Deşi autorităţile promiteau că vor fi distribuite copiilor defavorizati, la începutul anului şcolar, respectiv 10 septembrie, 250.000 de tablete, cu conexiune la internet inclusă, iată că a trecut mai mult de o lună şi doar o parte din tablete au ajuns pe mesele elevilor, în condiţiile în care multe şcoli au trecut pe scenariul roşu, respectiv cursuri online.
Pe 16 octombrie, Ministerul Educaţiei ne-a transmis: “Achiziția celor 250.000 de dispozitive electronice, cu conexiune la Internet inclusă, este derulată, așa cum se cunoaște, prin ONAC (Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate). În urma finalizării primei procedurii de achiziție, ONAC și Orange Romania au semnat, în cursul lunii septembrie, acordul-cadru pentru 3 loturi loturi, cuprinzând livrarea a 82.826 de dispozitive în 14 județe și Capitală.
Până în acest moment, Orange Romania a livrat peste 25.000 de dispozitive, fiind acoperite integral solicitările pentru județele Argeș, Mureș și Municipiul București și parțial județul Ilfov. Pentru celelalte județe din aceste loturi, livrările sunt în derulare.
De asemenea, în data de 6.10.2020, ONAC și Vodafone Romania au semnat acordul-cadru pentru livrarea a încă 108.327 tablete, aferente a 4 loturi pentru 18 județe: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, Iași, Suceava și Vaslui.
În plus, se află în procedură de evaluare ofertele pentru ultimele 2 loturi rămase (9 județe: Bacău, Neamț, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare), reprezentând 58.847 de tablete”.
- Guvernul a alocat 150 de milioane de lei pentru cele 250.000 de tablete
Licitația pentru tablete a fost publicată pe SICAP (sistemul public de achiziții) pe 14 iulie 2020, după ce Guvernul a anunțat că alocă 150 de milioane de lei pentru aceste dispozitive. Contractul cu o valoare de peste 126 milioane lei (fără TVA) a fost împărțit în 9 loturi.
În urma finalizării primei procedurii de achiziție, a existat o singură ofertă câștigătoare pentru 3 loturi dintre cele 9 scoase la licitație, cea a companiei Orange Romania. La licitație au mai participat Vodafone România, grupul de firme Telekom România și firma Producton SRL. Nu au existat contestații.
Pentru restul de șase loturi nu s-au primit oferte conforme cu termenul de livrare din caietul de sarcini, așa că licitația se va relua pentru loturile rămase.
Astfel, Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și Orange Romania au semnat, la 9 septembrie a.c., acordul-cadru pentru livrarea a 3 loturi (Regiunea București-Ilfov, Regiunea Centru și Regiunea Sud), cuprinzând 82.826 de dispozitive, în 14 județe și Capitală.
Ulterior Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) și Orange Romania au semnat contracte subsecvente pentru fiecare județ: (Bucureşti, Ilfov, Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, Argeș, Călărași, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova).
În urma finalizării celei de-a doua proceduri de achiziție, Telekom România a depus ofertele prea târziu, astfel că singurul ofertant rămas în cursă a fost Vodafone.
Astfel, în data de 6.10.2020, ONAC și Vodafone Romania au semnat acordul-cadru pentru livrarea a încă 108.327 tablete, aferente a 4 loturi pentru 18 județe: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș, Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea, Iași, Suceava și Vaslui.
Vineri, 23.10.2020, au avut loc discuții între MEC și Vodafone pentru semnarea celor 18 contracte subsecvente, fără a se ajunge la un accord, întrucât termenul de livrare este de 30 de zile. Vodafone a solicitat decalarea livrărilor până pe 10 noiembrie, întrucât este foarte dificil să livreze într-un timp atât de scurt 108.327 de tablete.
Se pare, însă, că ulterior, Vodafone a fost de acord cu condiţiile statului român.
Cea de-a treia procedură de achiziție pentru cele 2 loturi rămase neatribuite după primele două runde (9 județe: Bacău, Neamț, Botoșani, Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Sălaj, Satu Mare), reprezentând 58.847 de tablete, se află în faza de evaluare a ofertelor. Au depus oferte 4 companii: Orange România, Vodafone România, Elsaco Solutions și Fragra Design.
- ONAC, cu aceeaşi conducere
Deşi autorităţile asigurau populaţia că cele 250.000 de tablete vor fi pe mesele elevelor pe 10 septembrie, au existat voci care au susţinut contrariul, iar realitatea ne arată că acestea din urmă au avut dreptate.
Marian Murguleţ, Secretar de stat pentru Tehnologia Informației la nivelul întregii Administrații Publice Centrale, CIO Guvernamental, a declarat pe 27 august, la Conferința online “România digitală – evoluţia comunicaţiilor în mediul rural în ultimii 20 de ani”, organizată de publicaţia Financial Intelligence: “Nu cred, dar nu că nu cred, ci nu vom avea tabletele pe 10 septembrie. Experienţa mea de peste 11 ani în piaţa de IT&C mă îndreptăţeşte să afirm că, aşa cum arată această achiziţie în acest moment, nu vom avea tabletele pe 10 septembrie, aşa cum Guvernul şi-a propus”.
Tot în acea zi, la câteva ore, vicepremierul Raluca Turcan dădea primul semnal că licitațiile nu merg cum trebuie, în sensul în care tabletele promise s-ar putea să nu ajungă la copii. „Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a făcut ca achiziționarea celor 250.000 de tablete pentru elevi să fie aproape un coșmar”, declara Raluca Turcan.
Pe 30 august, la B1TV, întrebat de ce Guvernul nu schimbă conducerea Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate, Orban a răspuns: „o vom schimba”, adăugând că este „profund nemulţumit” de modul în care s-au derulat mai multe proceduri de licitaţie, inclusiv pentru tabletele destinate elevilor.
Pe 1 septembrie, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a cerut premierului Ludovic Orban demiterea preşedintelui Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate pentru licitaţia ”dezastruoasă” privind achiziţia de tablete necesare elevilor la începerea anului şcolar.
La finalul lunii septembrie, premierul Ludovic Orban a precizat că licitațiile la nivel național prin derulate prin ONAC au niște proceduri impuse de legislația europeană: „Ne este foarte greu. De unde să știm noi că o firmă care vine la licitație, știind care e calendarul, spune după ce depune oferta – și este singura care depune ofertă, că nu are capacitatea de a livra tabletele conform calendarului? Sigur, se reiau licitațiile la nivel național”.
Potrivit site-ului oficial ONAC, doamna Cornelia Nagy este încă în funcţie.