Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzAutor: Andrei Rădulescu
În ceea ce privește STRATEGIA pentru ECONOMIA ROMÂNIEI pe termen mediu consider că trebuie revizuite aspectele fundamentale la nivel de GUVERNANȚĂ, IMPLEMENTARE și RESPONSABILIZARE.
Din perspectiva GUVERNANȚEI trebuie să recunoaștem PROVOCĂRILE curente (momentul T0) și trebuie prioritizate măsurile pentru adresarea acestora, cu accent pe calitate.
De asemenea, trebuie întărită GUVERNANȚA prin respectarea normelor/acordurilor EUROPENE și reforma administrației publice, pentru ameliorarea COERENȚEI și diminuarea INERȚIEI.
Totodată, sunt necesare ameliorarea DIALOGULUI STRATEGIC și a TRANSPARENȚEI în implementarea politicilor economice.
Nu în ultimul rând, trebuie încurajate PARTENERIATELE public-privat pe domeniile strategice, cu accent pe susținerea IMM-urilor.
La nivel de IMPLEMENTARE trebuie alcătuire cele mai competente echipe de specialiști pentru lansarea celor mai inteligente și eficiente politici economice.
Totodată, trebuie introduse măsuri pentru diminuarea costului REGLEMENTĂRII și calibrarea acesteia la dimensiunea companiilor.
De asemenea, se impune lansarea unui mecanism bugetar care să fie utilizat pentru reforma administrației publice, pregătirea pentru crizele următoare și tranziția la NOUA ECONOMIE.
Nu în ultimul rând, sunt necesare stabilirea de PRIORITĂȚI pentru adaptarea la MODIFICĂRILE CLIMATICE și lansarea de măsuri pentru ameliorarea DIPLOMAȚIEI ECONOMICE.
În ceea ce privește RESPONSABILIZAREA se recomandă o monitorizare a implementării REFORMELOR STRUCTURALE și o măsurare a CONVERGENȚEI spre țintele din MATRICEA 1-10 în fiecare lună.
Totodată, trebuie creat un indice al COSTULUI REGLEMENTĂRII și trebuie monitorizate măsurile pentru reducerea acestuia.
Pe de altă parte, trebuie generat un mecanism pentru contracararea riscurilor asociate TRANZIȚIEI la NOUA ECONOMIE.
Nu în ultimul rând, se recomandă lansarea unui indice al INTEGRĂRII INTRA-REGIONALE și monitorizarea evoluțiilor acestuia, construirea unui barometru al relațiilor cu RESTUL LUMII și lansarea de măsuri de ameliorare, precum și monitorizarea vocii experților/companiilor/persoanelor pentru ameliorarea GUVERNANȚEI și IMPLEMENTĂRII.
În tranziția spre o NOUĂ ORDINE ECONOMICĂ MONDIALĂ și spre NOUA ECONOMIE ROMÂNIA nu mai poate amâna schimbarea modelului de creștere economică și dezvoltare, mai ales că evoluțiile macroeconomice recente contribuie la creșterea probabilității inițierii unui proces de divergență în raport cu media europeană.
Există resurse și specialiști care pot propune și implementa POLITICI INTELIGENTE, care să genereze creștere și dezvoltare sustenabile pe termen mediu, care să schimbe în bine locul și rolul ROMÂNIEI în economia UNIUNII EUROPENE.
Trebuie însă redus decalajul între RETORICĂ și ACȚIUNE, trebuie replicate exemplele POZITIVE din economia națională, dar și din țările Europene, trebuie utilizat mai eficient CAPITALUL INTELECTUAL, trebuie descoperit POTENȚIALUL regiunilor mai slab dezvoltate și trebuie ameliorată DIPLOMAȚIA ECONOMICĂ.
Viziunea și Strategia de mai sus pot determina ca ROMÂNIA să fie în deceniul următor o referință în Uniunea Europeană, o economie competitivă, membră a OCDE, membră a Zonei Euro, un nucleu european și regional în relațiile economice internaționale, un punct de stabilitate al blocului euro-atlantic, un exportator de bunuri și servicii cu valoare adăugată ridicată.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Bastucescu Pârvu Insolvency SPRL, cu sediul ales în București, Str. Aviator Mircea…
Grupurile de hackeri Silent Crow şi Cyberpartisans BY, pro-ucrainene, au revendicat luni un atac asupra…
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a estimat luni că acordul anunţat duminică între SUA şi…
Elevii olimpici de nivel internațional, pentru care Guvernul Bolojan a eliminat bursele de excelență olimpică,…
Compania aeriană rusă Aeroflot şi-a anulat luni zeci de zboruri, după un incident pe care…
Compania energetică de stat Naftogaz din Ucraina a anunţat luni că a semnat primul său…
This website uses cookies.
Read More