International

Este ora 6 dimineața la Kiev. Iată ce trebuie să știți

Luni au avut loc explozii puternice la Kiev, iar un bloc de apartamente dintr-una din suburbiile orașului a fost lovit puternic. În orașul asediat Mariupol, peste 2.500 de civili au murit, estimează oficialii ucraineni, iar cei care au rămas sunt fără curent, apă și căldură, potrivit CNN. Între timp, o a patra rundă de discuții între negociatorii ruși și ucraineni a fost pusă în „pauză” până marți, potrivit negociatorului Ucrainei care a remarcat că „negocierile continuă”.

Iată cele mai recente informații despre invazia Ucrainei de către Rusia:

Cablurile diplomatice americane ridică întrebări cu privire la China: SUA au informații care sugerează că China și-a exprimat o oarecare deschidere pentru oferi Rusiei asistența militară și financiară solicitată, au declarat pentru CNN un oficial occidental și un diplomat american. Dar nu este încă clar dacă China intenționează să ofere Rusiei ajutor. Cel mai înalt diplomat al Chinei, Yang Jiechi, le-a spus oficialilor americani că Beijingul regretă războiul din Ucraina, dar nu va accepta nicio încercare de „defăimare” a Chinei cu privire la poziția sa. SUA au transmis direct Chinei potențialele rezultate negative ale asistării Rusiei în războiul său cu Ucraina. Printre asistența solicitată de Rusia s-au numărat trusele de alimente militare neperisabile, preambalate, cunoscute în SUA sub denumirea de „alimente, gata de mâncat” sau MRE, potrivit două surse familiare cu chestiunea.

Reporter rănit: corespondentul Fox News, Benjamin Hall, care a fost trimis în ultimele săptămâni pentru a relata războiul din Ucraina, a fost internat în spital după ce a fost rănit în timp ce raporta în apropiere de Kiev, a anunţat luni reţeaua media. Rănirea lui Hall vine la o zi după ce Brent Renaud, un jurnalist american premiat, a fost ucis în orașul ucrainean Irpin.

Întâlnirea liderilor NATO: Liderii NATO s-ar putea întâlni personal la Bruxelles,  săptămâna viitoare, pentru ceea ce ar fi o întâlnire extraordinară, potrivit unei surse diplomatice. Separat, se așteaptă ca reuniunea miniștrilor apărării din această săptămână a NATO să se concentreze asupra următorilor pași ai alianței pentru a-și consolida prezența defensivă în Europa de Est, ca urmare a invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Rusia „extinde” ținte: Un atac rusesc asupra unei instalații de antrenament militar ucraineană din apropiere de Lviv, duminică, este al treilea atac aerian în vestul Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Odată cu cea mai recentă lovitură, „se pare cu siguranță că rușii își lărgesc setul de ținte”, a adăugat Kirby. Pentagonul nu crede că lovitura a fost un semn că Rusia a ţintit furnizarea de asistență externă de securitate pentru Ucraina.

Protestatară rusă: Maria Ovsyannikova, angajată de la Rusia Channel One, a purtat luni un semn împotriva războiului în timpul unuia dintre cele mai importante programe de știri ale televiziunii de stat din Rusia, la orele de maximă audiență. “NU RĂZBOI. Opriți războiul. Nu crede propaganda care îţi spune minciuni aici”, scria pe pancartă (vezi foto). Avocatul lui Ovsyannikova a spus mai târziu că nu își poate găsi clienta, în ciuda rapoartelor că aceasta se află într-o secție de poliție din Moscova.

Atacul asupra orașelor: O persoană a murit și alte șase au fost rănite când un bloc de apartamente din districtul Obolon din Kiev a fost lovit luni. Noile imagini din satelit arată că aproape fiecare casă din partea de nord-vest a satului Moschun, lângă Kiev, a suferit daune semnificative. Iar imaginile arată mai multe distrugeri la Mariupol, inclusiv pagube la Spitalul Regional de Terapie Intensivă.

Articole recente

Iohannis: Dronele ruse nu atacă România, dar, cum cad în România, reprezintă o problemă reală

Dronele ruse nu atacă România, dar faptul că resturi ale acestora cad pe teritoriul ţării…

9 ore ago

Franţa: După reţinerea unei jurnaliste, un militar este investigat pentru divulgarea de secrete militare

Un fost militar francez a fost pus joi sub urmărire penală de către o instanţă…

9 ore ago

Şefa diplomaţiei germane cere modernizarea ONU

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a cerut joi comunităţii internaţionale să adapteze ONU…

9 ore ago

Iohannis: Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă; calculat greşit

Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a…

9 ore ago

Germania: Semnificativă orientare spre extrema dreaptă alegătorilor germani (studiu)

Atitudinile de extremă-dreapta s-au intensificat drastic în Germania din 2021 încoace, cercetătorii stabilind că unul…

9 ore ago

Trump cere blocarea guvernului SUA prin neaprobarea cheltuielilor bugetare, pentru scăpa de procesele federale

Fostul preşedinte american Donald Trump le-a cerut miercuri noaptea colegilor săi republicani din Congresul SUA…

9 ore ago