International

„Eșecul serviciilor de informații de la cel mai înalt nivel” – Cum a căzut Afganistanul în mâinile talibanilor atât de repede

  • După aproape două decenii de război, peste 6.000 de vieți americane pierdute, peste 100.000 de afgani uciși și peste 2 trilioane de dolari cheltuiți de SUA, viteza preluării de către talibani a Afganistanului a șocat lumea.

  • Printre cauzele cheie, spun analiștii, se numără eșecurile serviciilor de informaţii, talibanii mai puternici, corupția, banii, diferențele culturale și puterea de a lupta.

 

Lumea a fost șocată săptămâna aceasta de scene înfiorătoare cu afgani disperați care roiau pe aeroportul internațional din Kabul, vrând să apuce ultima lor șansă de a scăpa dintr-o țară acum ocupată complet de talibani, potrivit CNBC.

După aproape două decenii de război, peste 6.000 de vieți americane pierdute, peste 100.000 de afgani uciși și peste 2 trilioane de dolari cheltuiți de SUA, perspectiva viitorului țării este sumbră, experții regionali susţinând că talibanii vor ajunge în cele din urmă să controleze majoritatea din Afganistan.

Dar puțini se așteptau la o preluare rapidă, cu o rezistență atât de redusă din partea guvernului afgan și a Armatei Naționale Afgane, cea din urmă fiind finanțată și instruită cu 89 de miliarde de dolari de la contribuabilii americani.

“Viteza prăbușirii este ireală”, a declarat pentru CNBC un fost oficial al serviciilor de informații care a servit în Afganistan, solicitând anonimatul din cauza restricțiilor profesionale.

„De ce au putut talibanii să preia puterea atât de repede? Aceasta este o capodoperă, sincer, din punct de vedere operațional “, a declarat pentru CNBC Michael Zacchea, un fost ofiţer al marinei americane care a condus primul batalion al armatei irakiene antrenat de armata SUA. „De ce au reușit să ia țara mai repede decât am făcut-o în 2001?”, a mai spus el.

Întrebarea se află în mintea americanilor, afganilor, veteranilor militari și a observatorilor internaționali deopotrivă – și răspunsul, la fel ca și conflictul din Afganistan, este complex, multistratificat și tragic.

Dar printre principalele cauze, spun analiștii, se numără eșecurile serviciilor de informaţii, talibani  mai puternici, corupția, banii, diferențele culturale și voința.

Eșecul serviciilor de informaţii

Preluarea rapidă a talibanilor asupra Afganistanului, inclusiv a capitalei sale și a palatului prezidențial, sugerează că informațiile militare americane nu au reușit să evalueze situația, potrivit lui Bill Roggio, membru senior la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor.

„Acesta este un eșec al serviciilor de informații de cel mai înalt nivel”, a declarat el luni pentru CNBC, adăugând că este „cel mai mare eșec al serviciilor de intelligence” de la ofensiva Tet din timpul războiului din Vietnam, o campanie de atacuri surpriză devastatoare asupra SUA și aliaților săi în 1968.

Roggio a declarat că talibanii au pre-poziţionat echipamente și materiale, au organizat, planificat și executat o „ofensivă masivă” de la începutul lunii mai, înainte de a începe „asaltul final”, în timp ce oficialii americani au declarat că guvernul local și forțele militare ar trebui să poată rezista acestei ofensive timp de șase luni până la un an.

Săptămâna trecută, Reuters a raportat că un oficial al apărării SUA a văzut capitala Afganistanului, Kabul, căzând în 90 de zile. În schimb, asta s-a întâmplat duminică, la mai puțin de 10 zile după ce prima capitală de provincie Zaranj a fost luată de talibani.

