Autor: Andrei Rădulescu
Climatul macroeconomic din SUA (prima economie a lumii, cu un PIB nominal de aproximativ 30 de mii de miliarde de dolari în trimestrul I) s-a deteriorat în perioada recentă, pe fondul intensificării gradului de incertitudine după deciziile Administrației Trump de la începutul lunii aprilie cu privire la modificările din sfera politicii comerciale.
Indicatorul de incertitudine cu privire la politica economică din SUA a înregistrat în luna aprilie un nivel record pentru ultimele decenii, conform datelor băncii centrale de la Washington, reprezentate în graficul de mai jos.
Un nivel ridicat de incertitudine acționează ca o otravă pentru încrederea în economie (încrederea investitorilor, încrederea consumatorilor), cu consecințe nefavorabile pentru dinamica investițiilor în economie pe termen scurt.
Astfel, indicatorii economici avansați au continuat să scadă în luna aprilie 2025, cu un ritm lunar în intensificare la 1%, spre cel mai redus nivel din 2015, potrivit estimărilor Conference Board.
De asemenea, indicatorul care măsoară încrederea consumatorilor din SUA a scăzut pentru a cincea lună consecutiv în mai 2025, spre al doilea cel mai redus nivel de când este estimat acest indicator de specialiștii Universității Michigan, aspect evidențiat în graficul de mai jos.
Barometrul încrederii consumatorilor din SUA s-a redus cu peste 30% între finalul anului 2024 și luna mai 2025, dat fiind că măsurile anunțate de Administrația Trump au determinat creșterea gradului de incertitudine pe termen scurt și generarea de perspective de intensificare a presiunilor inflaționiste pe termen mediu (cu impact nefavorabil pentru dinamica venitului real disponibil al populației). Astfel, în luna mai consumatorii americani anticipau o inflație anuală de 7,3% peste 12 luni, respectiv de 4,6% pe termen mediu (cinci ani), potrivit studiului realizat de experții Universității Michigan.
Deteriorarea încrederii consumatorilor în SUA în perioada recentă indică perspective de decelerare pentru consumul privat în perioada următoare, după ce principala componentă a PIB-ului (și totodată, motorul economiei mondiale în ultimele decenii) a înregistrat o dinamică anuală de 3,3% în luna martie, cel mai bun ritm din luna decembrie 2023, potrivit datelor Departamentului Comerțului de la Washington, reprezentate în graficul următor.
Totodată, indicatorul care măsoară climatul de afaceri la nivelul companiilor mici a continuat să scadă în aprilie 2025, pentru a patra lună consecutiv, cu un ritm lunar de 1,6 puncte, până la 95,8 puncte (nivelul minim din luna octombrie), potrivit estimărilor Asociației Naționale a Companiilor Independente (NFIB).
Această evoluție exprimă perspective nefavorabile pentru dinamica investițiilor productive în economia SUA pe termen scurt, cu consecințe la nivelul producției industriale și climatului din sfera pieței forței de muncă.
De altfel, ritmul anual al comenzilor noi de bunuri de capital s-a diminuat de la 2,4% în martie la 1,0% în aprilie, cel mai redus nivel din luna decembrie 2024, potrivit estimărilor Departamentului de Statistică din SUA.
De asemenea, dinamica anuală a producției industriale din SUA s-a deteriorat în luna aprilie, fiind înregistrată cea mai slabă evoluție din decembrie 2024 (1,4%), potrivit datelor publicate de Rezerva Federală (Fed), aspect evidențiat în graficul de mai jos.
Pe de altă parte, datele publicate de Institute for Supply Management indică scăderea industriei prelucrătoare din SUA pentru a doua lună consecutiv în aprilie, cu cel mai sever ritm din luna noiembrie 2024, potrivit indicatorului PMI (Indicele managerilor de achiziții. Se evidențiază declinul comenzilor noi (îndeosebi cele de export, pe fondul tensiunilor comerciale) și producției.
În sfera pieței forței de muncă rata șomajului s-a consolidat la 4,2% în SUA în luna aprilie 2025, cel mai ridicat nivel din luna octombrie 2021, potrivit estimărilor Departamentului de Statistică a Muncii. Totodată, numărul de noi locuri de muncă create în economia SUA s-a diminuat cu 18,4% în perioada ianuarie – aprilie 2025, comparativ cu intervalul similar din 2024, spre un nivel mediu lunar de 144 de mii.
Evoluțiile recente ale indicatorilor macroeconomici din SUA confirmă tendința de decelerare pentru ritmul anual al PIB-ului inițiată încă din al doilea trimestru al anului 2024. Astfel, potrivit estimărilor Departamentului Comerțului PIB-ul SUA a crescut în primul trimestru din 2025 cu un ritm anual de doar 2,0%, cel mai redus din ultimul trimestru al anului 2022, într-un context caracterizat prin tendința de creștere a costurilor reale de finanțare (costurile nominale de finanțare după ajustarea cu inflația) pe termen lung (spre nivelul maxim din perioada de dinainte de incidența Marii Crize Financiare, potrivit estimărilor Rezervei Federale).