Update articol:

Economişti de top: Nu sistemul bancar al Europei este o preocupare, ci ceea ce se întâmplă în SUA

dolari
  • Prăbușirea SVB va fi probabil „prima dintr-o serie” de falimente bancare – Valerio De Molli, managing partner și CEO al The European House – Ambrosetti.

  • O temă centrală la Forumul Ambrosetti a fost potențialul de instabilitate suplimentară pe piețele financiare, care decurge din problemele din sectorul bancar.

  • Prăbușirea Silicon Valley Bank, cu sediul în SUA, și a altor câțiva creditori, la începutul lunii martie, a provocat temeri de contagiune, întărite de salvarea de urgență a Credit Suisse de către rivalul elvețian UBS.

Europa și-a învățat lecțiile după criza financiară și se află acum într-o poziție puternică pentru a rezista stresului suplimentar în sistemul său bancar, consideră mai mulți economiști și factori de decizie.

O temă centrală la Forumul Ambrosetti din Italia de joi și vineri a fost potențialul de instabilitate suplimentară a piețelor financiare, care decurge din problemele din sectorul bancar, în special pe fondul înăspririi condițiilor financiare.

Prăbușirea Băncii Silicon Valley din SUA și a altor câțiva creditori regionali la începutul lunii martie a stârnit temeri de contagiune, accentuate de salvarea de urgență a Credit Suisse de către rivalul elvețian UBS.

Factorii politici de pe ambele maluri ale Atlanticului au luat măsuri decisive și au promis sprijin suplimentar, dacă este necesar. Piețele au înregistrat recuperări săptămâna aceasta.

Valerio De Molli, managing partner și CEO al The European House – Ambrosetti, a declarat joi pentru CNBC, în marja evenimentului, că „incertitudinea și anxietatea” vor continua să afecteze piețele în acest an.

„Factorul mai îngrijorător este incertitudinea în industria bancară, nu atât în ceea ce privește Europa – BCE (Banca Centrală Europeană) s-a descurcat incredibil de bine, și Comisia Europeană – zona euro este stabilă, solidă și profitabilă, dar ce ar putea întâmpla în special în Statele Unite este un mister”, a spus De Molli pentru CNBC.

De Molli a sugerat că prăbușirea SVB va fi probabil „prima dintr-o serie” de falimente bancare. Cu toate acestea, el a susținut că „lecțiile învățate la nivel global, dar în special în Europa”, au permis zonei euro să susțină „soliditatea și stabilitatea financiară” a sistemului său bancar, făcând „imposibilă repetarea crizei financiare din 2008”.

Accentul pus pe „lecțiile învățate” în Europa a fost reluat de George Papaconstantinou – profesor și decan la Institutul Universitar European și fost ministru grec de finanțe – care și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la SUA.

„Am învățat despre necesitatea ca politica fiscală și monetară să lucreze împreună, am învățat că trebuie să fii înaintea piețelor și nu doar cu cinci secunde, am învățat despre viteza de reacţie și necesitatea unui răspuns copleșitor uneori, toate aceste lucruri învăţate sunt bune acum”, a declarat Papaconstantinou vineri pentru CNBC.

El a adăugat că evoluțiile SVB și Credit Suisse s-au datorat „eșecurilor în managementul riscurilor” și, în cazul SVB, se datorează și „eșecurilor politicilor din SUA”.

El a amintit în special ridicarea de către fostul președinte Donald Trump a pragului sub care băncile trebuie să treacă prin teste de stres de la 50 de miliarde de dolari la 250 de miliarde de dolari. Această ajustare la legislația Dodd-Frank de după criză a însemnat efectiv că creditorul cu probleme nu mai este supus unui control care ar fi putut descoperi problemele sale mai devreme. Mișcarea din 2018 a făcut parte dintr-o retrogradare amplă a regulilor bancare instituite după criză.

Deși a lăudat progresele înregistrate în Europa, Papaconstantinou a subliniat că este prea devreme pentru a spune dacă există o slăbiciune mai largă în sistemul bancar.

„Suntem într-un mediu în care ratele dobânzilor cresc, prețurile obligațiunilor sunt în scădere și, prin urmare, este destul de probabil ca băncile să aibă găuri, pentru că au investit în instrumente pe termen mai lung și aceasta este o problemă”, a spus el.

„Suntem într-un mediu de inflație în creștere, prin urmare, multe dintre împrumuturile pe care le-au făcut cu dobânzi foarte mici sunt problematice pentru ei, deci nu este un mediu foarte confortabil. Nu este un mediu în care să putem sta pe loc și să spunem: „Bine, au fost doar două probleme și putem continua ca de obicei”. Deloc.”

„Război pe două fronturi”

Ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calviño, a declarat vineri că băncile din Spania au poziții de solvabilitate și lichiditate și mai puternice decât mulți dintre colegii lor europeni.

„Nu vedem niciun semn de stres pe piața spaniolă, în afară de volatilitatea generală pe care o avem pe piețele financiare în aceste zile”, a spus ea, adăugând că situația este acum „total diferită” de ceea ce era în perioada precedentă a  crizei datoriilor europene din 2012.

„Am învățat lecțiile crizei financiare, a existat o restructurare profundă în acest deceniu și ne aflăm într-o poziție mai puternică decât în trecut, evident.”

Băncile centrale sunt într-o situaţie de neinvidiat, trebuie să ducă un „război pe două fronturi” și să combată simultan inflația ridicată și instabilitatea din sectorul financiar, a remarcat Gene Frieda, vicepreședinte executiv și strateg global la Pimco.

„Acum se întâmplă ceva care este în afara controlului Fed în sectorul bancar și toți avem părerile noastre despre cât de rău devine, dar sentimentul meu este că nu ne confruntăm cu o criză bancară, că va exista o oarecare înăsprire a condițiilor de creditare, va fi o recesiune înainte”, a declarat Frieda pentru CNBC vineri.

„Încă luptăm cu inflația, dar, în același timp, luptăm cu aceste incertitudini din sectorul bancar. Toate băncile centrale vor încerca să facă distincția între cele două și vor spune, pe de o parte, că putem folosi anumite politici pentru a face față instabilității financiare. Pe de altă parte, putem folosi ratele dobânzilor pentru a combate inflația. Dar cele două se vor “tulbura” și cred că, în mod inevitabil, instabilitatea financiară va deveni cea dominantă.”

BVB | Știri BVB

S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A. (TGN) (02/06/2023)

Fitch confirma Ratingul BBB- cu perspectiva stabila

SIF OLTENIA S.A. (SIF5) (02/06/2023)

Demersuri privind vanzarea pachetului de actiuni detinut la IAMU S.A.

Banca Transilvania TURBO LONG 10/1.77/1.82 (EBTLVTL19) (02/06/2023)

Notificare Erste Group Bank AG - EBTLVTL19 este sold-out