Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPreşedintele USR, Dominic Fritz, a transmis, joi, că păstrarea ratingului de ţară de către Agenţia Standard & Poor’s este doar “un respiro” pentru România, nu o garanţie, potrivit Agerpres.
Ratingul rămâne neschimbat, însă perspectiva este în continuare negativă, se arată într-un comunicat transmis, joi, de USR.
“Am scăpat de junk. Nu am scăpat de pericol. În fotbal ar fi un cartonaş galben, un avertisment. Dacă nu ne ţinem de promisiunile făcute – reforma profundă a statului, creşterea colectării, digitalizarea administraţiei şi a ANAF – data viitoare nu mai scăpăm de junk”, a declarat Dominic Fritz.
Potrivit liderului USR, instabilitatea coaliţiei şi riscurile politice, inclusiv ascensiunea extremismului, sunt elemente care pot afecta grav încrederea investitorilor şi stabilitatea economică.
“Standard & Poor’s ne-a dat o şansă. Nu din generozitate, ci pentru că se văd primele semne că România începe, în sfârşit, să se ia în serios. Pachetul fiscal propus de premierul Bolojan arată curajul de a face ce trebuie, chiar dacă e dureros. Iar această decizie confirmă şi că România are încă o economie cu potenţial”, a adăugat Fritz.
Conform acestuia, reformele nu pot fi amânate, iar ratingul de ţară nu este doar un semnal pentru investitori, ci şi “un barometru al încrederii” într-o guvernare responsabilă.
“Sunt motive reale să credem că România se poate schimba. Dar, pentru asta, trebuie să continuăm cu reforme reale, nu doar cu măsuri de avarie. Ne vom bate în continuare pentru un stat care funcţionează, un buget echilibrat şi o economie care nu mai stă pe datorii făcute pentru clientela de partid”, a declarat preşedintele USR.
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a confirmat, miercuri, ratingurile României pentru datoria pe termen lung şi scurt, la “BBB minus/A-3”, perspectiva asociată fiind una “negativă”.
Potrivit agenţiei de evaluare, alegerea lui Nicuşor Dan ca preşedinte la mijlocul lunii mai, urmată de formarea unui nou Guvern sub prim-ministrul Ilie Bolojan, a pus capăt unei perioade prelungite de incertitudine politică şi de politici în România. Guvernul se bazează pe o largă majoritate parlamentară, ceea ce i-a permis să legifereze un set de măsuri de consolidare fiscală. Impactul fiscal total al măsurilor este de 1,1% din PIB în 2025 şi unul considerabil de 3,5% din PIB în 2026, împărţit relativ egal între măsurile legate de venituri şi cheltuieli.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More