International

Economia Chinei crește mai mult decât se aștepta. Dar există temeri legate de tarifele impuse de Trump – CNN

Economia Chinei a crescut mai mult decât se aștepta în ultimele trei luni ale anului 2024, au arătat vineri datele oficiale, în așteptarea impunerii probabile de noi tarife vamale de către președintele ales al SUA, Donald Trump, care își va prelua mandatul săptămâna viitoare, potrivit CNN.

O mare parte din ritmul de creștere a venit din exporturi, care au propulsat excedentul comercial al țării la un nivel record de puțin sub 1000 de miliarde de dolari anul trecut. Această forță, totuși, este de natură să atragă mânia lui Trump, care a declarat că China se va confrunta cu tarife mai mari pentru bunurile sale, cu 10% peste orice tarife existente, până când va împiedica fluxul de droguri ilegale în Statele Unite. În timpul campaniei electorale, acesta amenințase cu taxe de peste 60% asupra tuturor importurilor chinezeşti în SUA.

Biroul Național de Statistică (NBS) a dezvăluit separat că China, care se confruntă cu probleme demografice și economice, a înregistrat, de asemenea, o creștere surprinzătoare a ratei natalității anul trecut, inversând o tendință de scădere care s-a intensificat din 2017. Dar populația totală a continuat să scadă pentru al treilea an.

În trimestrul al patrulea, produsul intern brut (PIB) al țării a crescut cu 5,4%. Această creștere este considerabil mai puternică decât cea de 5,0% prognozată de un grup de economiști intervievați de Reuters și reprezintă o accelerare față de ritmul de 4,6% înregistrat în trimestrul al treilea.

În ceea ce privește întregul an, creșterea a fost de 5,0 %, cu puțin peste nivelul de 4,9% prognozat de sondajul Reuters. Analiștii Goldman Sachs au declarat că datele privind creșterea trimestrială și cifrele privind producția industrială de luna trecută au depășit așteptările „în mod semnificativ”, însă rămân puncte slabe.

Aceștia anticipează că creșterea va încetini la 4,5% în acest an „deoarece frânarea creșterii din cauza tarifelor americane probabil mai mari ar putea mai mult decât să compenseze relaxarea politică în curs de desfășurare, pe fondul declinului prelungit al imobiliarelor și al sentimentului încă slab al consumatorilor”, au scris ei într-o notă de cercetare.

Ritmul economic a crescut în ultimele luni ale anului 2024, după ce, în ultima săptămână din septembrie, liderii chinezi au decis în cele din urmă să continue cu un pachet de măsuri de stimulare, axat în principal pe măsuri monetare.

De atunci, factorii de decizie au luat o serie de alte măsuri – inclusiv un pachet de îndatorare de 10.000 de miliarde de yuani (1 400.de miliarde de dolari) pentru a ajuta administrațiile locale, pentru reduceri ale ratelor dobânzilor și pentru extinderea programului „bani pentru rable” pentru bunuri de uz casnic, cum ar fi aparatele de gătit orez – pentru a stimula creșterea.

Mulți experți sunt de părere că mai sunt multe de făcut pentru a stimula vasta populație de consumatori a țării, care a stat deoparte după ce a suferit o pierdere masivă de bogăție din cauza crizei imobiliare continue, estimată la 18.000 de miliarde de dolari, potrivit băncii de investiții Barclays.

De fapt, unii cred că revenirea iminentă a lui Trump și posibilele sale tarife foarte ridicate ar putea fi exact ceea ce este necesar pentru a determina conducerea chineză să ia mai multe măsuri.

Beijingul a anunţat că „va face orice este necesar pentru a compensa impactul tarifelor”, a declarat Larry Hu, economist șef pentru China la Macquarie Group, într-o notă de cercetare de miercuri. „Tarifele puternice duc la stimulente puternice și, prin urmare, la o cerere internă mai bună”.

 

Articole recente

Întâlnirea Trump – Von der Leyen: UE și SUA au convenit un acord comercial

Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…

9 ore ago

Comisia Europeană îi cere lui Zelenski să menţină independenţa instituţiilor anticorupţie

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…

9 ore ago

Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidenţial şi vicepremier

Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…

10 ore ago

Lutnick: Trump vrea o ofertă comercială „suficient de bună” din partea UE, dar nu este clar ce înseamnă asta

Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…

11 ore ago

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat

Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…

13 ore ago

Trump joacă golf în Scoţia, înaintea întâlnirii cu Von der Leyen axată pe comerţ

Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…

14 ore ago

This website uses cookies.

Read More