International

Economia chineză a înregistrat o creştere peste aşteptări în primul trimestru

Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat o creştere de 4,8% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate luni de Biroul Naţional de Statistică, depăşind estimările analiştilor de 4,4% şi peste avansul de 4% înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut, informează AFP, potrivit Agerpres.

Debutul surprinzător de puternic al începutului de an a făcut ca Produsul Intern Brut al Chinei să crească cu 1,3% în ianuarie-martie 2022 comparativ cu trimestrul precedent, comparativ cu estimările analiştilor privind un avans de 0,6%.

Chiar dacă este vorba de date preliminare, cifrele privind evoluţia PIB-ului Chinei sunt urmărite cu atenţie ţinând cont de ponderea gigantului asiatic în economia mondială.

Cu toate acestea, analiştii avertizează că datele pentru luna aprilie vor fi mult mai slabe, în condiţiile în care carantina din Shanghai şi alte oraşe afectează activitatea economică. Guvernul de la Beijing este hotărât să oprească răspândirea COVID-19, însă măsurile au perturbat grav transporturile şi lanţurile de aprovizionare, ceea ce a obligat numeroase companii să oprească activitatea. Aceste dificultăţi se adaugă celor care există deja de mai multe luni: consum redus, înăsprirea reglementările în mai multe sectoare precum imobiliare şi tehnologie, şi incertitudinile legate de situaţia din Ucraina.

Economia chineză se confruntă cu “provocări importante”, a recunoscut un înalt responsabil economic într-o conferinţă de presă.

În luna martie, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 3,5% în ritm anual, adică cea mai puternică scădere de după luna aprilie 2020, atunci când gigantul asiatic tocmai ieşea din primul val de pandemie.

Izolările din luna martie au afectat dur cheltuielile de consum, în special în magazine şi restaurante, a subliniat Rajiv Biswas, analist la cabinetul IHS Markit (S&P Global). Potrivit acestuia, consecinţele carantinei din Shanghai sunt importante pentru consumul, deoarece locuitorii din această metropolă au cele mai mari venituri disponibile din China.

La rândul său, producţia industrială nu a crescut decât cu 5% luna trecută, faţă de un avans de 7,5% în primele două luni ale anului. Rata şomajului a crescut cu 5,8% în luna martie, faţă de 5,5% în ianuarie şi februarie. În rândul locuitorilor din mediul urban, rata şomajului a atins un record absolut de 6,2% în luna februarie.

În ceea ce priveşte investiţiile de capital fix, creşterea lor a încetinit în primele trei luni ale anului până la 9,3%, faţă de 12,2% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Pentru ansamblul acestui an, autorităţile de la Beijing şi-au fixat drept obiectiv o creştere de aproximativ 5,5% a Produsului Intern Brut, ceea ce ar reprezenta pentru China cel mai slab ritm de creştere de la începutul anilor 1990. Având în vedere contextul actual, acest obiectiv pare în prezent imposibil de atins, a apreciat economistul Larry Hu.

Articole recente

ANAF pregătește o serie de campanii de control pentru a verifica existența sediilor fixe și/sau permanente

Autor: Ana Maria Iordache, Partener D&B David și Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în…

16 minute ago

O persoană a dat în judecată sindicatele din învăţământ, cerând constatarea nelegalităţii grevei

O persoană, Safta Adela Sorinela, a dat în judecată  FEDERAŢIA SINDICATELOR LIBERE DIN ÎNVĂŢĂMÂNT, FEDERAŢIA…

26 de minute ago

Livia Stan, E.ON România: “Schimbarea mix-ului energetic la o configurație sustenabilă din punct de vedere climatic este o condiție necesară, dar nu suficientă”

Livia Stan:  "Digitalizarea, soluţiile IT, dar și schimbul de date între pilonii principali de pe…

32 de minute ago

Distrugerea barajului ucrainean Kahovka ar putea avea consecințe grave

Kahovka, un baraj important din punct de vedere strategic din sudul Ucrainei, ocupată de ruși,…

2 ore ago

Depozitarul Central va distribui dividende pentru OMV Petrom, începând de miercuri

Depozitarul Central va distribui, începând de miercuri, dividende pentru OMV Petrom, valoarea dividendului brut pe…

3 ore ago

Casa Albă: Deocamdată, SUA nu pot determina într-un mod concludent cauza distrugerii barajului ucrainean

Casa Albă a declarat marţi că nu poate spune în mod concludent ce a cauzat…

4 ore ago