Politica

Dragnea: Nu l-am auzit niciodată pe domnul Mugur Isărescu contestând proiectul privind rezervele de aur ale României (vezi reacţiile politicienilor)

Deputaţii au adoptat, miercuri, proiectul de lege iniţiat de parlamentarii social-democraţi Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate. Decizia a fost luată cu 165 de voturi favorabile, 90 împotrivă şi trei abţineri.

Deputatul PNL Pavel Popescu a anunţat că liberalii vor contesta acest proiect la CCR, iar liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a precizat, la dezbateri, că deputaţii Uniunii votează împotrivă.

Potrivit proiectului, “Banca Naţională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea şi riscul specific activelor externe, stabileşte şi menţine rezerve internaţionale, în astfel de condiţii încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv” din mai multe elemente, între care aur deţinut în tezaur în ţară.

Textul propune ca BNR să urmărească menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

“Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, mai cuprinde proiectul.

Iniţiativa stipulează că, “din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice”.

“Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, mai prevede acest proiect.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, că este bucuros că a fost votat în Camera Deputaţilor proiectul pe care l-a susţinut privind limitarea rezervei de aur a României din străinătate, subliniind că nu l-a auzit niciodată pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu contestând acest proiect.

“Eu nu l-am auzit niciodată pe domnul Mugur Isărescu contestând acest proiect. Nu l-am auzit pe dumnealui. Sunt consilieri de la BNR care de-a lungul timpului au spus foarte multe prostii, foarte multe minciuni, propăvăduiau că în România nu va funcţiona programul de guvernare al nostru şi s-au înşelat. Când eu o să văd o poziţie oficială a BNR, exprimată de guvernatorul BNR, atunci să mă întrebaţi. Până atunci, este un proiect de lege pe care l-am susţinut, îl susţin, sunt bucuros că s-a votat şi să fie promulgat”, a afirmat Dragnea.

Întrebat în legătură cu faptul că punctul de vedere al Guvernului ar susţine că este neclar ce se întâmplă cu rezerva de aur atunci când ajunge în ţară, Dragnea a spus: “Vă rog să întrebaţi Guvernul, care este foarte prolific la puncte de vedere”. “Este Săptămâna Mare, daţi-mi voie să urez să aveţi sărbători fericite şi dumneavoastră şi tuturor celor care ne urmăresc”, a mai spus Dragnea.

Deputatul PNL Pavel Popescu a declarat , la dezbaterile din Camera Deputaţilor: “Vorbim despre un proiect de lege care are un populism aparte în aceste zile, pentru că suntem în campanie electorală şi folosiţi acest proiect de lege pentru a reduce la tăcere anumite voci care vă critică pentru modificările pe care le faceţi la Codurile penale, scandalurile cu care vă confruntaţi în plan politic. Este un proiect populist, dar pe de altă parte este un proiect care pare că în viitor ar putea deveni periculos pentru această ţară, aşa cum sunteţi cu toţii în această guvernare. (…) Rezerva internaţională (…) reprezintă credibilitatea acestei ţări, nu credibilitatea PSD-ului, a colegilor din Comisia de buget-finanţe sau a ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi în niciun caz credibilitatea celor doi iniţiatori ai acestui proiect de lege – Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae. Ca să treceţi acest proiect de lege trebuie să faceţi un lucru extrem de simplu – să obţineţi opinia Băncii Centrale Europene. Nu aţi făcut acest lucru, nu aveţi cum să treceţi acest proiect de lege, pentru că îl treceţi într-un mod ilegal şi îl vom contesta la Curte”.

El a afirmat că Marea Britanie, unde se află 60% din rezerva internaţională de aur a României, are o credibilitate imensă pe piaţa internaţională şi a precizat că trei ţări şi-au repatriat în mod total rezerva de aur – Venezuela, Turcia şi Ungaria. “Din modul de comportament politic pe care îl practicaţi (…) este perfect raţional să vă aliniaţi cu aceste trei ţări”, a adăugat Popescu.

Acesta a solicitat amânarea acestui proiect de lege, însă cererea sa nu a fost luată în considerare.

Deputatul USR Claudiu Năsui a criticat şi el proiect.

“Un proiect de lege pus pe şest, care nu are nici acordul BNR, nici avizul Băncii Centrale Europene, deşi este nevoie de acest aviz conform tratatelor internaţionale din care România face parte. (…) Nu mă pot gândi decât la două motive pentru care doriţi să aduceţi aurul în ţară: primul este că vă aşteptaţi cumva să vină nişte sancţiuni asupra României şi s-ar putea pune sechestru pe activele din afara graniţelor. Sper că PSD nu anticipează un astfel de scenariu şi nu anticipaţi să faceţi nişte lucruri atât de grave cât să necesite sancţiuni internaţionale împotriva României. Al doilea motiv ar fi să-l vindeţi pe şest”, a arătat el, precizând că USR votează împotrivă.

