Afaceri

Economia globală ar putea pierde peste 4 trilioane de dolari din impactul covid-19 pe turism (studiu)

Impactul asupra turismului internațional din cauza pandemiei de coronavirus ar putea provoca o pierdere de peste 4 trilioane de dolari din PIB-ul global pentru anii 2020 și 2021, potrivit unui raport al UNCTAD (The United Nations Conference on Trade and Development) publicat la 30 iunie.

Pierderea estimată este cauzată de impactul direct al pandemiei asupra turismului și de efectul său de undă asupra altor sectoare strâns legate de acesta.

Raportul, prezentat în comun cu Organizația Mondială a Turismului a ONU (UNWTO), spune că turismul internațional și sectoarele strâns legate de acesta au suferit o pierdere estimată de 2,4 trilioane de dolari în 2020 din cauza consecințelor directe și indirecte ale unei scăderi accentuate a sosirilor de turiști internaționali.

O pierdere similară poate apărea în acest an, avertizează raportul, menționând că recuperarea sectorului turistic va depinde în mare măsură de răspândirea vaccinurilor anti COVID-19 la nivel global.

„Lumea are nevoie de un efort global de vaccinare care să protejeze lucrătorii, să atenueze efectele sociale negative și să ia decizii strategice în ceea ce privește turismul, luând în considerare potențialele schimbări structurale”, a declarat secretarul general interimar al UNCTAD, Isabelle Durant.

Secretarul general al UNWTO, Zurab Pololikashvili, a declarat: „Turismul este o linie de salvare pentru milioane de oameni și avansarea vaccinării pentru a proteja comunitățile și a sprijini relansarea, în siguranță, a turismului este esențială pentru recuperarea locurilor de muncă și generarea resurselor necesare, în special în țările în curs de dezvoltare, care multe dintre ele sunt dependente de turismul internațional.”

Țările în curs de dezvoltare afectate de inechitatea vaccinului

Vaccinările COVID-19 fiind mai pronunțate în unele țări decât în ​​altele, potrivit raportului, pierderile din turism sunt reduse în majoritatea țărilor dezvoltate, dar se înrăutățesc în țările în curs de dezvoltare.

Ratele de vaccinare anti COVID-19 sunt inegale între țări, variind de la sub 1% din populație în unele țări până la peste 60% în altele.

Conform raportului, lansarea asimetrică a vaccinurilor mărește lovitura economică pe care turismul a suferit-o în țările în curs de dezvoltare, deoarece acestea ar putea reprezenta până la 60% din pierderile globale ale PIB-ului.

Se așteaptă ca sectorul turistic să își revină mai repede în țările cu rate de vaccinare ridicate, precum Franța, Germania, Elveția, Regatul Unit și Statele Unite, se arată în raport.

Dar experții nu se așteaptă la o revenire la nivelurile de sosire a turiștilor internaționali din perioada pre-COVID-19 până în 2023 sau mai târziu, potrivit UNWTO.

Principalele bariere sunt restricțiile de călătorie, izolarea lentă a virusului, încrederea scăzută a călătorilor și un mediu economic slab.

Se estimează o pierdere de până la 1,8 trilioane de dolari în 2021

Este așteptată o revenire a turismului internațional în a doua jumătate a acestui an, însă raportul UNCTAD arată încă o pierdere între 1,7 trilioane și 2,4 trilioane de dolari în 2021, comparativ cu nivelurile din 2019.

Rezultatele se bazează pe simulări care surprind doar efectele reducerii turismului internațional, nu pe politici precum programele de stimulare economică care pot atenua impactul pandemiei asupra sectorului.

Raportul evaluează efectele economice a trei scenarii posibile – toate reflectând reduceri ale sosirilor internaționale – în sectorul turismului în 2021.

Primul, proiectat de UNWTO, reflectă o reducere de 75% a sosirilor de turiști internaționali – cea mai pesimistă prognoză – pe baza reducerilor turistice observate în 2020.

