Afaceri

După părinţi, unii profesori de la Liceul Gheorghe Şincai au transmis scrisoare deschisă Președintelui României: Ne aflăm sub asediul Primăriei Sector 4, prin iminenta demarare a unor aşa-zise lucrări de „modernizare şi reabilitare”, invocând pericole ce par închipuite

​Peste 30 de profesori de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” au transmis o scrisoare deschisă Președintelui României Klaus Iohannis, cerându-i acestuia să salveze colegiul de la „asaltul” pregătit de Primăria Sector 4, care vrea să reloce elevii și personalul pentru lucrări de consolidare.

Demersul profesorilor vine la câteva zile după ce peste 400 de părinți au transmis o petiție în care cer să se renunțe la mutare.

Profesorii spun în scrisoare: “Suntem un grup de profesori ai Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, din București, care ne supunem oricând evaluării profesionale, etice și morale, a dumneavoastră și a elevilor noștri. Aflați despre noi, chiar de la noi, că suntem printre norocoșii care sunt încă sănătoși în plină pandemie, că suntem printre cei care au făcut ca școala online, ba chiar și cea hibrid, să fie școală.

Mai aflați că în 2022, Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” ar putea împlini venerabila vârstă de 130 de ani, în exil. Bătrânele sale ziduri, împreună cu elevii şi cu profesorii săi, miezul dintotdeauna al oricărei şcoli, se află, de ceva vreme, sub asediul Primăriei Sector 4, prin iminenta demarare a unor aşa-zise lucrări de „modernizare şi reabilitare”, invocând pericole ce par închipuite.

Vorbim aici despre un atac, o luare cu asalt, printr-un act discutabil din punct de vedere legal şi ticsit de inadvertenţe, cu obligativitatea imperativă a relocării integrale, fără urmă de bunăvoinţă (din partea celor care au hotărât reparaţia) de a fi căutat o soluţie de executare a lucrărilor în amplasament. Lucrări simple de amenajare pot fi realizate fără evacuarea elevilor şi a profesorilor din casa lor şi fără dislocarea iresponsabilă a întregului patrimoniu mobil (de la piese de mobilier, până la arhiva şi cărţile rare din fondul bibliotecii), valori de neînlocuit într-o clădire monument istoric.

Şi, deloc în ultimul rând, atacul are ca strategie relocarea (o întemniţare nemeritată) într-un spaţiu impropriu, insuficient, chiar şi pe timp de pace, pentru cei peste o mie de elevi ai colegiului, darămite în vremurile de restricţii pe care trebuie să le respectăm pentru a supravieţui acestui val ucigaş de îmbolnăviri abătut asupra lumii întregi.

Vă asigurăm că între vieţi omeneşti şi clădiri de patrimoniu, nimeni dintre noi nu contestă decizia de a alege vieţile omeneşti. Dar pericolul prăbuşirii zidurilor peste elevii şi profesorii colegiului nu este dovedit de Primăria Sectorului 4, care fie se încurcă în justificări din neştiinţă, fie ne încurcă pe noi cu rea intenţie.
Lipsa de transparenţă a Primariei Sector 4, situaţia altor şcoli din sector care au fost relocate şi tărăgănarea lucrărilor de renovare a altor instituţii de învăţamânt ne îndreptăţesc să fim sceptici în legătură cu promisiunea că această reabilitare se va realiza într-un orizont de timp rezonabil şi în legătură cu grija, cu respectul şi cu eleganţa cu care valorile acestei şcoli, atestate de vreme, vor fi conservate. Reaua-credinţă a Primăriei Sector 4 dinamitează tot ceea ce înseamnă a face şcoală de calitate şi transformă în cenuşă singura reprezentantă a Sectorului 4 în ierarhia primelor cinci licee din Bucureşti.

Noi, profesorii de la Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, vă cerem dumneavoastră ajutorul. Alături de noi sunt foşti elevi, foşti profesori, iubitori de istorie şi de arhitectură, simpli trecători care admiră o clădire construită – acum aproape 100 de ani – de către prima doamnă arhitect din România”.

Primarul Sectroului 4  Daniel Băluță a cerut pe 2 octombrie 2020 intervenția de urgență a Inspectoratului Școlar, a DSP și a Prefecturii, “pentru punerea în siguranță a elevilor” și pentru reabilitarea clădirii liceului, cu risc seismic II.

“Clădirea, monument istoric, a fost expertizată și încadrată în clasa de risc seismic 2, ceea ce înseamnă că fiecare zi în plus petrecută de elevi și de personalul didactic și nedidactic în interiorul acesteia reprezintă un risc la adresa securității și integrității fizice a persoanelor”, susține primăria condusă de Daniel Băluță.

 

Articole recente

Jianu (CNIPMMR): Este necesar să susţinem mai mult iniţiativele de tipul aplicaţie Romania Start-up Revolution

Consiliul Naţional al IMM-urilor din România a organizat marţi, în cadrul Universităţii din Oradea, un…

34 de minute ago

Mateusz Morawiecki: Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen

Polonia susţine aspiraţiile românilor în legătură cu zona Schengen, a declarat, marţi, şeful Guvernului de…

o oră ago

Disputele cu privire la energia nucleară pun în pericol un acord cu privire la obiectivele UE în domeniul energiilor regenerabile

Miniştrii Energiei din 11 state membre UE, conduşi de Austria, au format marţi o alianţă…

o oră ago

Vânzările de petrol rusesc către India au crescut anul trecut de 22 de ori

Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că Moscova trebuie să se concentreze pe majorarea exporturilor…

o oră ago

Un individ mascat a pătruns în complexul rezidenţial unde locuieşte cancelarul Olaf Scholz, care nu se afla acasă

Un individ care purta o mască de Halloween a reuşit să intre duminică seară în…

o oră ago