Eni: Gazprom a oprit livrările de gaze către Italia; Gazprom spune că tranzitul de gaze prin Austria a fost suspendat după modificări de reglementare

Compania italiană Eni a anunţat că în acest weekend nu va primi gazele comandate grupului rus Gazprom şi că situaţia va continua probabil şi luni, deşi cele două companii au spus că lucrează pentru a remedia situaţia, transmite Reuters.

Livrările de gaze ruseşti prin punctul de intrare Tarvisio vor fi la zero pentru 1 octombrie, a declarat sâmbătă Eni, cel mai mare importator de gaze ruseşti din Italia, într-un comunicat pe site-ul său.

Grupul italian a adăugat ulterior că nu va primi niciunul dintre importurile solicitate pentru 2 octombrie şi că situaţia este de aşteptat să rămână aceeaşi până luni.

Rusia şi mai multe ţări europene, inclusiv Germania, sunt în conflict cu privire la furnizarea de gaze naturale din Rusia, de la invadarea Ucrainei de către armata rusă, în februarie.

Tensiunile au crescut săptămâna aceasta după ce scurgerile din conductele Nord Stream 1 și 2 care leagă Rusia și Germania au aruncat tone de metan în Marea Baltică, în ceea ce ONU consideră că ar putea fi cea mai mare scurgere de gaz dăunătoare climei înregistrată vreodată.

Sâmbătă, operatorul Nord Stream 2 a declarat că, în cele din urmă, gazul a încetat să se scurgă, la cinci zile după ruptura inițială, pe care atât Rusia, cât și Occidentul au pus-o vina pe seama sabotajului.

Uniunea Europeană spune că Moscova folosește fluxul de gaz necesar pentru energie în regiune ca o armă economică, lucru pe care Rusia l-a negat în mod constant, dând vina pe impactul sancțiunilor occidentale pentru orice întrerupere a aprovizionării.

Gazprom a anunţat într-o declarație pe Telegram că tranzitul de gaze prin Austria a fost suspendat după modificări de reglementare. Astfel, operatorul de rețea a refuzat să confirme nominalizările de transport sau cantitatea pe care Gazprom plănuia să o livreze. Guvernul austriac a declarat că Gazprom nu a semnat contractele necesare.

„La începutul fiecărui an gazier intră în vigoare diverse modificări tehnice ale modelului de piață”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei. “În acest sens, sunt necesare modificări contractuale. Aceste contracte nu au fost încă semnate de Gazprom. Prin urmare, nominalizările de transport pentru astăzi nu au putut fi acceptate. În prezent se lucrează cu viteză maximă la o soluție la nivel tehnic”.

REGULI NOI

Un purtător de cuvânt al Eni a declarat că Austria a continuat să primească gaz la granița cu Slovacia.

Un purtător de cuvânt al OMV din Austria (OMVV.VI) a declarat că livrarile din Rusia nu reprezintă o problemă. „Volumele nominalizate pentru ziua de astăzi au fost semnificativ mai mari pentru OMV decât în ​​ultimul timp”, a spus el.

Italia a asigurat anul acesta importuri suplimentare de gaze de la furnizori alternativi pentru a compensa scăderea fluxurilor din Rusia după începerea războiului din Ucraina.

Gazele rusești reprezintă acum aproximativ 10% din importurile italiene, în scădere de la aproximativ 40%, a spus o sursă apropiată subiectului, în timp ce ponderea din Algeria și nordici a crescut.

Pe de altă parte, Gazprom a redus livrările de gaze naturale către Moldova cu aproximativ 30%, a declarat Vadim Ceban, directorul companiei de gaze Moldovagaz.

Vineri, viceprim-ministrul Moldovei Andrei Spinu a declarat că Gazprom a avertizat-o cu privire la reducere.

Spinu a declarat sâmbătă că problemele tehnice au cauzat reducerea, iar Moldova va cere Gazprom să mărească aprovizionarea.

Articole recente

Elena Popescu (Ministerul Energiei): Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe gaz

Închiderea capacităţilor de cărbune nu poate fi făcută fără a avea cel puţin investiţiile pe…

41 de minute ago

OMS va folosi termenul de “mpox” în loc de variola maimuţei pentru a combate stigmatizarea

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că va începe să folosească termenul "mpox"…

3 ore ago

Protecţia datelor: Meta va plăti o amendă de 265 milioane euro pentru că nu a protejat suficient datele utilizatorilor

Grupul american Meta, compania-mamă a Facebook, va trebui să plătească o amendă de 265 de…

3 ore ago

Christine Lagarde: Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf

Rata inflaţiei în zona euro nu a atins încă nivelul de vârf şi există riscul…

3 ore ago

Ministrul Energiei: Se pot depune proiecte pentru finanţarea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a semnat luni ordinul pentru aprobarea schemei privind sprijinirea investiţiilor în…

3 ore ago

ACER consideră că ar putea fi destul de dificil pentru Europa să cumpere gaze în 2023

Agenţia pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER) consideră că pentru Uniunea Europeană…

3 ore ago