Update articol:
RAPORT

“Este necesară o acțiune fără precedent pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade”

Limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius este încă posibilă, dar numai cu “schimbări rapide, profunde şi fără precedent”, consideră cercetătorii în schimbări climatice.

Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) a lansat, luni, un raport special, avertizând asupra consecințelor lipsei obiectivului, cu două luni înainte de următoarea conferință ONU privind schimbările climatice. “Limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius ar necesita schimbări rapide, profunde și fără precedent în toate aspectele societății”, a declarat IPCC la încheierea unei conferințe în orașul sud-coreean Incheon. Raportul spune că observatorii au sesizat deja efectele unei schimbări de un grad, menționând vremea excesivă, creșterea nivelului mării și diminuarea gheții în Arctica.

În cadrul scenariului de limitare la 1,5 grade, experții declară că nivelul mărilor ar crește cu 10 centimetri mai puțin. De asemenea, s-ar reduce drastic probabilitatea unui ocean arctic fără gheață în timpul verii, iar recifurile de corali s-ar diminua cu 70-90%, spre deosebire de dispariția aproape totală, dacă temperaturile vor crește cu 2 grade.

“Fiecare grad de încălzire contează”, a declarat Hans-Otto Poertner de la IPCC, avertizând asupra “modificărilor de durată sau ireversibile” mai sus de pragul de 1,5 grade.
Raportul menționează că sunt necesare schimbări strategice drastice în domeniul terenurilor, al energiei, al industriei, al clădirilor, al transporturilor și al orașelor. Potrivit documentului, emisiile de dioxid de carbon trebuie să scadă cu aproximativ 45% față de nivelurile din 2010, până în 2030.

Nivelul de CO2 ar trebui să fie zero până în 2050, se mai spune în raport, ceea ce înseamnă că eventualele emisii de gaze cu efect de seră vor trebui să fie eliminate din atmosferă, folosind o tehnologie cunoscută sub numele de captarea carbonului, care este încă incipientă.

“Următorii câțiva ani sunt probabil cei mai importanți din istoria noastră”, a declarat Debra Roberts, IPCC, potrivit dpa.

Acordul de la Paris din 2015 prevedea un efort global de angajament de a menține creșterile de temperatură sub 2 grade Celsius și de a continua eforturile de a limita creșterea până la 1,5 grade.

Statele Unite – un important emițător de CO2 – au ieşit din acord în 2017, punând la îndoială eficacitatea acestuia. Majoritatea cercetătorilor cred că, dacă nu se face nimic pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, atunci Pământul va continua pe calea încălzirii globale, care ar putea ajunge până la 3 sau 4 grade Celsius peste nivelul preindustrial.

Marți se așteaptă ca miniștrii mediului din UE să finalizeze poziția de negociere a blocului în cadrul discuțiilor din decembrie în Katowice, Polonia, privind punerea în aplicare a acordului din 2015.

BVB | Știri BVB

BURSA DE VALORI BUCURESTI SA (BVB) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

AROBS TRANSILVANIA SOFTWARE (AROBS) (06/12/2024)

Tranzactii management - art. 19 Reg. (UE) 596/2014

OIL TERMINAL S.A. (OIL) (06/12/2024)

Informare privind autorizatia de antrepozit fiscal

EUR/RON Turbo Long 10/4.45/4.55 (EBEUROTL3) (06/12/2024)

Tranzactionare valoare rascumparare in piata RVSP pe 09 si 10 Decembrie 2024