Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
Refuzsursa Pixabay
Economia americană a înregistrat anul trecut cel mai sever declin de la Al Doilea Război Mondial, deoarece pandemia de coronavirus (COVID-19) a afectat semnificativ serviciile şi a dus la creşterea şomajului, transmit AP şi Reuters, citate de Agerpres.
Departamentul Comerţului a anunţat joi că PIB-ul SUA s-a contractat cu 3,5% în 2020, cea mai slabă performanţă din 1946. Este prima scăderea anuală a economiei după declinul de 2,5% din 2009 şi vine după un avans de 2,2% în 2019.
În ultimele trei luni din 2020, PIB-ul SUA a crescut în ritm anual cu 4%, în linie cu estimările analiştilor, după o creştere record, de 33,4%, în trimestrul trei, şi o scădere de 33,4% în trimestrul aprilie-iunie, cel mai grav declin înregistrat de SUA de la debutul publicării datelor statistice în 1947. Datele privind evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul patru 2020 arată că revenirea din pandemie a pierdut viteză la finele anului trecut, pe fondul celui de-al doilea val de infecţii cu coronavirus şi al epuizării ajutoarelor guvernamentale.
Cel mai afectat de pandemie a fost sectorul serviciilor, unde lucrează cei cu salarii mai scăzute. Redresarea a fost condusă de piaţa imobiliară şi de industrie.
Perspectivele pentru 2021 nu sunt încurajatoare, deoarece redresarea nu se va consolida până când măsurile de sprijin nu-şi fac efectul, iar vaccinurile nu sunt distribuite şi nu sunt administrate pe scară largă, apreciază analiştii.
Aceştia avertizează că fără sprijin suplimentar economia riscă să se confrunte cu o nouă recesiune.
Mark Zandi, economist şef la Moody’s Analytics, estimează că economia SUA va înregistra în acest trimestru o creştere de 4,4% în ritm anual, dacă sunt extinse măsurile de sprijin.
La finele lunii decembrie erau încă 16 milioane de americani care se bazau pe alocaţiile de şomaj. Preşedintele Fed, Jerome Powell, a avertizat miercuri că rata reală a şomajului se apropie de 10%, faţă de cifrele oficiale de 6,7%.
Pentru 2021, Fondul Monetar Internaţional mizează pe o creştere de 5,1% a economiei americane, stimulată de ultimul plan de susţinere în valoare de 900 de miliarde de dolari adoptat la finele lunii decembrie. Ar fi vorba de cea mai puternică creştere anuală înregistrată de economia americană după 1984. În schimb, Rezerva Federală americană mizează pe o creştere de 4,2% în 2021 şi un avans de 3,2% în 2022.
Consiliul Concurenței a aprobat achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications…
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică avertizează în legătură cu continuarea campaniilor frauduloase care promovează o…
Consiliul Concurenței aprobă achiziția de active și de acțiuni în Telekom România Mobile Communications de…
Startup-ul Z.ai, cunoscut anterior sub numele de Zhipu, a anunțat luni că noul său model…
Taxele vamale de 15% la exporturile europene au un impact direct limitat asupra României, în…
Preşedintele american Donald Trump a avertizat luni că va ordona noi atacuri americane asupra instalaţiilor…
This website uses cookies.
Read More