Folosim cookie-uri pentru a analiza traficul și a îmbunătăți experiența ta.
RefuzPreluarea rapidă de către Elon Musk a două agenții guvernamentale americane i-a permis miliardarului de origine sud-africană să exercite un control fără precedent asupra celor 2,2 milioane de membri ai forței de muncă federale din America și să înceapă o restructurare dramatică a guvernului, potrivit Reuters.
Cel mai bogat om din lume și un aliat al președintelui Donald Trump, Musk, 53 de ani, a creat în două săptămâni un nou centru de putere la Washington, în timp ce execută inițiativa lui Trump de reducere a costurilor pentru a micşora dimensiunea guvernului american.
CEO al Tesla (TSLA.O) și fondator al SpaceX, Musk a acționat rapid de la inaugurarea lui Trump la 20 ianuarie, desfășurând echipe de actuali și foști angajați ai companiilor sale ca agenți ai săi.
Acțiunile lui Musk au provocat un val de panică în rândul lucrătorilor guvernamentali și proteste publice la Washington și, uneori, au amenințat să eclipseze propria agendă a lui Trump.
Războiul comercial al lui Trump cu țările vecine Canada și Mexic a concurat săptămâna aceasta pentru spațiu pe primele pagini ale ziarelor cu efortul lui Musk de a închide USAID, Agenția pentru Dezvoltare Internațională, principala agenție americană de ajutor umanitar pentru lume.
Eforturile lui Musk fac parte dintr-o restructurare masivă a guvernului de către Trump, care a concediat și a marginalizat sute de funcționari publici în primii săi pași spre reducerea birocrației și instalarea mai multor loialiști.
Americanii sunt martorii „unei centralizări extraordinare a puterii într-o persoană care nu are o autorizație de securitate la nivel înalt și nu a fost supusă niciunui proces de confirmare din partea Senatului”, a declarat Don Moynihan, profesor la Ford School of Public Policy de la Universitatea din Michigan.
„Musk are un control centralizat și fără precedent asupra instituţiilor de bază ale guvernului”, a adăugat el.
Cu toate acestea, Musk operează după bunul plac al lui Trump. Președintele a declarat luni reporterilor că miliardarul trebuie să ceară aprobarea Casei Albe pentru oricare dintre acțiunile sale.
„Elon nu poate face și nu va face nimic fără aprobarea noastră, iar noi îi vom da aprobarea, acolo unde este cazul; acolo unde nu este cazul, nu o vom face. Dar el raportează”.
O sursă de la Casa Albă a declarat: „Cei care conduc această misiune împreună cu Elon Musk o fac în deplină conformitate cu legislația federală, cu autorizațiile de securitate corespunzătoare și în calitate de angajați ai agențiilor relevante, nu în calitate de consilieri sau entități externe”.
Întrebat de cine sunt mai îngrijorați când vine vorba de perspectiva de a fi concediați, un angajat al General Services Administration, care gestionează proprietatea și serviciile federale, a declarat: „Musk. Nimeni nu vorbește cu adevărat despre Trump”.
Trump l-a pus pe Musk în fruntea a ceea ce ambii bărbați numesc Departamentul de Eficiență Guvernamentală. În ciuda numelui său, acesta nu este un departament, Musk nu primește un salariu guvernamental, iar crearea DOGE a atras imediat procese din partea sindicatelor guvernamentale, a organizațiilor de supraveghere și a grupurilor de interes public.
Nu este clar cine anume face parte din DOGE. Administrația Trump nu a publicat o listă a angajaților DOGE. Nici nu a spus cum sunt plătiți aceștia sau câți au intrat în fiecare agenție.
Musk și locotenenții săi din DOGE au preluat Biroul de gestionare a personalului și Administrația serviciilor generale, împreună cu sistemele lor informatice.
OPM este departamentul de resurse umane al guvernului SUA, care supraveghează 2,2 milioane de lucrători guvernamentali. De acolo, în ultima săptămână au fost trimise e-mailuri care le ofereau angajaților federali stimulente financiare pentru a demisiona. GSA supraveghează majoritatea contractelor guvernamentale și gestionează proprietatea federală.
Cel puțin patru actuali și foști consilieri ai lui Musk fac parte dintr-o echipă care a preluat controlul OPM, închizând accesul unor manageri de rang înalt la propriile sisteme informatice, au declarat surse pentru Reuters. Musk a vizitat GSA joia trecută, a declarat un oficial, în timp ce membri ai echipei sale s-au mutat în agenție.
Vineri, o echipă a lui Musk a obținut acces la sistemul de plăți al Departamentului Trezoreriei SUA, care trimite mai mult de 6 trilioane de dolari pe an în numele agențiilor federale și conține informațiile personale a milioane de americani care primesc plăți de asigurări sociale, rambursări de taxe și alte sume de bani de la guvern.
