Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzComparativ cu bugetul aprobat pentru anul 2024
Comparativ cu 2023
Într-un context de piață caracterizat prin volatilitate și incertitudine, Grupul Electrica a reușit să depășească obiectivele stabilite în cadrul bugetului aprobat pentru toți indicatorii importanți, potrivit unui comunicat al companiei.
Deși prin bugetul pe 2024 se estima o scădere cu 13,0% a EBITDA la nivelul Grupului Electrica, indicatorul a înregistrat o scădere mai moderată, cu 9,9%, respectiv de 171,3 mil. RON, ajungând la valoarea de 1.561,4 mil. RON.
De asemenea, bugetul pe 2024 prevedea o scădere de 34,2% a profitului operațional, însă acesta a înregistrat o diminuare de 24,9%, ajungând la valoarea de 759,5 mil. RON, că urmare a impactului negativ, de 2.367,6 mil. RON, generat de scăderea veniturilor operaționale, parțial compensat de reducerea cheltuielilor operaționale cu 2.116,1 mil. RON.
Totodată, deși bugetul s-a construit pe un profit net în scădere cu 57,3%, Electrica a reușit să obțină un profit net la nivel consolidat de 363,5 mil. RON, în scădere mai redusă, cu 41,4%. Rezultatul din 2024 a fost afectat, în principal, de segmentul de furnizare, ca urmare a diminuării venitului din plafonare, ca efect al modificărilor recente ale OUG 27/2022, precum și al scăderii cantităților furnizate de energie electrică pe piață cu amănuntul cu 2,6%. Acest impact negativ a fost compensat de performanțele favorabile raportate de segmentul de distribuție.
Alexandru Chiriță, CEO Electrica, a declarat: „Grupul Electrica încheie anul 2024 cu rezultate financiare consolidate peste așteptări, demonstrând capacitatea de a naviga eficient într-un mediu economic complex. Profitul net a înregistrat o creștere de 37,2% peste nivelul bugetat. EBITDA s-a situat cu 3,5% peste estimările inițiale, reflectând eficienţa operațională și robustețea modelului de afaceri.
Totodată, nivelul investițiilor realizate la nivel de Grup a depășit 112,5% din valoarea programată, consolidând angajamentul nostru față de modernizarea și digitalizarea infrastructurii.
Aceste rezultate reflectă nu doar excelența execuției strategice, ci și profesionalismul echipei, căreia îi mulțumesc pentru dedicare și contribuția la consolidarea unui model de afaceri sustenabil și orientat spre performanță.”
Pe segmentul de distribuție de energie electrică, veniturile au înregistrat o creștere de aproximativ 261,7 mil. RON, respectiv 5,9%, ajungând la valoarea de 4.673,1 mil. RON, față de 4.411,5 mil. RON în anul 2023. Această creștere a fost determinată, în principal, de efectul generat de majorarea tarifelor de distribuție cu 6,8% față de ultimele tarife ajustate începând cu aprilie 2023, precum și creșterea volumelor de energie electrică distribuită cu 4,2% și de creșterea veniturilor recunoscute în conformitate cu IFRIC 12 (recunoscute pe baza stadiului de execuție a lucrărilor, conform politicii contabile privind recunoașterea veniturilor din contractele de construcții).
În ceea ce privește segmentul de furnizare, veniturile au înregistrat o scădere de aproximativ 825,4 mil. RON, respectiv 11,3%, ajungând la valoarea de 6.454,9 mil. RON, comparativ cu 7.280,3 mil. RON în anul 2023. Această variație a fost determinată, în principal, de scăderea cantității de energie electrică furnizată pe piața cu amănuntul cu aproximativ 2,6%, precum și de reducerea costului de achiziție (cu 36% la energie electrică) care are impact implicit și asupra veniturilor din vânzare, respectiv scăderea venitului din plafonare, ca efect al modificărilor recente ale OUG 27/2022. Conform acestora, prețul final facturat clienților este reprezentat de valoarea minimă dintre prețul plafonat, prețul de contract și prețul final calculat prin metoda “cost-plus”, respectiv cost achiziție recunoscut + componentă de furnizare (în dată de 29 iulie 2024, pe site-ul ANRE a fost publicat ghidul actualizat cu privire la noul calcul al sumelor de recuperat din plafonare/subvenții).
La 31 decembrie 2024, suma estimată pentru subvenții era în valoare de 1.976,7 mil. RON (31 decembrie 2023: 2.614,5 mil. RON). Din valoarea subvențiilor de încasat, suma de 1.203,4 mil. RON reprezintă cereri neîncasate depuse la autoritățile statului, din care 952,7 mil. RON este suma estimată a fi primită de la Ministerul Energiei, respectiv 250,7 mil. RON de la Agenția Națională de Plăti și Inspecție Socială, iar suma de 773,3 mil. RON reprezintă cereri care nu au fost încă depuse la autoritățile statului până la 31 decembrie 2024.
ANALIZĂ INDICATORILOR FINANCIARI LA NIVEL CONSOLIDAT
Principalele rezultate prezentate în continuare sunt extrase din situațiile financiare preliminare consolidate la dată și pentru perioada încheiată la 31 decembrie 2024, întocmite conform OMFP 2844/2016:
ALTE INFORMAȚII OPERAȚIONALE IMPORTANTE
Rezultatele prezentate în acest comunicat sunt fundamentate pe situațiile financiare preliminare consolidate neauditate, întocmite în conformitate cu Ordinul Ministrului Finanțelor Publice nr. 2844/2016. Rezultatele finale vor fi publicate pe 28 martie 2025, conform calendarului financiar. Rezultatele financiare sunt pregătite și emise înainte de finalizarea tuturor procedurilor interne uzuale pentru raportările financiare anuale, precum și înaintea finalizării auditului independent asupra situațiilor financiare anuale. Prin urmare, pot există diferențe între aceste rezultate financiare preliminare consolidate și situațiile financiare consolidate auditate.
Documentele relevante referitoare la rezultatele preliminare ale anului 2024 sunt disponibile pe site-ul Electrica, la următorul link: https://www.electrică.ro/investitori/rezultate-și-raportări/rezultate-financiare/situațiile-financiare-pentru-2024/.
Statele Unite și Uniunea Europeană au convenit un acord comercial cadru în urma întâlnirii pe…
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut duminică o discuţie telefonică cu preşedintele…
Vicepremierul demisionar Dragoş Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deţinut funcţiile de consilier…
Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a declarat că „întrebarea” înaintea discuțiilor dintre președintele Donald Trump…
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a demisionat, după cum a anunțat într-o conferință de presă. "În acest…
Preşedintele american Donald Trump a jucat golf duminică la complexul său de la Turnberry, în…
This website uses cookies.
Read More