International

Directorul CIA: Prietenia ruso-chineză nu este necondiţionată; următoarele şase luni sunt critice pentru Ucraina

Directorul CIA, William Burns, a declarat joi că, potrivit evaluărilor agenţiei de informaţii pe care o conduce, preşedintele chinez Xi Jinping a devenit un pic mai realist ca urmare a războiului din Ucraina, dar că ar fi o greşeală să subestimăm angajamentul Beijingului şi Moscovei faţă de parteneriatul lor comun, informează Reuters, potrivit Agerpres.

În cadrul unui eveniment de politică externă desfăşurat la Universitatea Georgetown din Washington D.C., William Burns a mai spus că preşedintele Chinei menţine ambiţii serioase asupra Taiwanului şi a avertizat că un conflict asupra insulei ar fi “profund regretabil” pentru toate părţile implicate.

China, care anul trecut a semnat un parteneriat “fără limite” cu Rusia, s-a abţinut să condamne invadarea Ucrainei, chiar dacă ţările occidentale, în frunte cu Statele Unite, au impus Moscovei sancţiuni ample.

Directorul CIA, care a călătorit recent în Ucraina, unde s-a întâlnit cu preşedintele Volodimir Zelenski, a afirmat însă că Xi Jinping a fost probabil surprins şi nemulţumit de ceea ce a descris ca fiind performanţa slabă a militarilor ruşi. Burns a adăugat că prietenia dintre Rusia şi China nu este total fără limite.

Vorbind despre invazia rusă în Ucraina, Burns a estimat că următoarele şase luni vor fi “critice” pentru Ucraina, unde Moscova a obţinut progrese semnificative în ultimele săptămâni.

Burns a abordat în intervenţia sa şi problemele din Orientul Mijlociu. El a spus că guvernul de la Teheran este din ce în ce mai neliniştit de situaţia internă şi a menţionat curajul femeilor iraniene. El s-a declarat îngrijorat de perspectivele creşterii violenţelor dintre israelieni şi palestinieni.

Articole recente

Elveţia – Peste 100 de ţări participă la Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina

Conferinţa internaţională privind pacea în Ucraina, organizată la cererea Kievului, s-a deschis sâmbătă la Burgenstock,…

5 ore ago

Livrările rusești de gaz natural lichefiat (GNL) către Europa – un nou maxim în primele patru luni ale anului 2024

Discuțiile la Bruxelles și în capitalele europene continuă cu privire la modul de eliminare treptată…

5 ore ago

Cel mai mare producător de îngrășăminte din Europa folosește hidrogenul regenerabil pentru a reduce emisiile de CO2

Cel mai mare producător de îngrășăminte din Europa, Yara International ASA, a deschis o fabrică…

6 ore ago

Boloş: Neptun Deep va avea certitudine din punct de vedere al regimului fiscal aplicabil şi nu se va lovi de obstacole birocratice

Ministerul Finanţelor a publicat vineri o propunere de act normativ pentru a se asigura că…

7 ore ago

Turneul Eras al lui Taylor Swift ar putea determina Banca Angliei să amâne reducerea dobânzii de referinţă, de teama inflaţiei

Turneul Eras al lui Taylor Swift, care a doborât recorduri, continuă să supraalimenteze cheltuielile consumatorilor,…

7 ore ago

UE – “Acord de principiu” al celor 27 pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Ambasadorii celor 27 de ţări ale Uniunii Europene şi-au dat vineri "acordul de principiu" cu…

7 ore ago