Categories: Banci

Dragoș Cabat, RisCo: Bankingul digital a adus un model de afaceri simplificat față de bankingul clasic; Băncile mari fie cumpără tehnologie de la băncile tip challenger, fie le cumpără cu totul – VIDEO

Bankingul se transformă și, prin tehnologie, o ia cu mult înainte a ceea ce avem noi în România, a spus Dragoș CABAT – Managing Partner la RisCo, la prima ediție a evenimentului ”Banking Forum Online by Financial Intelligence”.

Domnia sa a vorbit despre trecerea de la bankingul clasic la cel digital: “Băncile clasice reprezintă trecutul. Mai avem băncile de tip ‘challenger’, care au pornit ca platforme de tehnologie și au intrat în partea de servicii financiare, cu modele specializate, și avem și servicii moderne- conceptul de open banking”.

Dragoș Cabat a spus: “Bankingul clasic a plecat de la ‘Magia’ multiplicării banilor.

Rolul băncilor de a finanța economia le-a dat o poziție de siguranță și care le-a inhibat nevoia de a se dezvolta rapid. Asta a mers până acum 10-20 de ani. În situația actuală, în care tehnologia e tot mai prezentă, se pare că acest model de afaceri cu “de toate pentru toți – credite, depozite, pentru persoane fizice și companii“, este complicat și va fi din ce în ce mai mult atacat de alte insituții financiare mai mici, care pun accent mai mult pe tehnologie.

Bankigul clasic a pus mult accent pe o rețea de sucursale, care înseamnă costuri fixe deosebit de ridicate, ceea ce presupune ca ratele și comisioanele să fie sus.

În schimb, bankingul digital a adus un model de afaceri simplificat, o concentrare pe unul – două produse – de exemplu conturi curente și un singur tip de credite pentru persoane fizice. Este un model mult mai simplu și care lasă o libertate mult mai mare instituțiilor financiare de a se adresa unor grupuri de clienți care pot fi mulțumiți mult mai ușor.

Băncile digitale au pornit de la o platformă pe care o pot upgrada mult mai ușor, au costuri fixe mult mai mici și fac chiar vânzare de tehnologie către băncile clasice.

Chiar băncile mari fie cumpără tehnologie de la băncile tip challenger, fie le cumpără cu totul.“

Referitor la serviciile moderne, Dragoș Cabat a spus: “Conceptul de ‘Open Banking’ înseamnă rapiditate, plăți interbancare instant, costuri 0 la retragere numerar la orice ATM, ‘portarea’ contului rapid, gratuit și cu toate facilitățile aferente.

Informația despre client este disponibilă tuturor firmelor financiare.“

Vorbind despre educația financiară, Dragoș Cabat a spus că băncile trebuie să se concentreze pe modelul de afaceri al companiilor, nu pe indicatori financiari clasici și pe garanții.

Clienții aleg prin ‘portarea’ contului, a spus el, precizând că bankingul devine un commodity, un ofertant de servicii.

Adina Ardeleanu

Adina Ardeleanu – membru fondator FinancialIntelligence.ro Adina Ardeleanu, membru fondator FinancialIntelligence.ro, are o experiență de peste 12 ani în jurnalism economic. Ea a debutat, în 2006, la publicația Bursa, avansând până în poziția de redactor șef adjunct. De-a lungul carierei, Adina a fost premiată pentru articolele dedicate pieței de capital, atât de Asociația Brokerilor din România, cât și de Bursa de Valori din Polonia. Absolventă de ASE, Adina a urmat cursuri de jurnalism economic ținute de Thomson Reuters, la Londra și Frankfurt, dar și de The Fund for American Studies (TFAS), la Praga.

Articole recente

Deficit bugetar de 9,79% din PIB, în 2020

Execuția preliminată a bugetului general consolidat la finele anului 2020 a înregistrat un deficit de…

10 ore ago

Sfaturile lui Bill Gates: Trei inovații pentru a combate următoarea pandemie

Lumea trebuie să cheltuiască zeci de miliarde de dolari în fiecare an pentru pregătirea pentru…

10 ore ago

Casa Albă spune că echipamentele de telecomunicații fabricate de furnizori precum Huawei reprezintă o amenințare la adresa securității naționale

Secretarul de presă de la Casa Albă a declarat miercuri că echipamentele de telecomunicații fabricate…

10 ore ago

Tulpina britanică a coronavirusului s-a extins în 70 de ţări şi cea sud-africană în 31, potrivit OMS

Numărul de ţări şi teritorii în care se află tulpina britanică de coronavirus se ridică…

10 ore ago

Universitatea Tel Aviv: O vulnerabilitate în celulele canceroase, descoperită de o echipă internaţională de cercetători

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă condusă de cercetători din Israel a identificat o…

11 ore ago

Maia Sandu a desemnat-o premier pe Natalia Gavriliță

Natalia Gavriliță, fost ministru al Finanțelor în perioada Guvernului condus de Maia Sandu, este premierul…

11 ore ago