Energie

Dumitru Chisăliţă: Forțăm NOROCUL sau Raționalizăm?

Autor: Dumitru Chisăliţă

12 țări Europene au rămas fără gazele din Federația Rusă. Rând pe rând, conductele care alimentau cu gaze Europa au căzut (au redus livrările): Yamal, Ucrainean System, Nord Stream 1, practic avem o singură rută care funcționează aproape normal: South Stream.

Sursa: Entsog

Se poata observa că în ultimele 30 de zile deși asistăm la o reducere a gazelor livrate din Federația Rusă către Europa, nu se identifică creșteri ale livrării de gaze din celelalte surse de gaze care alimentează Europa (Norvegia, Algeria, Azerbaijan, LNG).

Sursa: Entsog

România are NOROC că firmele de furnizare gaze din Ungaria importă gaze din Federația Rusă prin conducta South Stream și descarcă o parte din gazele care tranzitează România și în România. România are astăzi gaze de import și a atins un nivel de încărcare a depozitelor de 47 % din NOROC. Dacă Ungaria ar fi fost pe lista neagră a Rusiei, sau dacă nu era nevoită să tranziteze Romania, probabil că România nu beneficia de cele 2 – 3 milioane mc/zi gaze naturale, ceea ce ar fi făcut ca depozitele românești de gaze,  probabil, să fie  doar la un nivel de 35-38 %, iar la sfârșitul ciclului de înmagazinare, probabil, am fi atins doar un nivel de 65-70%.

În situata în care NOROCUL va fi de partea României și în continuare, respectiv importul realizat de alte firme din Rusia și revândute în România va funcționa până la primăvară și vom avea NOROC de o iarnă ușoară, România ar putea să treacă această iarnă relativ bine, probabil exceptând două trei episoade în care perioade mai răcoroase ar impune anumite restricții.

Dacă România este părăsită de NOROCUL, care oricum ne însoțește de 10 ani, iarnă de iarnă, și nu vor mai curge gaze din Rusia către România, sau firmele străine care importă astăzi gaze în România, vor alege să nu mai vândă aceste gaze în România, sau nu găsim nici alte gaze, totul așezat pe o iarnă grea, lucrurile vor fi critice pentru perioada decembrie 2022 – martie 2023, cu posibile episoade extreme în luna februarie 2023 (statistic luna februarie este luna cu cele mai coborâte temperaturi și luna în care cantitățile de gaze din depozite sunt reduse).

Astfel, se impun detalierea Planurilor pentru situații de urgență pe piața de gaze naturale, care să permită raționalizarea gazelor pentru consumatorii economici, în funcție de valoare deficitului. Un val de frig de 14 zile cu temperaturi sub -15 C în ultima parte a iernii, ar necesita raționalizarea aproape a tuturor consumatorilor exceptând consumatorii casnici și consumatorii esențiali. Practic, aproape toată România ar trebui să fie închisă. Chiar dacă teoretic consumatorii casnici nu vor fi afectați, realitatea s-ar putea să infirme această cerință. Trebuie să avem în vedere că în situații de frig extrem consumatorii care sunt mai aproape de sursă consumă mult și fac ca gazele să nu mai ajungă în cantitatea și presiunea minimă de funcționare a aparatelor la consumatorii din extremitățile sistemului de transport sau distribuție, aceștia rămânând efectiv fără gaze.

Chiar dacă scenariul unei ierni viitoare grele este redus, totuși acest scenariu ar trebui luat în calcul.

Acum 35 de ani sistemul politic considerat perfect – comunismul – accepta posibilitatea unor scenarii de lipsă în aprovizionare cu gaze și lua măsuri pentru a raționaliza consumul de gaze naturale și energie electrică, astăzi ne este jenă să folosim cuvantul RAȚIONALIZARE.

Rămâne de văzut dacă NOROCUL ne surânde din nou sau frigul ne va îngheța indolența.

Articole recente

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului,…

5 ore ago

Grupul AVAX a semnat un contract de 673,5 milioane de euro pentru centrala electrică de la Mintia, de 1.750 MW

AVAX Group anunță că a semnat un contract cu Mass Group Holding (MGH) Group pentru…

5 ore ago

Elena Maria Sava va exercita atribuţiile preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în locul lui Sorin Gal

Elena Maria Sava, director general al Direcţiei Generale inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere…

5 ore ago

Ion Cupă – numit preşedinte al Autorităţii Vamale Române

Ion Cupă a fost  numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Vamale…

5 ore ago

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale…

6 ore ago