Câteva mii de angajați Facebook și Instagram vor fi afectați, potrivit Wall Street Journal.
Meta (Facebook, Instagram) plănuiește să concedieze mii de oameni începând din această săptămână, potrivit Wall Street Journal (WSJ), deoarece mai multe companii de tehnologie tocmai și-au concediat o parte din forța de muncă ca răspuns la criza economică. Meta avea aproximativ 87.000 de angajați în întreaga lume la 30 septembrie.
În timpul publicării recente a ultimelor rezultate trimestriale dezamăgitoare, șeful Mark Zuckerberg a menționat că personalul grupului nu ar trebui să crească până la sfârșitul anului 2023, ba chiar ar trebui să scadă ușor. Potrivit surselor WSJ, planul de concedieri ar urma să fie anunțat miercuri și câteva mii de angajați vor fi afectați.
Joia trecută, două companii din Silicon Valley, Stripe și Lyft, au anunțat concedieri majore, deoarece Amazon a înghețat angajările la birourile sale. Twitter, recent achiziționat de Elon Musk, tocmai a concediat aproximativ jumătate din cei 7.500 de angajați ai săi.
Scăderea profitului net
Platformele al căror model de afaceri se bazează pe publicitate suferă în special de reducerile de buget ale agențiilor de publicitate care se luptă cu inflația și cu creșterea ratelor dobânzilor. Meta și-a văzut profitul net ajungând la 4,4 miliarde de dolari în al treilea trimestru (-52% față de an).
„Avem de-a face cu un mediu macroeconomic instabil, concurență crescută, probleme de direcționare a reclamelor și costuri în creștere pentru investițiile noastre pe termen lung, dar trebuie să spun că produsele noastre par să funcționeze mai bine decât spun unele comentarii”, a încercat să tempereze situaţia Mark Zuckerberg la sfârşitul lunii octombrie, în cadrul conferinţei cu analiştii.
Însă acţiunile grupului californian au scăzut cu 24,56% a doua zi pe Wall Street. Într-un an, Meta a pierdut aproape 600 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră.
Compania a îngrijorat piețele încă de la începutul anului, când a anunțat pentru prima dată că a pierdut utilizatori pe rețeaua sa socială inițială, Facebook. Investițiile costisitoare pentru construirea metaversului, prezentat ca viitorul internetului, nu îi liniștesc pe investitorii care se îndoiesc de capacitatea grupului de a obține venituri semnificative din acest univers paralel incipient.