Categories: Fără categorie

DSP Neamţ anunţă că Spitalul Judeţean Piatra Neamţ nu a cerut aviz pentru efectua lucrări de modificare

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a anunţat, într-un comunicat de presă, că pentru mărirea capacităţii secţiei ATI de la SJU Neamţ pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul 2, prin construirea unui perete. „Aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul 3”. Pentru aceste modificări, spitalul nu a solicitat avizul DSP. „Reconfigurarea secţiei ATI şi mutarea pacienţilor covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020”, mai spune sursa citată, potrivit news.ro.

Având în vedere informaţiile apărute în cursul zilei de astăzi, 15 noiembrie 2020, referitoare la avizarea modificărilor de structură şi mutarea pacienţilor pozitivi COVID -19 de la etajul III la etajul II al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în vederea informării corecte a opiniei publice, facem următoarele precizări:

1. Secţia A.T.I. din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a funcţionat, anterior desemnării acestei unităţi sanitare ca spital suport COVID-19, prin Ordinul ministrului sănătăţii nr.555/2020, cu modificările şi completările ulterioare, la etajul II – Pavilion Chirurgical, fiind autorizată sanitar cu un număr de 24 de paturi.

2. La data de 26 martie 2020, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a solicitat avizul D.S.P. Neamţ în vederea modificării structurii secţiei A.T.I., astfel:

– 10 paturi pentru pacienţii pozitivi COVID-19 cazuri grave – pacienţi intubaţi şi cu potenţial de agravare, la etajul III – Pavilionul Chirurgical

– 24 de paturi de la etajul II pentru pacienţii suspecţi în aşteptarea rezultatelor şi pacienţii negativi, care încă se aflau internaţi în spital şi necesitau tratament pe terapie intensivă.

Această  solicitare a fost avizată favorabil de D.S.P. Neamţ.

3. La data de 13.04.2020, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a revenit cu o nouă modificare de structură în vederea avizării de către D.S.P. Neamţ, care nu a vizat Secţia A.T.I.

4. Unitatea sanitară a funcţionat cu această structură avizată de D.S.P. Neamţ, până la data de 14 noiembrie 2020.

5. Pentru mărirea capacităţii secţiei A.T.I. pentru pacienţii pozitiv COVID-19 au fost modificate circuitele funcţionale de la etajul II – prin construirea unui perete. Aici urmau să fie trataţi pacienţii pozitivi, în două saloane de câte 8 paturi. Până la acel moment, pacienţii pozitivi erau trataţi la etajul III.

Pentru aceste modificări, unitatea sanitară nu a  solicitat avizul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Reconfigurarea secţiei A.T.I. şi mutarea pacienţilor covid pozitivi, de la etajul III la etajul II, a fost realizată fără aviz, în ziua de 14 noiembrie 2020.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ şi  oricare unitate sanitară cu paturi, au obligaţia de a solicita şi de a obţine, anterior intervenirii vreunei modificări, fie de structură, fie de circuite funcţionale,  avizul direcţiilor de sănătate publică judeţene”, arată comunicatul de presă al DSP Neamţ.

Managerul Spitalului Judeţean Neamţ Lucian Micu a precizat că ambele etaje erau folosite ca secţii ATI, erau avizat de către DSP Neamţ şi pacienţii erau frecvent mutaţi între secţii.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ Ionel Arsene preciza că secţiile ATI de la SJU Neamţ au avizul DSP cu privire la circuite.

„Ţin să precizez că în ultima perioadă nu s-au mutat echipamente şi nu s-a intervenit în niciun fel pe instalaţiile din ATI. Decizia mutării pacienţilor internaţi la ATI de la etajul 3 la etajul 2 a fost determinată de motive exclusiv medicale pentru a se asigura o mai bună supraveghere a bolnavilor. S-a urmărit extinderea secţiei de ATI, pentru a putea prelua un număr mai mare de pacienţi pozitivi, dar în momentul produceri incendiului, spaţiul în care s-au făcut lucrările nu era funcţional. El se află într-o zonă diferită faţă de cea în care s-a produs incendiul. Acest demers de extindere nu a afectat în niciun fel activitatea din salonul unde s-a produs incendiul. Cele două secţii ATI, situate la etajele 2 şi 3 ale SJU au aviz de la DSP cu privire la circuite. A existat însă o suprasolicitarea a secţiei ATI din cauza numărului mare de pacienţi internaţi în contextul pandemiei de coronavirus”, a declarat Ionel Arsene, printr-un comunicat de presă al PSD.

Zece pacienţi au murit în urma unui incendiu care a izbucnit sâmbătă la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Alte şapte persoane, inclusiv medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii, au fost rănite.

Adina Ardeleanu

Adina Ardeleanu – membru fondator FinancialIntelligence.ro Adina Ardeleanu, membru fondator FinancialIntelligence.ro, are o experiență de peste 12 ani în jurnalism economic. Ea a debutat, în 2006, la publicația Bursa, avansând până în poziția de redactor șef adjunct. De-a lungul carierei, Adina a fost premiată pentru articolele dedicate pieței de capital, atât de Asociația Brokerilor din România, cât și de Bursa de Valori din Polonia. Absolventă de ASE, Adina a urmat cursuri de jurnalism economic ținute de Thomson Reuters, la Londra și Frankfurt, dar și de The Fund for American Studies (TFAS), la Praga.

Articole recente

SUA: Alertă cu bombă la Curtea supremă înainte de învestirea lui Biden

Curtea supremă a SUA, situată în faţa Capitoliului unde Joe Biden urmează să depună jurământul…

35 de minute ago

Ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (video)

Ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii (video)  …

57 de minute ago

Ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii – VIDEO

La Washington D.C. are loc miercuri ceremonia de învestire a celui de-al 46-lea preşedinte al…

2 ore ago

Traian Berbeceanu anunță redeschiderea restaurantelor, dacă rata de infectare se menține sub 3 la mie în București, în următoarele 48 de ore

Prefectul Traian Berbeceanu a anunțat că are în vedere relaxarea restricțiilor pentru Capitală, dacă rata de…

2 ore ago

Barna: Guvernul a aprobat un memorandum privind operaţionalizarea acestui Centru Cyber care va exista la Bucureşti

S-a decis un grup de lucru interministerial, pentru ca într-un termen foarte scurt Centrul să…

2 ore ago