International

Disputele cu privire la energia nucleară pun în pericol un acord cu privire la obiectivele UE în domeniul energiilor regenerabile

Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă pentru a contracara încercările Franţei şi ale altor ţări de a permite energiei nucleare să contribuie la atingerea obiectivelor blocului comunitar în domeniul energiilor regenerabile, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Intitulându-se “Prietenii energiei regenerabile”, guvernele vor să elimine încercările alianţei rivale – conduse de Franţa, şi din care fac parte România, Polonia, Ungaria, Cehia şi altele – care vor toate o recunoaştere mai mare a contribuţiei energiei nucleare la atingerea obiectivelor climatice.

Austria, Belgia, Estonia, Danemarca, Germania, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Ţările de Jos, Portugalia şi Spania au participat la întâlnire, pentru a stabili o strategie înaintea negocierilor.

O reuniune rivală a miniştrilor care sunt în favoarea energiei nucleare, iniţiată de ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher, a avut loc marţi dimineaţă.

Negociatorii statelor membre şi cei ai Parlamentului European ar urma să aibă miercuri o rundă finală de negocieri pentru a stabili obiective mai ambiţioase la nivelul UE în ceea ce priveşte extinderea energiilor regenerabile în acest deceniu. Aceste obiective sunt cruciale pentru eforturile UE de a-şi reduce emisiile de CO2 până în 2030 şi a renunţa la combustibilii fosili ruseşti. Însă negocierile s-au blocat din cauza unei dispute cu privire la includerea combustibililor produşi pe baza energiei nucleare pentru atingerea ţintelor regenerabile.

Franţa s-a plasat în fruntea unei campanii pentru ca “hidrogenul low-carbon”, un termen care este folosit pentru a descrie hidrogenul produs din energie nucleară, să fie pus pe aceiaşi poziţie cu hidrogenul produs din electricitate din surse regenerabile. Statele care sunt în favoarea energiei nucleare au făcut solicitări similare privind o lege care să reglementeze piaţa gazelor, care ar urmată să fie marţi discutată de miniştrii Energiei din UE.

Ministrul Energiei din Austria, Leonore Gewessler, a declarat că cele 11 state membre UE resping încercările de a lega cele două dosare. “Grupul cere ţinte ambiţioase în domeniul energiilor regenerabile, pentru a avea un mandat clar în faţa investitorilor şi clienţilor”, a afirmat oficialul austriac.

Gewessler a adăugat: “Aceste ţinte ar trebui să ducă la îndeplinirea obiectivelor strategice ale Europei de a fi mai puţin dependente de importurile de energie şi de a extinde masiv energia locală şi regenerabilă”.

Articole recente

Harry, primul membru al familiei regale britanice din ultimii 130 de ani care va depune marturie în instanţă

Prinţul Harry va deveni primul membru de rang înalt al familiei regale britanice care va…

o oră ago

Energia fotovoltaică a depăşit cărbunele în Europa dar sistemul energetic nu este încă pregătit pentru asta

Tranziţia Uniunii Europene la energia verde a atins un punct de cotitură în luna mai,…

o oră ago

Republica Moldova/ Starea de urgenţă, prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începând de duminică

Starea de urgenţă în Republica Moldova a fost prelungită pentru o perioadă de 60 de…

3 ore ago

Majoritatea statelor membre se opun ideii ca marile firme din tehnologie să contribuie la investiţiile în infrastructura de reţea

Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au respins o propunere venită de la marii operatori…

3 ore ago

Transilvania este mândră să îl primească pe regele ”său” Charles al III-lea (AFP)

"O mare onoare": Transilvania este încântată să îl primească începând de sâmbătă pe regele Charles…

4 ore ago

Indicele american Dow Jones a crescut cu 700 de puncte, înregistrând cea mai bună zi din ianuarie (CNBC)

Indicele american Dow Jones a crescut vineri, in cea mai bună zi din ianuarie, pe…

6 ore ago