Categories: Energie

Dumitru Chisăliță, Asociația Energia Inteligentă: Este important să regândim un Nou Model al Sistemului Energetic Național

Faptul că ne-a ajuns cuțitul la os arată că începem să ne ferim de cuvinte frumoase și începem să spunem lucrurilor pe nume, a apreciat Dumitru CHISĂLIȚĂ, Președintele Asociației Energia Inteligentă, la cea de-a patra ediție a Forumului Energiei organizat de Financial Intelligence pe 18 mai 2022.

El a punctat că viitorul sistemului energetic sau viitorul energetic al României trebuie să plece de la un nou model de sistem energetic: “Indiferent cât de frumos vom vorbi despre piață, noi trebuie să plecăm până la urmă de la elementele și necesitățile pe care le avem de la acest sistem energetic. In momentul de față, nu poți avea pretenția că dacă schimbi doar trei-patru turbine și schimbi o formă de energie, un model care a funcționat acum 70 de ani va funcționa mai departe la fel de bine. E improtant să regândim și un nou model al sistemului energetic, un nou model în conformitate cu cerințele prezente și cerințele viitoare”.

Actualul Sistem Energetic Românesc a fost proiectat în anii `60 plecând de la cerințele specifice și prognozele cererii de energie, realizându-se un sistem energetic robust, eficient și sigur cu un mix energetic capabil să asigure riscurile minime din perspectiva continuității în alimentare. Modelul 60 al Sistemului Energetic a funcționat timp de 30 de ani în condiții optime, fără incidente importante în funcționare.

Schimbarea mixului cererii, a functiei consumului, constrângerile schimbării mixului de producție, inadaptabilitatea diferitelor sisteme de transport și distribuție la variabilitatea producției și volatilitatea consumului, impune obligativitatea creării unui Nou Model al Sistemului Energetic, care să permită să trecem la fel de bine și următorii 30 de ani, potrivit lui Dumitru Chisăliță: “Fara crearea unui Nou Model al Sistemului Energetic Romanesc nu se poate vorbi de a trece la un sistem in care ponderea energiilor regenerabile sa fie consistenta.

Noul Model al Sistemului Energetic Romanesc trebuie sa se bazeze pe resursele disponibile in viitor, pe eficientizarea proceselor de productie, transport si consum, si pe regandirea tehnologica a proceselor de productie a energiei (mixului de productie) si folosirea noilor tehnologii pentru incalzire, apa calda, aer conditionat etc. presupune costuri de peste 150 mld euro.

Indiferent cât va fi de platit pentru viitorul mix energetic, aceasta va avea întotdeauna două fețe. Prin urmare, să nu uităm că, pe măsură ce inovăm și adoptăm noi tehnologii de energie regenerabilă și curată, ar putea exista efecte ascunse asupra mediului și asupra noastră, acum și pentru generațiile viitoare. Vestea bună este că industria, mediul academic si guvernele din întreaga lume devin tot mai conștiente de durabilitate, prioritizând-o în planurile strategice, precum și reducând amprentele de carbon de-a lungul lanțului valori chiar folosind combustibilii clasici.”

View Comments

Articole recente

Ciucă: Decizia SUA privind finanţarea pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România confirmă soliditatea parteneriatului strategic

Premierul Nicolae Ciucă afirmă că decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari…

32 de minute ago

Iohannis: Asigurarea securităţii energetice – obiectiv comun al parteneriatului strategic româno-american

Preşedintele Klaus Iohannis a salutat, duminică, anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, privind finanţarea cu 14 milioane…

35 de minute ago

Ucraina: Johnson îl avertizează pe Macron împotriva “oricărei tentative” de soluţie negociată “acum”

Premierul britanic Boris Johnson l-a avertizat duminică pe preşedintele francez Emmanuel Macron împotriva tentativei de…

5 ore ago

Compania Austrian Airlines a anulat zeci de zboruri din cauza contaminărilor cu COVID-19 în rândul personalului său

Compania aeriană austriacă Austrian Airlines a fost nevoită să anuleze sâmbătă 52 din cele 360…

7 ore ago

Summitul G7: Biden îi mulţumeşte lui Scholz pentru ‘leadership’ în criza legată de Ucraina

Preşedintele SUA Joe Biden i-a mulţumit cancelarului german Olaf Scholz pentru "leadership-ul" său asupra răspunsului…

7 ore ago