Macroeconomie

Dobânda pe termen lung, nivel maxim atins în iulie dar în scădere semnificativă ulterior

de Dan Pălăngean

Dobânda pe termen lung pentru România a crescut în iulie 2022 la valoarea medie de 9,26%, potrivit datelor publicate de Banca Centrală Europeană. Acest indicator, cu referința la un termen de 10 ani (10Y), aproape s-a triplat pe parcursul ultimelor 12 luni (3,24% în iulie 2021) iar avansul lunar a fost ceva mai mare de o jumătate de punct procentual.

Costul împrumuturilor 10Y s-a majorat și în Ungaria (de la 7,95% la 8,51%, aflată în spatele nostru), dar s-a diminuat în Polonia (de la 7,14% la 6,37%) și Cehia (de la 5,12% la 4,40%), înainte ca acest proces să înceapă și la noi. Aflată în proces de adoptare a monedei unice, de care este legată prin curs fix, Bulgaria a ajuns la 1,85% (+0,08pp).

Cele mai scăzute dobânzi au fost consemnate de Germania (1,08%), urmată de Olanda (1,47%), Suedia (1,53%) și Danemarca (1,59%). Acestea au fost însoțite de un grup compact format din Austria (1,70%), Franța (1,71%), Finlanda (1,72%) și Irlanda (1,74%). Lituania constituie un caz special, nivelul fiind înghețat administrativ la 0,16%.

Astfel, România a rămas pe prima poziție în topul celor mai scumpe împrumuturi ce pot fi luate de un stat UE iar distanța de plutonul țărilor central-europene cu regim valutar similar s-a mărit. Nivelul dobânzilor ar trebui să îngrijoreze din perspectiva faptului că datoria publică se situează la pragul de 50% din PIB, pe datele curente ale Ministerului Finanțelor.

Ecartul costurilor de împrumut în iulie 2022 a rămas aproape 10% față de Ungaria dar s-a majorat la 45% față de Polonia (economia cea mai apropiată ca nivel de dezvoltare și structură de cea românească), de la doar 22% în iunie, și a urcat până la 110% în raport cu Cehia (70% în luna anterioară).

Cu toate acestea, trebuie menționată evoluția descendentă a acestui indicator-cheie, după cum se vede din infografic. Datele din 23 august 2022 plasau nivelul dobânzilor la care se poate împrumuta România pe zece ani la doar 7,91% (sursa tradingeconomics.com), semnificativ sub cota maximă de 9,40% atinsă în 21 iunie. La orizontul următoarelor 12 luni, modelul utilizat prevede o valoare de 8,61%.

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

5 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

5 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

6 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

7 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

9 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

10 ore ago

This website uses cookies.

Read More