International

Erdogan declară stare de urgenţă pentru trei luni în zonele afectate de cutremure

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marţi stare de urgenţă în zonele afectate de cele două cutremure puternice de luni, anunţă agenţia Anadolu, potrivit news.ro.

Starea de urgenţă este în vigoare trei luni şi este impusă în 10 provincii afectate de cutremur.

“Am decis să declarăm starea de urgenţă pe baza autorităţii care ne este dată de articolul 119 din Constituţie. Declarăm 10 provincii în care s-a produs cutremurul drept zone calamitate care afectează viaţa generală”, a anunţat preşedintele turc. “Vom finaliza rapid procedurile prezidenţiale şi parlamentare cu privire la decizia privind starea de urgenţă, care va dura 3 luni şi acoperă 10 provincii în care s-au produs cutremurele”, a adăugat el.

“Ne confruntăm cu unul dintre cele mai mari dezastre nu doar din istoria Republicii, ci şi din geografia noastră şi a lumii”, a argumentat Erdogan.

“Avem 3.549 de morţi şi 22.168 de răniţi”, a anunţat Erdogan, ceea ce înseamnă că numărul total al victimelor din Turcia şi Siria a ajuns la 5.151.

“Până în prezent, 54 de mii de corturi, 102 mii de paturi şi alte bunuri de primă necesitate au fost trimise în regiune. Statul nostru a început să lucreze în zonele calamitate cu toate instituţiile, personalul, vehiculele şi spiritul de mobilizare. În prima etapă, am alocat resurse de 100 de miliarde de lire, puse la dispoziţia instituţiilor noastre”, a anunţat preşedintele turc, care în mai va candida pentru un nou mandat.

“Pe lângă miile de oameni, forţele noastre armate turceşti sunt implicate în operaţiuni cu toate facilităţile pe care le au la dispoziţie, inclusiv 10 nave şi 54 de avioane cargo”, a mai anunţat şeful statului turc.

Învăţământul a fost suspendat până la 13 februarie în şcolile din întreaga ţară şi până la 20 februarie în şcolile din zona calamitată.

Erdoğan a mai spus că 70 de ţări şi-au oferit ajutorul în operaţiunile de căutare şi salvare, iar Turcia intenţionează să deschidă hoteluri în centrul turistic Antalya, din vest, pentru a găzdui temporar persoanele afectate de cutremure.

Articole recente

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu” pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură

Guvernul vrea să instituie premiul naţional ,,Ambasador Mihnea Constantinescu" pentru merite deosebite în combaterea antisemitismului,…

4 ore ago

Grupul AVAX a semnat un contract de 673,5 milioane de euro pentru centrala electrică de la Mintia, de 1.750 MW

AVAX Group anunță că a semnat un contract cu Mass Group Holding (MGH) Group pentru…

5 ore ago

Elena Maria Sava va exercita atribuţiile preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în locul lui Sorin Gal

Elena Maria Sava, director general al Direcţiei Generale inspecţie şi supraveghere teritorială a activităţilor miniere…

5 ore ago

Ion Cupă – numit preşedinte al Autorităţii Vamale Române

Ion Cupă a fost  numit preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Autorităţii Vamale…

5 ore ago

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală

Nicoleta Cârciumaru a fost numită preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale…

5 ore ago