Categories: Tehnologie

Dragoş C.-L. Preda: “S.N. Radicomunicaţii S.A. are un plan de investiţii pe următorii patru ani de circa 580 de milioane de euro” – video

  • “S.N. Radicomunicaţii S.A. a mărit cu 15% nivelul salarial”

  • “Compania vrea să treacă de la mare consumator de energie la furnizarea de energie”

S.N. Radicomunicaţii S.A. are un plan de investiţii pe următorii patru ani de circa 580 de milioane de euro, pentru anul acesta propunându-şi investiţii de 176 milioane de lei, a declarat Dragoș C.-L. Preda, Director general al Societăţii Naționale de Radiocomunicații S.A. (Radiocom), la Forumul România Digitală.

Acesta a explicat: “Consiliul de Administraţie al S.N. Radiocomunicaţii S.A. a aprobat în octombrie 2021 planul operațional de investiţii pe anul acesta care se ridică la 176 milioane de lei, ținând cont că o parte din acestea, 90 de milioane, sunt fonduri atrase. Avem un istoric foarte bun, am înregistrat profit anul trecut și sunt numeroși investitori, inclusiv Banca Europeană de Investiții, care sunt interesaţi să ne dea bani, înțelegând întreg planul de afaceri, business-case-ul care se formează în jurul infrastructurii de care dispunem. Planul strategic de investiţii pe următorii patru ani se ridică la circa 580 de milioane euro”.

Aflat în SUA, într-o misiune economică, Dragoş C.-L. Preda a spus că a avut discuţii cu o serie de companii pentru a stabili mai multe colaborări cu S.N. Radicomunicaţii S.A.:

“În ultimul an, S.N. Radiocomunicaţii S.A. a intrat într-o anumită dinamică de dezvoltare, mă refer atât la redresarea companiei, cât şi la lansarea unor noi produse şi servicii.

S.N. Radiocomunicaţii S.A. se ocupă de una dintre principalele infrastructuri critice ale acestei țări, de fapt este singura companie care deține întreg spectrul de infrastructură de comunicații, fiind un monopol natural pe tot ce înseamnă AM, FM și unde scurte, o infrastructură vitală, dat fiind și contextul din estul țării noastre. Noi, Radiocom, ca parteneri regionali, am venit în sprijinul colegilor noştri din Ucraina, oferindu-le tot necesarul tehnic în această situație.

Aşa cum am spus şi în 2020 când eram secretar de stat pentru Telecomunicații, dar și în prezent, este clar că nu mai putem vorbi doar de simpla utilizare a infrastructurii pentru transport de date, nu mai poate să fie un business case, ea trebuie să fie completată cu o serie de servicii, precum cele din zona de securitate cibernetică, dar și prin oferirea unor servicii de transport de date diversificate și integrarea lor într-un format  cerut de piață de tip tailor made.

Mă refer la produsele şi serviciile de tip “as a service”, dacă tot vorbim foarte des de zona aceasta de Cloud guvernamental – știm foarte bine că este format din cele trei elemente IaaS, PaaS şi SaaS, primul fiind “infrastructure as a service”.

Subiectul acesta se dezvoltă și pe zona de “security as a service”, care integrează toate serviciile legate de Securitate –  adică să nu mai plătești abonamente separate pentru  zona de malware, antivirus sau alte soluții, ci toate sunt integrate și furnizate de către un terț, în cazul de față întrevedem să fie chiar Radiocom.

Toate lucrurile acestea deja aduc o anumită eficiență din punctul de vedere al utilizării fondurilor și lucrurile acestea trebuie să fie din ce în ce mai conștient analizate.

De asemenea, securitatea infrastructurii, că tot vorbim atât de des de ea, nu este doar cea a datelor. Ea are patru niveluri.

Prima este securitatea fizică – S.N. Radicomunicaţii S.A. nu mai făcuse mentenanță în unele cazuri chiar de 20 de ani, ceea ce nu este normal pentru o companie care se ocupă de infrastructură critică, dar deja am demarat redresarea acestui aspect.

Urmează apoi securitatea infrastructurii și cele două de care discutăm în ultima perioadă, şi anume securitatea aplicațiilor și în final securitatea datelor.

În ceea ce privește securitatea datelor, am ridicat nivelul de competență al Centrului Satelitar de la Cheia, de la compartiment la departament și suntem în discuții pentru a dezvolta ceea ce numim quantum key distribution, mă refer la comunicațiile cuantice, cele mai sigure în momentul de față.

De asemenea, am în vedere să dezvoltăm o serie de parteneriate.

În prezent, avem un parteneriat din 1998 cu Telespatio, care este un joint venture între Thales și Leonardo, fiind cea mai mare companie pe zona de comunicații satelitare la nivel european.