Deputatul USR Cosette Chichirău a susţinut că proiectul va pica la CCR. “Acest proiect va pica la CCR pentru că încalcă tratatul de funcţionare a UE, articolul 130”, a spus ea.

Şi liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a anunţat că nu susţine proiectul. “Grupul UDMR nu va vota această lege. Credem că dezbaterile nu au conturat o abordare care să aducă aproape poziţia BNR şi a majorităţii parlamentare, sunt lucruri care se leagă şi de elemente raţionale cu privire la rezerva de aur, dar şi elemente simbolice. Grupul UDMR va vota împotrivă”, a afirmat Attila Korodi.

Deputatul PMP Marius Paşcan a menţionat că rezerva de aur trebuie să rămână la Londra pentru că reprezintă o garanţie pentru ţară.

“Există un curent politic care bântuie astăzi Europa, implicit şi România, naţionalism-populismul, un curent cât se poate de periculos şi găunos pentru că nu are nicio legătură cu realitatea. Una e să fii naţionalist şi să te preocupe stabilitatea ţării tale, bunăstarea cetăţenilor săi, şi alta e să o şubrezeşti din temelii, adică să o distrugi economic, să o îndatorezi pe zeci de ani de acum încolo, să aduci inflaţie, să creezi o ţară absolut instabilă, în derivă şi care este în vizorul UE, care ar trebui într-un fel sau altul să ne gireze evoluţia democratică în continuare. Şi acest proiect se înscrie în această categorie populistă, fără niciun fel de legătură cu realitatea. Această rezervă a României în afara ţării are acest rol, care nu poate fi gândit emoţional, are rolul de a fi o ancoră de stabilitate, o garanţie în perioade de turbulenţe economice, de criză geopolitică, ea oricând poate fi convertită într-o valută de folos ţării, influenţează indiscutabil ratingul de ţară, este o garanţie pentru cei care ne monitorizează”, a spus Paşcan, citat de Agerpres.

Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a afirmat că orice stat are dreptul să îşi ţină în ţară averea.

“Fiecare stat încearcă să îşi ţină în ţară avuţiile. Din păcate pentru România, noi nici până la această dată nu ne-am recuperat tezaurul care se află în Rusia din perioada dinainte de război. (…) Nu văd care e problema să aducem rezerva de aur în România. Din moment ce ne permitem să facem acest lucru, ne permitem să-l depozităm. Nu este neapărat de cât ne costă depozitarea la Londra, ci cred că este şi o chestiune de naţionalism să avem în ţară rezerva de aur”, a menţionat Vasilescu.

Deputatul Alexandru Băişanu a precizat în timpul dezbaterilor că ALDE s-a răzgândit şi susţine iniţiativa legislativă.

“Discutam să ne abţinem de la acest vot, dar ne-am hotărât să votăm pentru că am văzut două partide care se opun, USR şi ştim clar că acolo există deputaţi care nu au nicio legătură cu interesul acestei ţări şi al acestui neam, ci al altora, şi al doilea partid, UDMR, reprezentat de deputaţii maghiari, care se opun. În momentul acesta, sunt hotărât să votez ‘da’ numai pentru aceasta. Dacă ei se opun înseamnă că ştiu ei de ce se opun. Dacă va pica la CCR e dreptul CCR să stabilească, dar BNR nu este stat în stat, Parlamentul este cel care hotărăşte şi destinele aurului românesc şi ale Băncii Naţionale şi celorlalte instituţii ale statului”, a afirmat el.

 

Articole recente

SUA permit anumite tranzacții cu titluri International Investment Bank, aflată sub sancțiuni

Departamentul Trezoreriei SUA a eliberat miercuri o licență care autorizează anumite tranzacții cu titluri care…

4 ore ago

Budapesta consideră că este ”inutil” ca PE să se opună preşedinţiei ungare a Consiliului UE

Budapesta a respins ca inutilă cererea Parlamentului European de a împiedica Ungaria să preia preşedinţia…

6 ore ago

Blinken: NATO trebuie să întărească Ucraina pentru a putea descuraja viitoare atacuri

NATO trebuie să coopereze pentru a dezvolta şi mai mult armata ucraineană în următorii ani…

6 ore ago

Japonia anunţă un plan de 25 de miliarde de euro pentru a stopa scăderea natalităţii

Premierul japonez Fumio Kishida a anunţat joi un plan de 25 de miliarde de dolari…

7 ore ago

Ungaria nu e de acord ca aderarea Ucrainei la NATO să fie pe agenda summitului de la Vilnius

Aderarea Ucrainei la NATO nu se poate pe afla pe agendă la summitul Alianţei Nord-Atlantice…

7 ore ago

Iohannis: Negocierile politice pentru rotaţie vor fi finalizate cât de curând şi se va trece la treabă

Preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu există "niciun fel de complicaţie" în cadrul…

7 ore ago