„Un colaps în voința de a lupta”

 

Ceea ce este esențial de remarcat este că talibanii nu au trebuit să se lupte în capitalele provinciale ale Afganistanului, ci au intermediat mai degrabă o serie de predări, spune Jack Watling, un cercetător pentru război terestru și științe militare la Royal United Services Institute din Londra. În ultimii ani de luptă, grupul a reușit să câștige controlul a aproximativ 50% din țară prin confiscarea zonelor rurale.

Nu am înțeles dinamica tribală, niciodată nu am înțeles-o. Credem că toată lumea vrea ceea ce avem. Este obtuzitatea culturală, ignorarea realității lor.
Michael Zacchea
US MARINE CORPS LT. COL. (RET)

Și când au început să înainteze în orașe, multe forțe afgane au cedat în fața lor, convinși că guvernul din Kabul nu le va sprijini în mod efectiv.

“Talibanii s-au infiltrat în zonele urbane, asasinând oameni-cheie, cum ar fi piloții, amenințând familiile comandanților, spunând că, dacă capitulează, îşi vor salva familia”, a spus Watling.

„Mulți oameni, pentru că nu aveau încredere că autorităţile Kabul vor putea să-i salveze, au capitulat”. Din ce în ce mai mulți oameni au ales acest traseu, „deci au fost foarte puține lupte, motiv pentru care s-a întâmplat brusc atât de repede”, a adăugat el.

„Viteza nu este o reflectare a capacității militare, este o reflectare a unei prăbușiri a voinței de a lupta”, a mai spus Watling.

Știrile despre retragerea completă a SUA au accelerat acest lucru, a declarat Stephen Biddle, profesor de afaceri internaționale și publice la Universitatea Columbia.

„Când SUA au anunțat o retragere totală, aceasta a trimis un semnal soldaților și poliției afgane că sfârșitul este aproape și a transformat motivația cronică slabă în colaps acut, deoarece nimeni nu a vrut să fie ultimul om în picioare după ce ceilalți au renunțat”, a explicat el.

„Odată ce semnalul a fost trimis, dinamica de contagiune a accelerat, iar prăbușirea s-a intesificat cu o viteză crescândă și practic fără lupte reale”, a adăugat Biddle.

În aprilie, Biden a ordonat Pentagonului să retragă trupele americane din Afganistan până la 11 septembrie, o decizie despre care a spus că a fost luată în pas cu forțele coaliției NATO.

Talibanii

Nu toată lumea crede că retragerea trupelor americane este de vină pentru haosul din Afganistan astăzi.

Kirsten Fontenrose, directorul Scowcroft Middle East Security Initiative la Atlantic Council, a declarat că talibanii au devenit mai eficienți încă din anii ’90. „Au devenit mult mai specialişti… din punct de vedere militar și non-militar în ceea ce privește urmărirea aceluiași obiectiv pe care îl au – acela de a stabili un emirat islamic în Afganistan”, a declarat ea luni pentru CNBC.

„Retragerea SUA nu este motivul pentru care guvernul afgan a fost depășit”, a adăugat ea.

Ea a spus că talibanii au înconjurat capitala Kabulului și au întrerupt liniile de aprovizionare de care aveau nevoie forțele guvernamentale și au crescut în număr în timp ce dezvoltă noi strategii. „Folosesc rețelele de socializare la fel de letal ca și puștile cu lunetă. Au folosit constrângerea pentru a pune presiune pe liderii tribali locali, au folosit campanii de mesaje text destul de simple, dar eficiente, pentru a-i amenința pe afganii locali care lucrează cu SUA și cu alte companii străine ”, a spus Fontenrose.

Talibanii permit, de asemenea, comandanților să ia decizii și aduce oamenii în teritoriile capturate pentru a oferi rezidenților servicii sociale la scară mică. Aceasta a permis grupului să „depășească” forțele afgane și străine în ceea ce privește atragerea eficientă, cooptarea sau constrângerea populației locale pentru a-i sprijini sau a nu se opune, a spus ea.

