Diversificarea portofoliului și alocarea pe clase de active (Goldring)

Diversificarea portofoliului – Definiție

Realitatea zilelor noastre ne arată că diversificarea este un termen uitat, investitorii actuali nu mai țin cont de sfaturile marilor investitori ca Benjamin Graham sau Warren Buffett și caută formula îmbogățirii rapide, investind în active riscante, cu creșteri spectaculoase pe termen scurt, arata un Articol transmis de Goldring.

Diversificarea este o strategie de investiții care are în vedere reducerea riscului investițional printr-o alocare de active și este în concordanță cu toleranța la risc, cu profilul investițional și cu obiectivele personale ale investitorilor. Diversificarea se fundamentează pe faptul că diversele active au performanțe diferite în condiții economice și de piață diferite.

Procesul de diversificare înseamnă investiția în minim 2 clase de active și, în cazul în care este posibil, variația și în interiorul claselor de active. De exemplu, dacă alegem să investim în acțiuni individuale, atunci este recomandat să achiziționăm societăți diverse, din mai multe sectoare de activitate, din mai multe regiuni geografice (țări, continente). Diversificând regiunile geografice în care investim, ne protejăm investițiile și față de riscurile valutare.

Înaintea construirii unui portofoliu diversificat este important să ne cunoaștem profilul, din care aflăm toleranța noastră la risc și tipul de investitor care ne descrie. Mai jos ți-am pregătit o listă cu categoriile de investitori și nivelul de risc la care se expune fiecare, pentru a te ajuta să te identifici cu trăsăturile unui tipar investițional.

Tipuri de investitori

  1. Defensiv: vizează protejarea capitalului – Nivel de risc foarte scăzut.

Obiectivul principal investițional este de a păstra capitalul sau valoarea capitalului investit. Dorința este de a câștiga un flux de venituri previzibil. Ca investitor defensiv consideri mai sigur să investești în produse cu scadențe fixe și rentabilitate prestabilită, în timp ce creșterea averii sau a capitalului este de importanță secundară. Ești dispus să îți asumi riscuri limitate, de obicei, într-un orizont de timp scurt investițional.

  1. Conservator: vizează creșterea graduală a capitalului – Nivel de risc scăzut.

Principalul scop investițional este de a obține un venit relativ stabil și moderat. Ești dispus să îți asumi un nivel moderat de risc și urmărești generarea unei creșteri graduale a averii pe termen lung.

  1. Echilibrat: vizează echilibrul între risc și rentabilitate

Scopul principal este creșterea capitalului pe termen lung. Cauți randamente relativ stabile, dar nu te deranjează asumarea unor riscuri moderate.

  1. Dinamic: vizează un potențial de creștere pe termen lung.

Urmărești creșterea averii pe termen lung. Ești dispus să-ți asumi mai multe riscuri deoarece vrei profituri mai mari. Ești conștient că acțiunile pot fluctua pe termen scurt, dar o consideri o scădere temporară a investiției ca o oportunitate de cumpărare.

  1. Agresiv: vizează creșterea pe termen lung.

Generarea câștigurilor de capital este prioritară. Nu îți este teamă de speculații sau de investiții în sectoare economice riscante. Consideri că o scădere temporară a pieței reprezintă o oportunitate de cumpărare.

Corelația risc – randament

După ce te încadrezi într-un profil de investitor, urmează familiarizarea cu clasele de active și corelația risc – randament. Riscurile sunt direct corelate cu randamentele, deci cu cât cresc riscurile, crește și posibilitatea de obținere a unor randamente superioare.

Alocarea de active pentru un portofoliu diversificat

După fazele de autocunoaștere și familiarizare cu clasele de active și cu riscurile și randamentele asociate acestora, te poți concentra pe construirea unui portofoliu diversificat.

Recomandările specialiștilor referitoare la alocarea activelor într-un portofoliu diversificat, ținând cont de tipul de investitor, sunt următoarele:

  1. Pentru investitorii defensivi se recomandă un portofoliu cu 90% depozite bancare și titluri de stat, 5% fonduri mutuale/ETF de obligațiuni și 5% fonduri mutuale/ETF de acțiuni.
  2. Pentru un investitor conservator se recomandă un portofoliu format din 70% depozite bancare și titluri de stat, 20% fonduri mutuale/ETF de obligațiuni și 10% fonduri mutuale/ETF de acțiuni.
  3. Pentru investitorul echilibrat se recomandă un portofoliu format din 20% depozite bancare și titluri de stat, 40% fonduri mutuale/ETF de obligațiuni și 40% fonduri mutuale/ETF de acțiuni.
  4. Pentru un investitor dinamic se recomandă un portofoliu format din 10% depozite bancare și titluri de stat, 35% obligațiuni și 55% acțiuni.
  5. Pentru investitorii agresivi se recomandă un portofoliu format din 5% depozite bancare, 5% obligațiuni, 60% acțiuni, 15% mărfuri și 15% forex/crypto.

Portofolii recomandate de investitorii celebri

În cartea lui Tony Robbins „Banii – Stăpânește jocul”, doi dintre cei mai mari investitori ai tuturor timpurilor ne oferă recomandările lor privind portofoliile diversificate.

Warren Buffett propune un portofoliu numit Golden Butterfly, compus din următoarele clase de active: 20% ETF S&P 500, 20% ETF acțiuni small cap SUA, 20% titluri de stat americane pe termen lung, 20% titluri de stat americane pe termen scurt și 20% aur. Acest portofoliu a avut o creștere medie anualizată din 1978 de 9,74%.

Ray Dalio propune portofoliul denumit All Season compus din: 30% ETF S&P 500, 40% titluri de stat americane pe termen lung, 15% titluri de stat americane pe termen mediu, 7,5% aur și 7,5% mărfuri.

Articole recente

Trebuie să facem totul pentru a opri războiul din Ucraina, declară premierul polonez Mateusz Morawiecki

Premierul polonez Mateusz Morawiecki i-a cerut marţi comunităţii internaţionale să ''facă tot ce poate pentru…

13 minute ago

SUA: Stellantis şi Samsung SDI investesc 2,5 miliarde dolari într-o fabrică de baterii pentru vehicule electrice

Samsung SDI, divizia de baterii a grupului sud-coreean Samsung, şi producătorul auto Stellantis au anunţat…

57 de minute ago

George Soros spune că civilizația ar putea să nu supraviețuiască războiului lui Putin din Ucraina şi avertizează asupra crizei globale

Soros îi vede pe Putin și Xi drept „cea mai mare amenințare la adresa societății…

3 ore ago

SUA: Biden îndeamnă la a “înfrunta lobby-ul armelor”

Preşedintele american Joe Biden, vizibil marcat, a lansat marţi un apel la a "înfrunta lobby-ul…

3 ore ago

SUA elimină excepţia privind plata datoriilor Rusiei în dolari (oficial)

Statele Unite au decis să pună capăt, cu începere de la ora 00:01 miercuri, ora…

3 ore ago

Guvernul va aproba retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi Banca Internaţională de Investiţii

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un act normativ în baza căruia va…

3 ore ago