Categories: EnergieInternational

Energie: SUA menţin presiunea asupra Mexicului

Statele Unite au repetat vineri Mexicului că planul său de reformare a pieţei energetice le-a provocat “preocupări reale”, deoarece ameninţă investiţii private americane de zeci de miliarde de dolari, notează AFP, potrivit Agerpres.

“Proiectul de reformă ar putea, de asemenea, să pericliteze eforturile comune ale Mexicului şi Statelor Unite pentru energie curată şi climat”, a adăugat secretarul american al Energiei, Jennifer M. Granholm, într-un comunicat, după o vizită de două zile în Mexic, joi şi vineri.

Reprezentanta americană “a transmis în mod expres +preocupările reale+ ale administraţiei Biden-Harris” în cursul întâlnirilor cu oficiali mexicani, inclusiv cu preşedintele Andres Manuel Lopez Obrador.

“Am primit asigurări că Mexicul s-a angajat să susţină energia curată şi să rezolve disputele actuale legate de proiecte privind energia în cadrul legii”, a afirmat ea.

Ambasadorul Statelor Unite în Mexic şi reprezentantul comercial al Statelor Unite exprimaseră deja public preocupările ţării lor în lunile precedente.

Reforma constituţională a energiei are ca obiectiv “modernizarea şi consolidarea, fără a le privatiza”, a celor două companii naţionale deţinute 100% de stat Petroleos Mexicanos (Pemex) şi Comisia Federală a Electricităţii (CFE), potrivit guvernului mexican. De exemplu, intenţionează să rezerve 54% din piaţa de energie electrică pentru CFE.

Acest proiect de reformă ar putea ameninţa “cel puţin 44 de miliarde de dolari de investiţii private în sectorul energetic”, au scris trei senatori democraţi într-o scrisoare adresată secretarului Energiei înainte de călătoria ei în Mexic, precum şi secretarului de stat Antony Blinken.

Executivul mexican doreşte, de asemenea, “să combată eficient corupţia” din sectorul energetic.

Fostul preşedinte al Pemex Emilio Lozoya se află în arest preventiv pentru presupusa sa responsabilitate în scandalul Odebrecht, gigantul brazilian în construcţii care a oferit sume de bani în schimbul unor contracte în mai multe ţări din America Latină. Procuratura a cerut o pedeapsă de 39 de ani de închisoare împotriva lui.

Pe de altă parte, Pemex a finalizat achiziţia rafinăriei Deer Park din Texas, joi, în timpul vizitei secretarului la Energie, cumpărând 50% din acţiuni de la Shell pentru 596 de milioane de dolari.

Articole recente

Nicuşor Dan: Conturile Primăriei au fost deblocate

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă miercuri că au fost deblocate conturile municipalităţii. "Conturile…

4 ore ago

Virgil Marius METEA, numit în funcţia de administrator neexecutiv provizoriu al Romgaz

Virgil Marius METEA a fost numit în funcţia de administrator neexecutiv provizoriu al Romgaz. Un comunicat…

4 ore ago

Grupul francez Auchan nu intenţionează să îşi schimbe strategia pe piaţa din Rusia

Retailerul Auchan nu intenţionează să îşi schimbe strategia sau structura operaţiunilor de pe piaţa din…

4 ore ago

Chimcomplex majorează din luna iunie salariile angajaţilor cu 24,5%

Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic producător de polioli din Europa de Est, anunță majorarea…

4 ore ago

Mercedes-Benz spune adio cutiilor de viteze manuale din 2023

Constructorul german de automobile Mercedes-Benz a anunţat miercuri că începând din 2023 va înceta să…

4 ore ago

Dacă Rusia învinge Ucraina, ”Slovacia este următoarea”, consideră premierul slovac

Premierul slovac Eduard Heger a declarat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos,…

4 ore ago