Corupția guvernului afgan și slăbiciunea militară

Dacă talibanii s-ar fi angajat într-un atac militar complet și s-ar fi confruntat cu rezistență, ocuparea țării ar fi durat mai mult – dar s-ar fi întâmplat, crede Watling.

“Cred că talibanii ar fi câștigat în continuare”, a spus el. „Și asta pentru că Armata Națională Afgană este formată din multe unități care sunt corupte sistemic, nu au comanda și control efectiv, nu știu câți oameni sunt în propriile lor unități, majoritatea echipamentelor lor au fost dezmembrate, furate și vândute, și astfel erau o forță complet disfuncțională”.

De asemenea, armata afgană este jalnic de prost plătită şi prost hrănită de conducerea din Kabul.

„Soldații, în multe cazuri, nu au fost hrăniți foarte bine, foarte rar au fost plătiți și au fost de serviciu mult timp departe de casă … și nu au fost bine conduși”, a adăugat Watling, un eșec tactic care a dus la pierderi mari.

Multe unități ale armatei își vindeau echipamentele talibanilor în numerar și au existat dese dezertări care nu au fost identificate, lăsând doar pe hârtie un număr de trupe umflate.

„O misiune a prostului”: cât de puțin „înțeleg Afganistanul” americanii

Elementul central pentru înțelegerea eșecului Americii în Afganistan se rezumă, de asemenea, la înțelegerea istoriei țării și a culturii sale – și cât de radical este diferită de orice națiune occidentală.

„Nu a existat niciodată un guvern central în Afganistan. A crede că putem stabili unul a fost o misiune a unui prost ”, a spus fostul ofițer american de informații și veteranul războiului din Afganistan. „Surpriza” la revenirea puterii talibanilor arată cât de puţin înţeleg americanii Afganistanul.

Afganistanul este o țară cu numeroase triburi, limbi, etnii și secte religioase, iar Washingtonul și aliații săi din NATO au încercat să-l transforme într-o democrație unificată bazată pe valori în mare parte occidentale.

„A fost un eșec fundamental în a înțelege ce doreau afganii”, a spus Zacchea, care a pregătit primul batalion irakian condus de SUA în 2004. „Am presupus că vor ceea ce avem noi- democrație liberală, valori iudeo-creștine … Și credeam că se vor converti automat. Și nu este cazul. ”

„Nu am înțeles dinamica tribală, nu am înțeles-o niciodată”, a spus Zacchea. „Credeam că toată lumea vrea ceea ce avem noi deja. Este obtuzitatea culturală, ignorarea față de realitatea lor și experiența trăită ”.

 

Articole recente

Catrina (DNSC): Zona de educaţie în securitate cibernetică este extrem de importantă pe mai multe paliere

Zona de educaţie şi cunoştinţe cyber este extrem de importantă pe mai multe paliere, pentru…

20 de minute ago

EVERGENT Investments propune un dividend brut de 0,09 lei/acțiune, cu un randament de 7,1%

Consiliul de administrație propune un dividend brut de 0,09 lei/acțiune, cu un randament de 7,1%.…

26 de minute ago

Virgil Popescu: Transgaz a scos la licitaţie contractul pentru construcţia conductei de transport gaze Prunişor-Orşova-Băile Herculane-Jupa

Transgaz a scos la licitaţie contractul pentru construcţia conductei de transport a gazelor naturale pe…

49 de minute ago

Ikea, aproape de vânzarea fabricii din Rusia

Compania rusească Invest Plus a anunţat luni că a finalizat acordul de cumpărare al celui…

58 de minute ago

Avantajele și dezavantajele portofoliilor individuale de investiții administrate discreționar

Portofoliul individual administrat discrețioanr reprezintă o formă de administrare a investițiilor în care deciziile de…

o oră ago

România va ajunge la 34% surse de energie regenerabilă după o analiză a Planului în domeniul energiei (secretar de stat)

România şi-a asumat ca surse de energie regenerabilă o cotă de aproximativ 30,7% pentru 2030…

o oră ago