Energie

Energia solară ocupă pentru prima dată primul loc în mixul energetic al UE în luna iunie; Contribuția cărbunelui a scăzut la un nivel record (Ember)

Energia solară a devenit pentru prima dată cea mai importantă sursă de energie electrică din Uniunea Europeană, depășind energia eoliană și nucleară, potrivit grupului de reflecție Ember. Contribuția cărbunelui a scăzut, de asemenea, la un nivel record.

Energia solară a generat 22,1 % din energia electrică a UE în ultima lună. Această cifră este în creștere față de 18,9% în urmă cu un an, datorită creșterii record a intensității soarelui și instalațiilor solare în curs de instalare, care au crescut producția la 45,4 terawați-oră (TWh). Energia nucleară a urmat cu 21,8 %, iar energia eoliană a reprezentat 15,8 %.

Ember a raportat că cel puțin 13 țări din UE, printre care Germania și Spania, au înregistrat cea mai mare producție lunară de energie solară din istorie.

Chris Rosslowe este autorul principal al raportului și analistul senior în domeniul energiei. El a declarat că această etapă importantă arată cât de repede se schimbă sistemul electric al UE. Energia solară furnizează energie atunci când este cea mai necesară, în timpul valurilor de căldură din timpul verii sau în perioadele de vârf ale cererii.

„Europa devine o putere în domeniul energiei solare”, afirmă Chris Rosslowe, analist în domeniul energiei la Ember.

Contribuția cărbunelui la mixul energetic al UE a scăzut la un nou minim istoric de doar 6,1% în iunie. Aceasta este comparată cu o cotă de 8,8% anul trecut.

Germania și Polonia au înregistrat, de asemenea, minime lunare record. Împreună, acestea au generat aproape 80 % din energia electrică produsă din cărbune în blocul UE de 27 de țări. În iunie, cărbunele a reprezentat 42,9 % în Polonia și 12,4 % în Germania.

Alte țări, printre care Cehia (17,9%), Bulgaria (16,7%) și Danemarca (3,3%), au înregistrat, de asemenea, noi minime.

În aceeași perioadă, Spania, care se îndreaptă spre eliminarea completă a producției de cărbune, a produs doar 0,6 % din energia electrică utilizând cărbune.

În mai și iunie, industria energiei eoliene a înregistrat, de asemenea, noi recorduri, după un început slab al anului din cauza vânturilor slabe.

Cu toate acestea, în ciuda producției record de energie solară și eoliană din iunie, consumul de energie din combustibili fosili în primele șase luni ale anului 2025 a crescut cu 13% față de anul trecut. Aceasta a fost determinată de o creștere de 19% a producției de gaze, care a compensat producția mai slabă de energie hidroelectrică și eoliană de la începutul anului.

Cererea de energie electrică în UE a crescut cu 2,2% în prima jumătate a acestui an. Cinci din cele șase luni au înregistrat o creștere de la an la an.
Ember a declarat în raport că următoarea provocare a Europei este creșterea capacității de stocare a bateriilor și a flexibilității rețelei pentru a reduce dependența de combustibilii fosili atunci când nu există ore de soare.

 

 

Articole recente

Estonia l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Rusiei pentru încălcarea frontierei sale maritime

Ministerul eston de Externe a anunţat luni că l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al…

3 ore ago

Germania anunţă organizarea cu sprijinul Iordaniei a unui “pod aerian umanitar” către Gaza

Germania va organiza cu sprijinul Iordaniei un "pod aerian umanitar către Gaza", a anunţat luni…

3 ore ago

Oprea: În cazierul meu judiciar nu apare menţiunea unei condamnări, reabilitări sau prescripţie a răspunderii penale

Secretarul general al Guvernului, Radu Oprea, a susţinut luni că în cazierul său judiciar nu…

3 ore ago

SUA vor ajuta Argentina să reintre în programul Visa Waiver, anunţă Departamentul Securităţii Interne

Departamentul Securităţii Interne din Statele Unite a transmis luni că ia măsuri pentru a readuce…

3 ore ago

Trump anunţă înfiinţarea în curând de către SUA a unor centre de distribuţie a alimentelor în Fâşia Gaza

Preşedintele american Donald Trump, aflat în vizită în Scoţia, a anunţat luni că Statele Unite…

3 ore ago

Netanyahu: Ofensiva în Gaza nu va înceta până când “Hamasul nu va fi eliminat, iar ostaticii eliberaţi”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat luni că Israelul nu-şi va înceta ofensiva în Fâşia…

3 ore ago

This website uses cookies.

Read More