Michael Linden, un înalt funcționar în timpul administrației fostului președinte Joe Biden la Biroul de Management și Buget, o agenție puternică care supraveghează bugetul federal, a declarat că accesul asistenților lui Musk la sistemele de plată le oferă o putere potențială extraordinară.
„Ei ar putea ajunge să aleagă ce plăți face guvernul federal”, a declarat Linden într-un interviu.
Nici Musk, nici Casa Albă nu au răspuns imediat la o cerere de comentarii.
Trump a declarat în repetate rânduri că birocrația federală este umflată și ineficientă și trebuie redusă. De asemenea, el îi acuză pe mulți lucrători federali că sunt ideologi liberali care încearcă să îi zădărnicească agenda.
MUSK ÎȘI DEPĂȘEȘTE AUTORITATEA
„Aceia dintre noi care au lucrat la companiile lui Elon pot vedea amprentele sale peste tot în ceea ce se întâmplă în interiorul guvernului federal în acest moment”, a declarat Thomas Moline, un fost inginer senior de avionică la SpaceX. „Este o chestiune foarte delicată, în care loialiștii lui Elon se străduiesc să îi îndeplinească toate capriciile și dorințele cât mai repede posibil.”
Experții în guvernanță spun că Musk pare să fi depășit deja mandatul acordat prin ordinul executiv semnat de Trump pentru înființarea DOGE la 20 ianuarie.
Ordinul respectiv îl însărcina să modernizeze tehnologia și software-ul federal „pentru a maximiza eficiența și productivitatea guvernamentală”. Alte ordine privind înghețarea angajărilor și recrutarea spun că DOGE ar trebui să colaboreze cu alte agenții pentru a face recomandări.
Musk și colaboratorii săi par să facă mult mai mult decât să formuleze simple recomandări.
Angajații DOGE au intrat în conflict cu agenții de securitate cu privire la accesul la informații sensibile la sediul USAID din Washington și au fost puternic implicați în reducerea agenției.
Frica îi cuprinde pe mulți funcționari publici, iar aceștia au apelat la Reddit, Signal și Facebook pentru a raporta ce se întâmplă în cadrul agențiilor lor și pentru a discuta despre cum să răspundă. Aceștia avertizează, de asemenea, că personalul DOGE creează filigrane și încorporează în alt mod elemente de identificare, cum ar fi spațierea suplimentară, în e-mailuri, pentru a depista persoanele suspectate de scurgeri de informații.
Criticii lui Musk, inclusiv parlamentari democrați, l-au acuzat de o preluare ostilă a guvernului. Sindicatele lucrătorilor federali l-au dat în judecată pentru a bloca accesul lui Musk la sisteme informatice sensibile.
„Nu avem o a patra ramură a guvernului numită Elon Musk”, a declarat presei reprezentantul american Jamie Raskin, un democrat din Maryland, în timpul unui protest în fața sediului USAID.
Ca un ecou al limbajului folosit de Musk atunci când a redus forța de muncă a Twitter după ce a cumpărat compania de social media în 2022, a fost trimis un e-mail tuturor angajaților guvernamentali intitulat „Fork in the Road” prin care li se oferea concedierea voluntară, un sistem de plată a lucrătorilor până în septembrie dacă aceștia se ofereau să demisioneze până la 6 februarie.
Un al doilea e-mail încuraja lucrătorii guvernamentali să caute locuri de muncă mai productive în sectorul privat. Sindicatele angajaților federali i-au îndemnat pe lucrători să nu accepte oferta, avertizându-i că aceasta ar putea să nu fie legală, deoarece nu este clar cum ar fi finanțate plățile.
Sindicatele care îi reprezintă pe angajați au intentat marți un proces pentru a bloca planul administrației de a oferi răscumpărări, chiar dacă un oficial american a declarat pentru Reuters că peste 20 000 de angajați intenționează să demisioneze.
Nick Bednar, profesor asociat de drept la Facultatea de Drept a Universității din Minnesota, a declarat că este profund îngrijorător faptul că Musk și colaboratorii săi au o putere atât de mare asupra personalului federal și asupra plăților federale „când aparent au foarte puțină responsabilitate”.
De asemenea, este extraordinar că Musk, ale cărui companii au contracte multiple cu guvernul SUA, a fost pus într-o poziție care ar ridica atât de multe întrebări cu privire la conflictele de interese, a spus el.
Companiile mai au câteva zile să-şi seteze sistemele la noile cote de TVA, de 11%…
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Bastucescu Pârvu Insolvency SPRL, cu sediul ales în București, Str. Aviator Mircea…
Grupurile de hackeri Silent Crow şi Cyberpartisans BY, pro-ucrainene, au revendicat luni un atac asupra…
Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a estimat luni că acordul anunţat duminică între SUA şi…
Elevii olimpici de nivel internațional, pentru care Guvernul Bolojan a eliminat bursele de excelență olimpică,…
Compania aeriană rusă Aeroflot şi-a anulat luni zeci de zboruri, după un incident pe care…
This website uses cookies.
Read More