Banci

Dumitru Nancu: Anul trecut, Fondul Național de Garantare s-a situat pe locul 1 din Europa, cu 2,5% garanții acordate din Procentul Intern Brut

*”Lansăm primul instrument financiar de tip garanție de portofoliu combinat cu grant”.

Fondul Național de Garantare a ocupat, anul trecut, primul loc din Europa, ca procent de garanții acordate în Produsul Intern Brut, potrivit Asociației Europene a Instituțiilor Financiare de Garantare și Creditare din Europa, în condiţiile în care, în 2022, Fondul Național de Garantare din România a obținut primul loc în Europa ca număr și  volum de garanții acordate către întreprinderile mici și mijlocii din Europa, a anunţat domnul Dumitru NANCU, Director General al FNGCIMM, la Banking Forum.

 

Astfel, anul trecut, Fondul Național de Garantare s-a situat pe locul 1 din Europa, cu 2,5% garanții acordate din Procentul Intern Brut, surclasând  țări precum Germania, Austria, Polonia, Italia, Republica Cehă, Turcia.

Domnia sa a spus:  “De când am preluat mandatul de CEO al Fondului Național de Garantare, în 2020, prin programul IMM Invest, care este cel mai mare parteneriat public-privat, am acordat 98.000 de garanții. Valoarea finanțărilor a fost aproape 12 miliarde de euro, undeva la 70 miliarde de lei, fiind cea mai mare infuzie de capital de bani privați investiți în economia României, iar Fondul Național de Garantare a garantat cu 58 de miliarde RON.

În activitatea noastră de 22 de ani, ne-am apropiat de jumătate de milion de garanții, anul acesta sigur depășim pragul psihologic, 500.000 de IMM-uri beneficiare, garanțiile acordate de Fondul Național de Garantare, inregistrand o valoare de 140 de miliarde de RON, finanțărilor sustinute fiind de peste 200 de miliarde RON.

În cei patru ani de activitate de când am preluat conducerea Fondului Național de Garantare, am acordat 42,18% din garanțiile pe care FNGCIMM le-a acordat în 19 ani de activitate, vorbim de jumătate din garanțiile pe care le-am acordat în patru ani din total garanții acordate de Fond.

Activitatea Fondului Național de Garantare, în cei patru ani de după pandemie, s-a bazat pe programul IMM Invest și impactul fiscal al programului IMM Invest este indubitabil. România a fost primul stat care prin FNGCIMM, la 16 martie 2020, a obținut autorizarea schemei de garantare de ajutor de stat pentru firmele afectate de Covid, vorbim de programul IMM Invest.

Din punct de vedere economic, anul 2020 este total atipic în economia mondială. Patru luni de zile mediul de afaceri, nu numai din România, dar și la nivel global, a fost închis, iar noi prin acest program, doar în 2020, am salvat 25.000 de întreprinderi mici și mijlocii. Vorbim de un impact fiscal, atât direct, pe companiile care au aplicat pe acest program, dar și indirect, pentru că programul IMM Invest, cu componentele ulterioare, a avut un impact fiscal indirect, în condiţiile în care prima condiție pentru acordarea unui credit pentru capitalul de lucru, era achitarea furnizorilor.

Pe lângă cele 98.000 de IMM-uri care au beneficiat direct de acest program, cel puțin cinci întreprinderi mici și mijlocii pe lanțul indirect au beneficiat de acest program. Nu mai vorbim de locurile de muncă, doar în 2020, 443 de mii de locuri de muncă au fost finanțate prin programul IMM Invest.

În anul 2020, 10% din total IMM și entități similare din mediul de afaceri activ din România au beneficiat de acest program. Țin să mulțumesc, de fiecare dată, sistemului financiar bancar din România, care a înțeles și a fost aproape de mediul de afaceri din România prin finanțarea acestui program. Practic, începând cu anul 2020 și până pe 30 iunie 2024, când s-a închis programul IMM Invest cu toate componentele sale, 21 de instituții financiar-bancare au participat și au finanțat economia României.

În ceea ce priveste indicatorii economici,  încă din anul 2020, un procent de 85% din finanțările acordate, au fost pentru credite pentru capital de lucru și doar 15% credite pentru investiții.  Acest procent s-a menținut pe toată perioada de patru ani a acestui program, pentru că în momente de criză, de recul economic, pentru mediul de afaceri, prima prioritate este menținerea locurilor de muncă şi menținerea cotei de piață. Investițiile nu au impact imediat în economie, ci doar capitalul de lucru are impact, pentru că din capitalul de lucru se plătesc taxele către bugetul de stat, contribuții, impozite și taxe, salariile și facturile către furnizori.

În anul 2020, garanția medie a fost de 472 de mii RON, ceea ce înseamnă 100.000 de euro. Am remarcat că această garanție a ajuns în anul 2023 de la 100.000 de euro la 1 milion de euro. De asemenea, remarcăm că impactul fiscal al programului IMM Invest în România, ca grad de multiplicare în economie, a fost cel mai mare din Uniunea Europeană, în sensul că un leu garantat de statul român prin Fondul Național de Garantare a adus la bugetul de stat 12 RON. Astfel, cu un ajutor de stat de 300 milioane de lei, bani acordați de la bugetul de stat de la Ministerul de Finanțe, cele 25.000 de companii au întors în economie, în anul 2020, 7,7 miliarde de lei total contribuții la muncă, 3,6 miliarde de lei TVA net plătit, iar impozitul pe venit a fost de 1,6 miliarde lei. Totalul impozitelor și taxelor pentru anul 2020, an atipic  pentru economia României, a fost de 13 miliarde de RON, ceea ce reprezinta un efect de multiplicare semnificativ. Este clar că aceste instrumente financiare și-au produs efectul în economie”.

