Categories: Energie

Enel anunţă investiţii totale de 190 de miliarde de euro până în 2030

Grupul italian de utilităţi Enel a anunţat marţi investiţii totale de 190 de miliarde de euro până în 2030, îndreptate în special către procesul de decarbonizare şi electrificare a consumului, potrivit unui comunicat al companiei, remis, AGERPRES.

“După un deceniu de transformări majore, Grupul plasează în centrul strategiei sale accelerarea tranziţiei energetice, alături de o dezvoltare durabilă şi profitabilă pentru a crea valoare în comun cu toţi stakeholderii şi randamente atractive pentru acţionari. EBITDA din activităţi curente la nivel de Grup este estimată să crească cu o rată anuală compusă – Compounded Annual Growth Rate (“CAGR”) – de 5% în timp ce profitul net din activităţi curente se aşteaptă să crească cu o rată CAGR de 6% -7% între 2020 şi 2030″, se arată în comunicat.

Grupul se aşteaptă să mobilizeze investiţii de 190 de miliarde de euro în perioada 2021-2030, stimulând decarbonizarea, electrificarea consumului, precum şi activităţile de business de tip platformă pentru a crea valoare sustenabilă împărţită între toţi stakeholderii şi profitabilitate pe termen mediu şi lung.

“Cu acest nou plan strategic stabilim direcţia pentru următorii 10 ani, mobilizând 190 de miliarde de euro în investiţii pentru a ne atinge obiectivele într-un deceniu plin de oportunităţi. Pentru a face posibilă această viziune, ne putem baza pe leadershipul nostru recunoscut în domeniul utilităţilor ţinând cont de trei elemente principale, toate conduse de un model inovator bazat pe utilizarea de modele tip platforme. În primul rând, în calitate de “Super Major” în sectorul energiei regenerabile, operăm cel mai mare portofoliu privat de centrale regenerabile din lume. În plus, avem o reţea globală fără egal, în care modelul de operare în platforme duce la îmbunătăţiri în ceea ce priveşte calitatea, rezilienţa, eficienţa şi flexibilitatea”, a afirmat Francesco Starace, CEO al Enel.

Compania vrea să implementeze două modele de afaceri: cel tradiţional, numit “Ownership”, unde platformele digitale reprezintă un factor de amplificare a business-ului prin susţinerea profitabilităţii investiţiilor şi modelul “Stewardship”, care catalizează investiţiile terţilor în parteneriat cu Enel sau în care platformele sunt un generator de afaceri”, mai precizează reprezentanţii companiei.

Grupul intenţionează să investească direct aproximativ 160 de miliarde de euro, din care peste 150 de miliarde de euro prin modelul de afaceri Ownership şi aproximativ 10 miliarde de euro prin modelul de afaceri Stewardship, stimulând şi investiţii de aproximativ 30 de miliarde de euro de la terţi.

În ceea ce priveşte investiţiile planificate în cadrul modelului de afaceri Ownership, aproape jumătate din investiţii vor fi alocate Diviziei Globale Producţie de Energie, în timp ce pentru Energii Regenerabile investiţiile vor totaliza aproximativ 70 miliarde de euro, sumă prin care capacitatea instalată se aşteaptă să ajungă la aproximativ 120 GW până în 2030, de 2,7 ori mai mare decât nivelul de aproximativ 45 GW din prezent. Acest obiectiv va fi realizat pe baza portofoliului de proiecte de circa 140 GW din prezent, cu ajutorul modelelor de business Dezvoltare, Proiectare, Construcţie şi Operare&Mentenanţă, derulate prin platforme implementate la nivel global în grup.

