecurity Forum”, în cadrul căreia sunt dezbătute teme legate, printre altele, de tentativele de fraudă Deep Fake şi Vishing, criminalitatea cibernetică şi infrastructura critică sau despre educaţia cibernetică şi securitatea plăţilor digitale.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

14 minute ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

50 de minute ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

o oră ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

2 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

4 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

6 ore ago

This website uses cookies.

Read More