Întrebat care sunt proiectele de viitor ale FNGCIMM, Dumitru Nancu a spus: “Este foarte important de menţionat că acest instrument financiar a fost nominalizat la Comisia Europeană, la Asociația Europeană de Garantare și Creditare, ca “best practice” și a fost preluat şi de celelalte state.

În anul 2019, un an cu  boom economic, FNGCIMM avea un singur program în portofoliu, acel program vestit „Prima Casă”, pentru persoanele fizice, iar pentru mediul de afaceri practic nu aveam niciun program. Din 2020, când am preluat mandatul, şi până în prezent, am introdus 18 scheme de garantare – programe cu finanțare de la bugetul de stat, din surse proprii și din surse atrase. Dacă în această perioadă ne-am orientat activitatea din sursele noastre proprii și de la bugetul de stat, următorul meu obiectiv este să mutăm această presiune de pe bugetul de stat, de pe sursele noastre proprii, pe bugetul Uniunii Europene.

Al doilea obiectiv este ca România să conteze la nivelul asociațiilor europene, a instituțiilor financiare de garantare și creditare. În anul 2020 am fost ales în unanimitate membru în boardul asociației, iar în anul 2021 am devenit vicepreședinte al acestei reputate instituții financiare la nivel european.

În 30 iunie, programul IMM Invest s-a închis, a fost o istorie frumoasă, dar povestea continuă cu alte programe pe care, împreună cu colegii mei, le-am pregătit pentru mediul de afaceri din România. Suntem prima instituție financiară care accesează bani europeni, în sensul că am pregătit programe cu management partajat 2021-2027 și am început cu primul instrument financiar de tip garanție de portofoliu combinat cu grant. Este pentru prima dată când o instituție financiară din România are acest produs de garanție portofoliu cu grant. Practic, prin programul Educație și ocupare 2021-2027, am semnat deja și avem alocat de la Comisia Europeană, prin Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, 100 de milioane de euro. O să avem parteneriate cu toate cele 20 de instituții financiar bancare, astfel încât să încercăm ca cele 100 milioane de euro să ajungem undeva la 1 miliard de euro efect de multiplicare.

Pentru prima dată încercăm să încurajăm întreprinderile sociale mature, și aici practic vom avea credite cu grant, adică credite de 50.000 de euro garantate din bani europeni, deci nu vom mai avea garanție de la bugetul de stat sau din sursele noastre proprii. Am semnat memorandumul de finanțare şi vom avea o analiză ex-ante a programului respectiv să vedem cât va fi intensitatea grantului, noi sperăm undeva ca la IMM Invest Plus, de minim 10% grant și restul credit cu dobândă subvenționată.

Cel mai important instrument financiar este PoCIDIF (Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027), am semnat memorandumul cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Avem un buget mai generos aici și se acordă către întreprinderile mici și mijlocii din România, vorbim de 113 milioane de euro, care, cu un grad de multiplicare bani atrași de pe piață de la cele 20 de instituții financiare, să ajungem la buget de un miliard de euro. Vom acorda credite cu dobândă subvenționată, dar este important să avem un instrument financiar. Prin definiția lui, un instrument financiar la Comisia Europeană înseamnă că maxim 49% poate fi grant, adică bani nerambursabili, 51% credit bancar.

România, prin FNGCIMM, este singurul fond de garantare din cele 16 țări care sunt partenere ale programului Invest EU, restul sunt bănci de dezvoltare. La 2 august a început Call-ul pe acest program până la 1 decembrie și aici am pregătit pentru mediul de afaceri din România 4 programe: 1 pentru profesiile liberale, sănătate și garanție de capital medical, pentru persoanele fizice avem pentru eficiență energetică a clădirilor individuale, pentru agricultură avem garanții capital de portofoliu agricultură durabilă și cel mai important program din Garanția Invest EU va fi garanții “scale up”. În România se încurajează foarte bine start-up-urile, dar firmele în dezvoltare, firmele în creștere, prin acest program vor fi  încurajate să  devină mai competitive”.

Articole recente

Ministerul Finanțelor impune eficientizarea activității instituționale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică și analize lunare

Ministrul Finanţelor impune eficientizarea activităţii instituţionale prin introducerea unui sistem de raportare zilnică şi analize…

25 de minute ago

Donald Trump va avea o întâlnire cu Keir Starmer în Scoţia, situaţia din Gaza şi relaţiile comerciale pe agendă

Preşedintele american Donald Trump se va întâlni luni cu premierul britanic Keir Starmer la staţiunea…

o oră ago

Comerţ: Acordul UE-SUA aduce o stabilitate temporară, dar rămâne dezechilibrat, atenţionează Parisul

Acordul comercial încheiat de Statele Unite şi Uniunea Europeană, care prevede tarife vamale de 15%…

o oră ago

Şeful Heineken salută acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană

Producătorul olandez de bere Heineken a salutat luni acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea…

o oră ago

Beijingul, iritat de întâlnirea din India între preşedintele ceh şi Dalai Lama

China a exprimat ''opoziţia sa fermă'' faţă de întâlnirea din India dintre preşedintele ceh Petr…

o oră ago

Phenianul respinge ideea unui dialog inter-coreean

Phenianul nu are "niciun motiv" de a relua dialogul diplomatic cu Seulul, a declarat luni…

2 ore ago

This website uses cookies.

Read More