International

Doctor în  neuroştiinţe: Trăsătura nr. 1 a persoanelor extrem de inteligente, printre care Bill Gates și Leonardo da Vinci – nu are legătură cu coeficientul de inteligență (CNBC)

Ni se spune constant să profităm la maximum de timpul nostru, să muncim mai mult, să nu mai amânăm lucrurile. Dar dacă aceste sfaturi ar fi complet greșite și dacă. lăsând creierul să se odihnească și mintea să rătăcească. ne-ar putea îmbunătăți viața?, scrie Joseph Jebelli, doctor în neuroștiințe la University College London, potrivit CNBC.

Acesta explică: “Ghidat de cercetările mele în neuroștiință și motivat de relația toxică a familiei mele cu munca, am început să explorez neuroștiința timpului petrecut singur și a odihnei – și ceea ce am descoperit a fost extraordinar.

Din punct de vedere cognitiv, singurătatea poate stimula creativitatea, oferind spațiul necesar pentru apariţia ideilor. Fie că este vorba de scris, cântat la pian, pictat, grădinărit, rugăciune sau meditație, a fi singur este adesea ceea ce creierul are nevoie pentru a desfășura bine aceste activități.

În aceste momente de izolare, reţea neuronală numită default mode network (DMN), care este activă atunci când o persoană este trează, dar destinsă, în stare de repaus, este ocupată cu crearea de noi conexiuni sinaptice, consolidarea abilităților și capacității noastre de a absorbi informații noi și cultivarea creativității noastre în mod mai eficient.

Unele dintre cele mai inteligente persoane se bucurau de singurătate

Multe dintre cele mai de succes și inteligente persoane din lume preferau să fie singure. Este un ritual respectat de Bill Gates, de exemplu. De două ori pe an, în primii ani ai Microsoft, miliardarul filantrop se retrăgea într-o cabană timp de o săptămână, având ca singură companie o grămadă de cărți.

El numea această perioadă „Săptămâna gândirii” — o perioadă de reflecție, învățare și gânduri neîntrerupte. Nu erau permise vizite din exterior, inclusiv din partea familiei și a angajaților. Potrivit The Wall Street Journal, în acea săptămână, munca depusă de el a dus la lansarea Internet Explorer în 1995.

Singurătatea este utilă și în momentele în care te simți blocat. Leonardo da Vinci era un geniu contemplativ, care se spune că se uita la „Cina cea de Taină” ore în șir înainte de a da o singură pensulă și de a pleca.

Cum să valorifici singurătatea pentru un creier mai puternic

Nu există un ghid definitiv privind cantitatea perfectă de singurătate. Dar, ca regulă generală, cu cât petreci mai mult timp singur, mai ales când simți cu adevărat nevoia să fii singur, cu atât va fi mai bine pentru creierul tău.

1. Pur și simplu plecați

Planificarea unei călătorii sau a unei retrageri în singurătate poate părea descurajantă la început, din cauza temerilor legate de singurătate sau plictiseală.
Dar faptul de a vă îndepărta de rutina zilnică și de a vă cufunda într-un mediu nou poate fi incredibil de eliberator. Vă obligă să ieșiți din zona de confort, vă stimulează simțurile în moduri neașteptate și oferă cadrul perfect pentru introspecție și creativitate.

2. Începe cu pași mici

Începe cu doar 10 minute de singurătate pe zi. Găsește un loc liniștit unde poți fi singur și folosește acest timp pentru a sta pur și simplu și a respira. Acest mic pas poate ajuta creierul să intre într-o stare de relaxare și să înceapă procesul de activare a DMN.

3. Fii selectiv în ceea ce privește timpul petrecut cu prietenii

Asigură-te că, atunci când socializezi, o faci în mod semnificativ și de calitate. Mulți dintre noi petrecem timp cu persoane cu care nu ar trebui să o facem – prieteni răi, dușmani, membri toxici ai familiei – dar o facem pentru că ne simțim obligați.
Acest lucru crește nivelul hormonului de stres cortizol din creier, care dăunează circuitului nostru social și afectează relațiile de calitate de care ar trebui să ne bucurăm.

4. Reflectați și reevaluați

Folosiți o parte din timpul petrecut în singurătate pentru a reflecta asupra experiențelor și sentimentelor voastre. Acest lucru poate implica meditarea asupra gândurilor tale sau chiar scrierea lor. Actul reflecției ajută la procesarea emoțiilor și gândurilor, permițând o înțelegere mai profundă a sinelui.

5. Implică-te în activități solo

Fă lucruri care sunt făcute pentru a fi făcute singur și care încurajează atenția, cum ar fi mersul pe jos, scrierea unui jurnal sau practicarea yoga. Aceste activități nu numai că oferă beneficiile singurătății, dar te ajută și să te ancorezi în momentul prezent, relaxând și mai mult creierul”.

Joseph Jebelli a obținut un doctorat în neuroștiințe la University College London, apoi a lucrat ca cercetător postdoctoral la Universitatea din Washington. Este autorul mai multor cărți, printre care „In Pursuit of Memory: The Fight Against Alzheimer’s” și „The Brain at Rest: How the Art and Science of Doing Nothing Can Improve Your Life”.

Articole recente

Allianz Life anunţă un atac cibernetic major: Datele personale ale majorităţii clienţilor, furate

Compania americană de asigurări Allianz Life a confirmat sâmbătă că hackerii au furat informaţii personale…

57 de minute ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică o conferinţă de presă, în contextul scandalului legat de mita dată timp de opt ani unui funcţionar ANAF

Vicepremierul Dragoş Anastasiu susţine duminică, de la ora 17.00, o conferinţă de presă, în contextul…

o oră ago

Qatarul ameninţă că va întrerupe exporturile de gaze LNG în UE, din cauza legii privind sustenabilitatea

Qatarul a ameninţat că va întrerupe livrările de gaze naturale lichefiate (LNG) către Uniunea Europeană,…

2 ore ago

Ursula von der Leyen şi Donald Trump se întâlnesc în Scoţia, pentru discuţii privind un acord comercial UE-SUA

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute duminică, în Scoţia, cu preşedintele…

2 ore ago

Israelul anunţă întreruperea operaţiunilor militare în trei zone din Fâşia Gaza

Forţele armate israeliene au anunţat duminică o pauză în activităţile militare în trei zone din…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More