Se aşteaptă ca aproximativ 46% din investiţii să fie alocate pentru divizia Infrastructură şi Reţele, pentru îmbunătăţirea calităţii şi rezilienţei, noi conectări şi digitalizarea infrastructurii, rezultând într-o bază de active reglementate la nivel de grup (Group Regulated Asset Base – “RAB”) de aproximativ 70 miliarde de euro în 2030 şi peste 90 de milioane de utilizatori finali 100% digitalizaţi prin contoare inteligente. Această ţintă are în vedere extinderea digitalizării la un nivel fără precedent, precum şi folosirea expertizei extinse în digitalizare şi valoarea proprietăţii intelectuale;

Suma rămasă va fi alocată investiţiilor legate de operaţiuni pentru Clienţi şi se preconizează că va duce, până în 2030, la o creştere accelerată a valorii acestor operaţiuni. Grupul va susţine electrificarea, accelerând drumul clienţilor către sustenabilitate şi eficienţă energetică, combinând ofertele tradiţionale cu serviciile “dincolo de mărfuri”. Această divizie va beneficia de cea mai mare bază de clienţi din întreaga lume, de platforme digitale şi de un portofoliu integrat de oferte, în continua dezvoltare.

În ceea ce priveşte investiţiile în cadrul modelului de afaceri Stewardship, Grupul se aşteaptă să aloce circa 10 miliarde de euro şi să mobilizeze în plus în jur de 30 de miliarde de euro de la terţi, permiţând investiţii globale de circa 40 de miliarde de euro, în principal pentru Energii Regenerabile, alături de proiectele pentru fibră optică, e-transport şi flexibilitate.

Grupul va reduce cu 80% emisiile directe de CO2 faţă de nivelul din 2017 (Science-Based Targets initiative, SBTi-certified) şi va contribui la majorarea cu peste 240 miliarde de euro a produsului intern brut în ţările în care Enel este prezent, prin investiţii locale în producţie şi electrificare.

Enel SpA, cea mai mare companie de utilităţi din Europa, este prezent şi în România, unde deţine distribuţiile de energie electrică Muntenia Sud, Dobrogea şi Banat, precum şi capacităţi de producere a energiei regenerabile.

Stanciu Ancuta

Ancuţa-Carolina Stanciu - redactor şef al FinancialIntelligence.ro Ancuţa-Carolina Stanciu, membru fondator și redactor șef al publicaţiei, are 20 de ani experiență în jurnalism economic, fiind în ultimii 8 ani redactor şef al cotidianului financiar “Bursa". A fost coordonator şi organizator a numeroase conferinţe, dedicate unor domenii de interes public. Ancuţa Stanciu a participat la numeroase conferinţe şi dezbateri pe teme economice, atât în ţară, cât şi în străinătate. Recent, a fost contributor la volumul “Transporturi şi infrastructură”, din cadrul seriei de "Caiete documentare-Club România". După absolvirea Şcolii Superioare de Jurnalism, Ancuţa Stanciu a finalizat programul Reuters Foundation “Economic and Political Reporting from Southeast Europe” (Londra), în 2005, iar în 2007 a absolvit masterul “Managementul proiectelor” la SNSPA. În anul 2009, Ancuţa Stanciu a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare.

View Comments

Articole recente

70% din angajații Transgaz, de acord să se vaccineze anti-Covid; Ion Sterian se va vaccina pentru a oferi exemplu angajaților

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SA, ca urmare a deciziei conducerii generale a…

7 ore ago

Franţa, Marea Britanie şi Germania cer Iranului să renunţe la producerea de uraniu metalic

Franţa, Marea Britanie şi Germania au cerut sâmbătă Iranului să renunţe la producerea de uraniu…

7 ore ago

Transelectrica, după incidentul din 8 ianuarie: Obiectivele strategice pentru perioada următoare vizează realizarea unor proiecte de investiții importante pentru consolidarea rețelei electrice de transport

Obiectivele strategice ale Transelectrica pentru perioada următoare vizează realizarea unor proiecte de investiții importante pentru…

7 ore ago

Traian Băsescu s-a imunizat împotriva COVID 19

Traian Băsescu, fost Președinte al României, s-a imunizat împotriva COVID 19, arata o postare pe…

8 ore ago

Pfizer anunţă că are un “plan” pentru a limita întârzieri de livrare a vaccinurilor Covid

Grupul american Pfizer, asociat cu laboratorul german BioNTech, a anunţat sâmbătă un "plan" care trebuie…

9 ore ago