Update articol:

Dominația Chinei asupra pământurilor rare face ca lanțurile de aprovizionare din SUA să fie vulnerabile (reprezentant comercial SUA)

SUA-China
  • Dominația Chinei în pământurile rare face ca lanțurile de aprovizionare din SUA să fie vulnerabile, a declarat reprezentantul comercial al SUA, Katherine Tai, într-un interviu exclusiv cu Martin Soong de la CNBC.

Dominația Chinei în pământurile rare face ca lanțurile de aprovizionare din SUA să fie vulnerabile, a declarat reprezentantul comercial al SUA, Katherine Tai, într-un interviu exclusiv cu Martin Soong de la CNBC.

Pământurile rare sunt folosite în produse de înaltă tehnologie, cum ar fi motoarele de mașini electrice. De-a lungul deceniilor, China și-a dezvoltat capacitatea de a procesa metalele, acest lucru oferindu-i o putere enormă de stabilire a prețurilor pe o piață globală critică.

„Ceea ce vreau să vă atrag atenția nu este doar cu privire la vulnerabilitățile din jurul investițiilor Chinei [din străinătate], ci și faptul că poziția dominantă a Chinei pe piața mondială acum în [pământurile rare] înseamnă că este capabilă să deschidă și să închidă robinetul”, a spus Tai.

„Și până când vom fi capabili să accesăm și să creăm lanțuri de aprovizionare suplimentare, rămânem cu totul vulnerabili la această pârghie”, a spus reprezentantul comercial al SUA. Tai a vorbit la New Delhi, India, în marginea B20, forumul oficial de dialog de afaceri al G20.

SUA deținea o parte majoră din piața metalelor cu pământuri rare înainte de anii 1980. Dar costurile mai mici cu forța de muncă în străinătate, precum și presiunea mai mică asupra standardelor de mediu, au contribuit la diminuarea industriei pământurilor rare din SUA.

Între timp, Beijingul a sprijinit industria.

„Avantajul în ceea ce privește dominația Chinei nu este neapărat un avantaj natural”, a spus Tai. „Nu este vorba despre faptul că au mai multe pământuri rare, ci că au fost capabili să urmeze politici industriale și comerciale coordonate care le-au permis să dezvolte piața.”

Guvernul chinez stabilește planuri economice cel puțin o dată la cinci ani, cu unele obiective – cum ar fi creșterea autosuficienței în tehnologie și atingerea neutralității carbonului – stabilite cu ani mai devreme în avans.

Deși o astfel de planificare de sus în jos nu este garantată pentru a obține rezultate, industria mașinilor electrice a devenit un exemplu în care industria chineză a reușit să capteze o cotă de piață semnificativă de-a lungul lanțului de aprovizionare, inclusiv produsul final.

Nivelul de dependență al SUA de producția din China a ajuns în prim-plan în timpul administrației Trump și s-a accelerat când pandemia de Covid-19 din 2020 a perturbat lanțurile globale de aprovizionare. Administrația Biden a anunțat inițiative de mai multe miliarde de dolari pentru a încuraja companiile să dezvolte și să producă tehnologii critice în S.U.A.

„Unde ne aflăm astăzi în ceea ce privește lanțurile noastre de aprovizionare nu este locul unde vrem să fim”, a spus Tai sâmbătă pentru CNBC. „Știm că suntem vulnerabili. Acolo unde vrem să fim este într-un loc în care lanțurile noastre de aprovizionare sunt mai diversificate, unde avem mai multă încredere în ele, unde avem mai multe opțiuni.”

În cazul pământurilor rare, Tai a subliniat că China deține un monopol pe piața globală. Ea a menționat că, în cazul producției de litiu din Australia, China este, de asemenea, singurul cumpărător, oferind Beijingului un alt punct de pârghie pe piață.

În timp ce litiul este o componentă cheie a bateriilor de mașini electrice, nu este unul dintre cele 17 metale clasificate științific drept pământuri rare.

În acest an, oficialii guvernamentali din SUA și Europa au vorbit despre reducerea riscurilor sau reducerea nivelului de dependență de China. Într-un discurs adresat liderilor de afaceri la nivel mondial în iunie, premierul chinez Li Qiang a spus că reducerea riscului este o propunere falsă, deoarece interesele economice globale sunt foarte împletite.

Chiar înainte de începerea pandemiei, SUA și China au semnat un acord comercial de „faza întâi” care a cerut Chinei să-și mărească achizițiile de mărfuri americane, ca o modalitate de a compensa deficitul comercial masiv al SUA cu China.

Când a fost întrebată sâmbătă despre stadiul acordului, Tai a spus că SUA încă se uită la deficiențele Chinei în îndeplinirea acestor obiective de achiziție. Ea a spus că un alt aspect al acestei discuții este gradul în care comerțul SUA cu China este „dezechilibrat”.

Datele oficiale ale SUA spun că deficitul comercial al SUA  cu China a crescut cu 8,3%, până la 382,9 miliarde de dolari în 2022.

Secretarul de Comerț al SUA, Gina Raimondo, urmează să viziteze China începând de duminică până miercuri, în condițiile în care călătoriile oficiale ale SUA la nivel înalt în China s-au reluat în această vară, după o pauză.

 

BVB | Știri BVB

S.N. NUCLEARELECTRICA S.A. (SNN) (25/07/2025)

Convocare AGA O & E 03(04).09.2025

BITTNET SYSTEMS SA BUCURESTI (BNET) (25/07/2025)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 28.07.2025 - 27.08.2025

SIMTEL TEAM (SMTL) (25/07/2025)

Perioada inchisa de tranzactionare 27.07.2025 - 26.08.2025