Urmărim alte parteneriate directe, cu ESA, NASA – am avut o serie de discuții și cu oficiali NASA în acest sens, cât și cu SpaceX. Cetățenii români pot să acceseze serviciile SpaceX, ca urmare a unui dialog cu un partener SpaceX din Polonia. Dar, noi am – inițiat discuțiile direct cu SpaceX, urmărind să  creăm o colaborare strânsă cu aceștia, chiar vrem să le creăm un teleport în ţara noastră, să aibă un pilon sigur în România.

Totodată, în planul nostru de investiții ne-am concentrat pe segmentul de acces la noua generație de infrastructură și dezvoltarea terminalelor și rețelelor de nouă generație, acesta fiind propriu-zis plan strategic de dezvoltare a Radiocom”.

Potrivit lui Dragoş C.-L. Preda, încă un element esențial în dezvoltarea S.N. Radicomunicaţii S.A. este securitatea sa energetică. În acest context, compania vrea să atragă fonduri prin PNRR, cât și printr-un parteneriat de dezvoltare a eficienței energetice a companiei.

S.N. Radicomunicaţii S.A. este o companie mare consumatoare de energie, de 72 de mii de megawați/an. “Dispunem de terenurile necesare și am  modificat codul CAEN pentru a produce energie, sperăm ca până în 2030 lucrul acesta să se realizeze”.

De asemenea, S.N. Radicomunicaţii S.A. a investit în oameni, mărind cu 15% nivelul salarial, a mai spus Dragoş C.-L. Preda, explicând: “Urmărim, de fapt, să atingem media salarială din domeniul TIC, de 7750 RON, pentru că, de fapt, competitivitatea unei companii se bazează pe competitivitatea angajaților săi. Vrem să atragem tineri în Radiocom şi, în acest sens, am semnat un parteneriat cu Universitatea Politehnică din București și cu rețeaua universităților tehnice din țară.

Vârsta medie a zonei tehnice din cadrul companiei este de 55 de ani și lucrul acesta poate genera în următorii ani mare vulnerabilitate în dezvoltarea firmei.

Totodată, urmărim cu mediul academic să întreprindem și o serie de proiecte de cercetare în cadrul companiei”.

View Comments

  • "De asemenea, S.N. Radicomunicaţii S.A. a investit în oameni, mărind cu 15% nivelul salarial, a mai spus Dragoş C.-L. Preda, explicând: “Urmărim, de fapt, să atingem media salarială din domeniul TIC, de 7750 RON, pentru că, de fapt, competitivitatea unei companii se bazează pe competitivitatea angajaților săi. Vrem să atragem tineri în Radiocom şi, în acest sens, am semnat un parteneriat cu Universitatea Politehnică din București și cu rețeaua universităților tehnice ".
    Prima oara când se redactează un articol de genul, se realizează un studiu de cercetare referitor la salarii(majoritatea salariilor, nu au crescut în urma inflației, cum era normal), 15% creștere exista doar pe hârtii, majoritatea personalului din stațiile din România au 2800-3500( ceea ce este o jignire referitoare la anii investiți în perfecționarea profesiei), competitivitate 0( majoritatea sunt abia așteaptă sa plece de la muncă, făcând același lucru de o viata), tineri nu o sa atrageți niciodată deoarece tehnologia folosita în stații este foarte veche(majoritatea stiu ce au de făcut, nu exista învățare continua ).
    Ceea ce aveți de făcut e sa va țineți de cuvânt și sa faceți evaluări salariale la 6 luni, cum este normal. Gogoși vinde toată lumea, faptele sunt mai bine-vazute, nu lauda pe social media.

Articole recente

Explozii identificate de seismologi în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore, potrivit televiziunii suedeze SVT

Gazul se revarsă în Marea Baltică prin trei scurgeri separate de pe conductele Nord Stream…

8 ore ago

Acuzată de corupţie, compania Oracle va plăti 23 de milioane de dolari Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare a SUA

Compania americană de software Oracle va plăti Comisiei pentru Bursă şi Valori Mobiliare din SUA…

8 ore ago

Vladimir Putin spune că amenințarea nucleară nu este un cacealma. Ar trebui să-l credem pe cuvânt (Washington Post)

Autor: Joseph Cirincione (Joseph Cirincione este autorul cărții „Coșmaruri nucleare: securizarea lumii înainte de a…

10 ore ago

Polonia a inaugurat un gazoduct strategic prin care va primi gaz natural norvegian

Oficiali din Polonia, Norvegia şi Danemarca au participat marţi la inaugurarea unui gazoduct strategic care…

11 ore ago

Grupul Purcari achiziționează pachetul majoritar într-o Cramă din Bulgaria

Purcari Wineries PLC („Grupul Purcari”) a anuntat astazi semnarea contractului de achizitie a pachetului majoritar…

11 ore ago