În acest scenariu, o scădere a încasărilor turistice globale de 948 miliarde de dolari determină o pierdere în PIB-ul real de 2,4 trilioane de dolari, o creștere de două ori și jumătate. Acest raport variază foarte mult de la o țară la alta, de la trei la patru sau de patru ori.

Acesta este un multiplicator și depinde de legăturile din sectorul turistic, inclusiv șomajul forței de muncă necalificate, potrivit raportului.

De exemplu, turismul internațional contribuie cu aproximativ 5% din PIB în Turcia, iar țara a suferit o scădere de 69% a turiștilor internaționali în 2020.

Scăderea cererii de turism a țării este estimată la 33 de miliarde de dolari și acest lucru duce la pierderi în sectoare strâns legate, cum ar fi alimentar, al băuturilor, comerțul cu amănuntul, comunicațiile și transporturile.

Scăderea totală a producției Turciei este de 93 de miliarde de dolari, de aproximativ trei ori mai mare decât șocul inițial. Numai declinul turismului contribuie la o pierdere reală a PIB de aproximativ 9%. Această scădere a fost parțial compensată de măsurile fiscale de stimulare a economiei.

Al doilea scenariu reflectă o reducere cu 63% a sosirilor de turiști internaționali, o prognoză mai puțin pesimistă de către OMT.

Iar al treilea scenariu, formulat de UNCTAD, ia în considerare ratele variate ale turismului intern și regional în 2021.

Presupune o reducere de 75% a turismului în țările cu rate de vaccinare scăzute și o reducere de 37% în țările cu rate de vaccinare relativ ridicate, în special țările dezvoltate și unele economii mai mici.

Pierderi de locuri de muncă în diferite țări

Conform raportului, reducerea turismului determină în medie o creștere a șomajului cu 5,5% a forței de muncă necalificate, cu o variație ridicată de la 0% la 15%, în funcție de importanța turismului pentru economie.

Munca reprezintă aproximativ 30% din cheltuielile cu serviciile turistice atât în ​​economiile dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.

Pierderi mai grave decât se aștepta anterior

În iulie anul trecut, UNCTAD a estimat că o oprire de patru până la 12 luni în turismul internațional ar costa economia globală între 1,2 și 3,3 trilioane de dolari, inclusiv costurile indirecte.

Dar pierderile sunt mai grave decât se aștepta anterior, întrucât chiar și cel mai rău scenariu proiectat de UNCTAD anul trecut s-a dovedit a fi optimist, călătoriile internaționale fiind încă scăzute la mai mult de 15 luni de la începerea pandemiei.

Conform UNWTO, sosirile de turiști internaționali au scăzut cu aproximativ 1 miliard sau 73% între ianuarie și decembrie 2020. În primul trimestru al anului 2021, Barometrul Mondial al Turismului al UNWTO indică un declin de 88%.

Țările în curs de dezvoltare au suportat cel mai mare impact al impactului pandemiei asupra turismului. Au suferit cele mai mari reduceri ale sosirilor de turiști în 2020, estimate între 60% și 80%.

Cele mai afectate regiuni sunt Asia de Nord-Est, Asia de Sud-Est, Oceania, Africa de Nord și Asia de Sud, în timp ce cele mai puțin afectate sunt America de Nord, Europa de Vest și Caraibe.

Articole recente

Estonia l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei pentru încălcarea frontierei sale maritime

Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…

4 ore ago

Germania anunţă organizarea cu sprijinul Iordaniei a unui “pod aerian umanitar” către Gaza

Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…

4 ore ago

Oprea: În cazierul meu judiciar nu apare menţiunea unei condamnări, reabilitări sau prescripţie a răspunderii penale

Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…

4 ore ago

SUA vor ajuta Argentina să reintre în programul Visa Waiver, anunţă Departamentul Securităţii Interne

Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…

4 ore ago

Trump anunţă înfiinţarea în curând de către SUA a unor centre de distribuţie a alimentelor în Fâşia Gaza

Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…

4 ore ago

Netanyahu: Ofensiva în Gaza nu va înceta până când “Hamasul nu va fi eliminat, iar ostaticii eliberaţi”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…

4 ore ago

This website uses cookies.

Read More