Categories: Educație Financiară

Envisia – Boards of Elite si ASEBUSS Business School au lansat un parteneriat educațional, pentru profesionalizarea conducerilor din companiile românești

  • Valentin Lazea: “La BNR, mulți membri ai CA au venit de-a lungul timpului cu agende politice, dar au fost convinși de argumentele oferite de tehnicieni, astfel încât au adoptat limbajul și codul de valori al instituției“.
  • Ovidiu Dîmbean, ASEBUSS: “Proiectul guvernamental manager profesionist la stat nu a funcționat pentru că degeaba aduci un profesionist la cârma unei companii de stat dacă nu–l lași să-și facă echipă“.
  • Gabriela Hârțescu, Envisia: “Avem crezul că vom crea un impact educațional la nivel național, la nivel de leadership“.

Envisia – Boards of Elite și ASEBUSS Business School au lansat un parteneriat educațional strategic prin care susțin consolidarea comunității de profesionisti de înalt nivel, executivi din top management, membri în consilii de administrație și specialiști cu expertiză relevantă care au o contribuție importantă la dezvoltarea mediului economic din România.

VEZI VIDEO.

Ovidiu Dîmbean, Rector ASEBUSS, a declarat în cadrul Mesei Rotunde “Educație, Leadership și Guvernanță: Caracteristici și competențe de conducere necesare în contextul Revoluției Industriale 4.0”: “Suntem onorați să ne parteneriem cu Envisia și să mărim efortul comun pentru profesionalizarea conducerilor din companiile românești de stat și private”.

El consideră că proiectul guvernamental “manager privat la stat” nu a mers pentru că degeaba aduci un profesionist la cârma unei companii de stat, dacă nu–l lași să-și facă echipă și dacă nu-l susții cu oameni la fel de profesioniști ca el.

Gabriela Hârțescu, Decan Envisia Boards of Elite, a spus: “Avem crezul că vom crea un impact educțional la nivel național, la nivel de leadeship.

Este evident faptul că, inclusiv în companiile de stat, se simte nevoia creării unor competențe specifice rolului de membru într-un consiliu de administrație“.

Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României a prezentat, în cadrul evenimentului, problemele de guvernanță corporativă, precizând că nu vorbește în numele BNR.

Potrivit acestuia, nu există o înțelegere clară a rolului fiecărui palier:

–  Consiliul de Administrație stabilește strategia (leadership)

–  Directorii executivi stabilesc tactica (management)

–  Angajații transpun strategia și tactica în practică

–  Personalul auxiliar ajută.

O cauză a neînțelegerii/confuziei derivă și din traducerea nefericită a terminologiei anglo-saxone (Ex: Board of Directors), potrivit lui Lazea. Acesta apreciază că, din această cauză, în România fiecare palier execută, de fapt, munca pe care ar trebui să o facă nivelul imediat inferior.

O altă problemă este că strategia este stabilită, mai ales la companiile de stat, de proprietarii-acționari (de multe ori împotriva intereselor companiei controlate): “Greșeala aparține membrilor C.A. care se lasă ghidați în acest fel, ignorând prevederile legii 31/1990, care arată că ei răspund individual pentru deciziile luate.”

Valentin Lazea precizează că, pentru a câștiga niște bani în plus, mulți acceptă un rol formal în cadrul CA, avand loc “becalizarea” procesului de decizie la nivelul firmelor (mai ales a celor de stat).

În fapt, ar trebui selectați pentru C.A. oameni integri, independenți în gândire, care să apere în fața acționarilor interesele firmei pe durata mandatului lor, apreciaza economistul sef al BNR. Dacă acționarii nu sunt mulțumiți cu rezultatele obținute, ei pot să îi schimbe pe reprezentanții C.A. la expirarea mandatului acestora, iar pe parcursul mandatului pot lua anumite măsuri în cadrul Adunării Generale ordinare sau Adunării Generale extraordinare.

Este nevoie de o schimbare de mentalitate în primul rând din partea acționarilor, care să accepte delegarea strategiei la nivelul C.A. și, dacă sunt nemulțumiți, să înlocuiască  C.A., dar nu să se substituie acestuia, a mai spus Valentin Lazea.

Acesta a subliniat rolul decisiv al Președintelui C.A., care trebuie să stabilească agenda ședințelor CA împreună cu Directorul executiv, să verifice materialele ce vor fi prezentate și să înceapă ședința prin a da cuvântul specialiștilor/tehnicienilor. Apoi trebuie să stimuleze discuția liberă între membrii C.A., cu argumente pro și contra, dar păstrând mereu în vedere argumentația tehnicienilor și evitând discuțiile abstracte, cu accente politice.

“La BNR, mulți membri ai C.A. au venit de-a lungul timpului cu agende politice, dar au fost convinși de argumentele oferite de tehnicieni, astfel încât au adoptat limbajul și codul de valori al instituției”, a spus Lazea.

În cadrul evenimentului Prof. Andrew Kakabadse, Chair of ENVISIA Boards of Elite și Henley Directorate Forum a vorbit despre necesitatea continuării procesului de învățare pe orice palier profesional.

La Masa rotundă, au luat cuvântul Radu Craciun – CEO BCR Pensii, Profesor Asociat ASEBUSS, Simona Constantinescu – CEO ANA Hotels Group,Theodor Alexandrescu – Head Of Sales Middle East Zurich Insurance Company Ltd, Violeta Ciurel, PhD – Profesor Asociat ASEBUSS, VP PWN WOB program. Masa rotundă a fost moderată de Adina Ardeleanu – Membru Fondator Financial Intelligence.

În cadrul evenimentului, Dr. Gabriela Hârțescu – Decan și Membru al Consiliului Director, Envisia –Boards of Elite a anunțat lansarea în premieră națională a programului “Guvernanța corporativă care creează valoare” dezvoltat de Envisia în parteneriat cu Bursa de Valori București (în data de 13 octombrie) și începerea celei de-a treia serii a programului postuniversitar “Board Practice and Directorship” sub egida Henley Business School – University of Reading UK (în data de 12 noiembrie).

Financial Intelligence este partener educațional al Envisia – Boards of Elite și susține promovarea celor mai bune practici de guvernanță corporativă.

Articole recente

George Soros spune că civilizația ar putea să nu supraviețuiască războiului lui Putin din Ucraina şi avertizează asupra crizei globale

Soros îi vede pe Putin și Xi drept „cea mai mare amenințare la adresa societății…

o oră ago

SUA: Biden îndeamnă la a “înfrunta lobby-ul armelor”

Preşedintele american Joe Biden, vizibil marcat, a lansat marţi un apel la a "înfrunta lobby-ul…

2 ore ago

SUA elimină excepţia privind plata datoriilor Rusiei în dolari (oficial)

Statele Unite au decis să pună capăt, cu începere de la ora 00:01 miercuri, ora…

2 ore ago

Guvernul va aproba retragerea României din Banca Internaţională de Cooperare Economică şi Banca Internaţională de Investiţii

Guvernul urmează să aprobe, în şedinţa de miercuri, un act normativ în baza căruia va…

2 ore ago

Judecătoarea Corina Corbu – singurul candidat înscris pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi

Judecătoarea Corina-Alina Corbu, actualul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), este singurul…

11 ore ago

MApN: Activităţile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR, reluate pentru o perioadă de un an

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) informează că, începând de luni, activităţile de zbor cu aeronavele MiG-21…

11 ore ago