Categories: Fără categorie

Erdogan încearcă să crească influenţa Turciei în Asia Centrală, profitând de momentul dificil al Rusiei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat vineri statele turcice din Asia Centrală, zonă ce reprezintă o intersecţie energetică şi comercială majoră, să-şi consolideze cooperarea cu Ankara, aceasta din urmă sperând să profite astfel în această regiune de slăbirea Rusiei, care s-a împotmolit în războiul din Ucraina, scrie AFP, potrivit Agerpres.

În faţa războiului din Ucraina care a deschis o ”perioadă delicată şi plină de riscuri, devine încă şi mai necesar să ne consolidăm cooperarea, solidaritatea şi armonia”, a spus Erdogan la summitul Organizaţiei Statelor Turcice (OET), care se desfăşoară în oraşul uzbec Samarkand.

El a pledat şi pentru crearea cât mai rapidă a unui Fond de investiţii turcic, ce ar permite consolidarea cooperării economice între ţările din regiune.

Fondată în anul 2009 sub numele de ”Consiliul Turcic”, Organizaţia Statelor Turcice (OET) reuneşte patru foste republici sovietice din Caucaz (Azerbaidjan) şi Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan şi Uzbekistan), alte două ţări având statut de observator, respectiv Turkmenistan şi Ungaria.

Prin intermediul acestei organizaţii Turcia încearcă să-şi sporească influenţa în această regiune dominată de decenii de Rusia prin alianţe militare şi economice.

Însă invazia rusă în Ucraina a deturnat oarecum atenţia Moscovei de la zona central-asiatică şi a neliniştit ţările din această regiune, care încep să privească tot mai mult spre relaţiile cu alte zone, în special China, dar şi Europa.

Totuşi, Turcia şi Rusia, care de altfel cooperează pe numeroase teme, ar putea găsi un teren de înţelegere pentru a exercita o influenţă comună în regiune, întrucât interesele lor nu sunt incompatibile, deşi Moscova nu vede cu ochi buni vreo influenţă concurentă în zona central-asiatică, explică Andrei Grozin, specialist în Asia Centrală la Institutul ţărilor Comunităţii Statelor Independente.

Statele central-asiatice ar putea face parte din cele două uniuni, turcă şi rusă, luând din fiecare ce le interesează, apreciază la rândul său Bayram Balci, fost director al Institutului francez pentru Asia Centrală.

Dar în timp ce Turcia încearcă să vândă drone militare fostelor republici sovietice şi să exercite acolo o ”soft power” prin proiecte culturale, schimburile comerciale între aceste ţări sunt încă limitate, ajungând la circa 7,3 miliarde de dolari în 2019, faţă de cele circa 25 de miliarde de dolari cu China şi circa 29 de miliarde de dolari cu Rusia sau cu UE.

Principalul anunţ al summitului de la Samarkand a fost cel transmis de Ankara, conform căreia Republica turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de comunitatea internaţională, se va alătura OET cu statutul de membru observator.

În discursul său la summit, preşedintele Erdogan l-a lăudat pe premierul ungar Viktor Orban pentru lupta sa ”pentru democraţie” în interiorul Uniunii Europene, consemnează agenţia EFE.

”Ca membru observator (care este Ungaria în OET – n. r.), îi mulţumesc cu adevărat fratelui meu Viktor Orban pentru puntea pe care a construit-o între Europa şi lumea turcică (…) Îl felicit pentru lupta sa pentru democraţie în UE. Nu toţi duc această luptă”, a remarcat preşedintele turc.

În discursul său la summit, Orban a insistat asupra dorinţei sale de a se ajunge la pace în Ucraina şi a criticat acţiunile care merg spre escaladarea conflictului ruso-ucrainean. Uniunea Europeană a intrat într-o ”spirală a escaladării” şi organizaţiile internaţionale devin tot mai politizate, limitând posibilitatea dialogului substanţial bazat pe raţiune, a subliniat Orban în intervenţia sa, potrivit agenţiei MTI.

Premierul ungar a mai estimat că Europa nu are o ”voinţă proprie” asupra conflictului ruso-ucrainean şi doar urmează politica externă a SUA. Prin urmare, a continuat el, aceasta înseamnă că, deja slăbită de sancţiunile impuse Rusiei, UE se va confrunta în anii următori cu o situaţie economică dificilă.

Articole recente

Percheziţii DNA la Poliţia Locală şi Poliţia Capitalei într-un dosar privind încheierea unor contracte de achiziţie

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează, luni, percheziţii în municipiul Bucureşti şi în judeţul Călăraşi într-un…

33 de minute ago

18 companii listate la Bursa de Valori București, din Piața Principală și Piața AeRO, au obținut nota maximă VEKTOR (ARIR)

ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Relaţia cu Investitorii (IR), publică…

45 de minute ago

Interviu Ștefan Minovici: Sistemul de sănătate din România – în metastază profundă

Ștefan Minovici, despre sistemul de sănătate: Deși salariile au fost îmbunătățite substanțial în ultimii ani,…

o oră ago

Depreciere de 65 de miliarde de dolari a grupului Adani, pe fondul vânzărilor în lipsă masive

Majoritatea acțiunilor companiilor din grupul Adani și-au adâncit scăderile abrupte până luni, după ce investitorii…

o oră ago

Şanse mari de conflict militar cu China (preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Camerei Reprezentanţilor)

Un important congresmen republican a declarat duminică că şansele de a avea un conflict militar…

2 ore ago